Doi Suthep

Monnik
Monnik

De Doi Suthep tempel is een absolute aanrader. Het is wellicht de belangrijkste tempel van noord Thailand. Het zwaar vergulde tempelcomplex ligt 14 kilometer buiten Chang Mai en sluit om 19.00 uur. Vanaf de tempel heb je een schitterend uitzicht over Chiang Mai en omgeving. Drie honderd traptreden brengen je naar boven. Voor wie dat te veel is er ook een lift, maar als je de trap neemt, dan zou je dat geluk brengen.

Het verhaal wil dat de olifant van koning Nu in 1390 de locatie uitkoos door de berg op te lopen, te trompetteren en drie rondjes te draaien. Daarna viel hij dood neer.

doi-suthep-1

Het meest heilige op de tempelberg is een grote met plaatkoper beklede chedi (ook wel stoepa of pagode). In dit gedeelte van de tempel moeten de bezoekers hun schoenen uittrekken en verzorgd gekleed zijn. Op het tempelcomplex staan kleinere chedi’s, beelden, bellen en relikwieën, zowel van boeddhistische als hindoeïstische achtergrond. Ook is er een klein museum. Er is een model van de Smaragdgroene Boeddha en een beeld van de hindoegod Ganesha.

doi-suthep-2

Als je de Doi Suthep tempel wilt bezoeken, kan dat prima vanuit Chiang Mai. Bij ieder hotel is een tripje te boeken. Zelf een tuk-tuk regelen is niet altijd aan te bevelen, want omhoog rekent men een redelijke prijs, maar wil je naar beneden, en wie niet, die loopt de kans om erg veel meer te betalen, zeker in de avond.

Schoolmeisjes proberen geld voor de school te verzamelen.

Kijk op Chiang Mai city, bij helder weer is het zich beter.
300 treden om met de trap in de tempel te komen

Het tempel bezoek is goed te combineren met een bezoek aan de Chiang Mai Zoo. De zoo ligt aan de voet van de berg. Bezoek eerst de dierentuin, want in de middag als het warmer wordt gaan veel dieren slapen.