Zondag

Als je in Nederland of Belgie vraagt om een broodje ijs, dan wordt je tenminste vreemd aangekeken. Maar in Thailand is het gewoon. Twee boterhammen en 2 bolletjes ijs voor ฿ 10. De ijsboer komt iedere zaterdag aan huis. En het smaakt nog lekker ook. Fijne zondag.


Lege flessen, plastik en glas, blikjes en kartonnen dozen, we sparen het steeds op en geven het aan een man in het dorp die het verkoopt. Gisteren kwam er een grote doos waarin pampers zaten en we plaatsten de lege doos in het recycle hoekje in de tuin. Maar een buurvrouw uit een straatje verder vroeg aan Yui of zij de stevige doos mocht hebben, voor opslag van wat spullen. Nu zijn de man van de recycling en de vrouw boos op elkaar ……. boos om een kartonnen doos……


Vandaag, 6 januari 2019, zijn wij 5 jaar getrouwd en ontmoeten elkaar ook precies 7 jaar geleden. We doen vanmiddag een uitgebreide lunch in een favoriet restaurant. De foto werd gemaakt in het Historisch Park van Sukhotai.

De Thaise staatsloterij wordt 2x per maand gehouden, op de eerste en de 16e. Een lot kost ฿ 80, ca. € 2 en koop je op straat. Via het internet mee doen, dat kan nog steeds niet in Thailand. Zelf koop ik iedere keer drie loten en geef ze aan mijn vrouw en dochter. In alle loterijen hebben zij maar 1x ฿ 2.000 (€ 50) gewonnen, maar het blijft spannend en zo’n beetje alle Thai doen mee. Yui overlegt altijd met haar moeder over de te kopen eindcijfers. Als dochter Robin 41 roept dan wordt dat direct aan schoonmoeder in Sukhothai doorgebelt. Deze middag op de markt tegen 16.00 uur, wanneer de trekking over de radio wordt uitgezonden, moet je niet denken dat je iets kunt kopen, iedereen luistert naar de radio en praat maar over 1 ding: Winnen. Wij hebben ook deze keer weer nix gewonnen. Iedere keer weer sta ik te kijken hoeveel ‘arme Thai’ aan de loterij besteden, veel meer loten dan ik dus. En dan is er ook nog een illegale loterij waarin veel Thai mee doen.

Happy Birthday Robin!   Vandaag 23 december 2018 is onze prachtige dochter Robin jarig. Ze is 4 jaar geworden. In de ochtend natuurlijk kadootjes en daarna naar de tempel zoals dat in Thailand gebruikelijk is, om te vragen om goede gezondheid en een happy nieuw levensjaar. Klik voor vergroting.

Dit is het vrouwtje van de laundry. Wij brengen het wasgoed dat ook gestreken moet worden 1x per week en zij wast en strijkt ieder item voor 5 baht, of het een t-shirt of spijkerbroek is, maakt niet uit. Na 3 dagen kunnen we het keurig gestreken en ingepakt weer ophalen. Het is niet duur, maar zij verdient goed zegt ze, is wel 7 dagen in de week open. In de jaren 60 had je behalve the Beatles ook was-salons in Nederland. Moest ik van mijn moeder naar de wasserette en wachten tot de was klaar was. Kon ik niet voetballen, zou ik alsnog de pest over in krijgen. Maar de inkomsten van de wasvrouw staan wat onder druk, nu meerdere winkels wasautomaten zijn gaan verhuren, voor 10, 20 of 30 baht per was. Het is nieuw in Thailand, ja de automatisering …..

Tsjaa, ook voor deze zondag een foto van monniken die hun ronde doen om eten op te halen. Op de markt zijn ze natuurlijk op de juiste plek. Meerdere dames geven eten en vragen om een gebedje.

Voor vandaag en echte zondag-acitiviteit: Met vrouw en dochter de duiven in het stadspark van Chiang Mai voeren.

Thais geloven sterk in geesten en er zijn zat verhalen van Thais om dit te onderstrepen. Zo ook vandaag tijdens het avondeten. Yui wees me op haar telefoon een mooi huis aan, het is te koop voor 1 miljoen baht, ongeveer 27.000 euro, een absoluut koopje, te mooi om waar te zijn. En dat is het dan ook. In het huis, zo staat er vreemd genoeg bij, zijn drie Thais overleden. Het betreft een vader die zijn vrouw en kind vermoordde en daarna zelfmoord pleegde. Geen enkele Thai, ook Yui niet, gaat er wonen en het huis is onverkoopbaar, aan een Thai tenminste.

Over geesten heeft Yui ook meteen twee zelf beleefde verhalen. Op een dag logeerde zij met vier girls van haar volleybalteam in een bungalow. Haar vriendin Pat maakte haar in de nacht wakker, want zij hoorde en zag een naakte dikke mannelijke geest. Ga slapen zei Yui, ik ben moe.

De volgende morgen kwam de geest weer ter sprake en Yui ging naar de beveiliging om te vragen of er wellicht rare dingen in die bungalow hebben plaatsgevonden, want haar vriendin had een geest gezien. De bewaking vertelde dat er inderdaad een tijdje geleden een dikke farang man naakt en dood was aangetroffen, nadat hij seks had gehad met een Thai girl. De bewaking kende de man want hij huurde regelmatig een huisje, telkens met een andere vrouw. De volleybaldames hebben om een andere bungalow gevraagd en gekregen.

En zelf had Yui ook een geestverschijning toen haar Oma, van vaders kant, was overleden en Yui op een morgen bijna te laat wakker werd om naar school te gaan. Toen verscheen de overleden Oma bij haar en riep met luide stem: Wake up and go to school (het zal wel in het Thais geweest zijn).

Geestenhuisjes.  Vrij algemeen wordt gedacht dat geestenhuisjes, die je bij de meeste huizen ziet staan, iets met het Boeddhisme te maken heeft. Maar nee, dit komt uit het animisme, het geloof in geesten. Thais zijn bang voor kwade geesten, zij veroorzaken onheil en ziektes. Daarom heeft een huis een geestenhuisje, zodat de geesten buiten blijven. De huisjes worden dan ook regelmatig voorzien van eten en drinken, om de geesten gunstig te stemmen.

Kiezen:  De vrouw was 64 jaar en woonde in een kerkgebouw in Saraphi. Ze kwam uit Myanmar, maar werkte al heel wat jaren voor de kerk, waar zij schoonmaakte, thee schonk aan bezoekers en dat soort diensten. Als ik haar moet omschrijven dan zeg ik: Lief, klein omaatje. Zij zorgde ook voor 2 nichtjes van een jaar of 18 die in een kamertje naast haar woonden, dank zij Oma konden die in Thailand naar school. Het is een groot gebouw, met een grote kerkzaal, vergaderkamertjes en een aantal kamertjes om in te wonen, niet alles was bezet. Het contact met haar ontstond toen een kennis van mij voorbereidingen aan het treffen was op een terugkeer naar Nederland en hij zijn spullen in het kerkgebouw mocht opslaan en omdat ik een pickup had…. Toen ik een 2e keer belde of ik weer wat spullen mocht brengen vroeg zij of ik dan wel voor 12 uur kon komen, want daarna moest zij boodschappen doen. Toen ik er aan kwam stond zij al met haar handtas klaar om te vertrekken. Het gebouw ligt een km van de doorgaande weg en dus  vroeg ik of ik haar daar af kon zetten. Waar wilt u naar toe vroeg ik in de auto. De city zei ze en hoewel ik de andere kant op naar huis moest, vroeg ik haar of ik of ze in de city afgezet wilde worden. Als je ook die kant op moet graag zei ze. ‘Natuurlijk’ moest ik ook die kant op…. In de auto zaten we wat te praten want zei sprak redelijk Engels. Op enig moment kwam het gesprek op geloof en zij vroeg mij of ik Buddhist of Christen was. Mijn antwoord was dat ik eigenlijk niet zo kon kiezen. Onmogelijk sprak zij als overtuigd Christen en onverwacht fel, je moet kiezen, je moet echt kiezen. Ik glimlachte en zette haar op haar bestemming af. Tsjaa, in de jaren 60 kon ik ook al niet zo goed kiezen, als Beatles-fan ook de Rolling Stones waarderen’mocht’ toen niet. Een aantal weken later belde het Omaatje mij. Of ik binnenkort in de gelegenheid was om wat spullen voor haar te vervoeren vroeg ze heel voorzichtig. Natuurlijk zei ik, zeg maar wanneer, dan kom ik. Op de afspraak aangekomen bleek dat er een kast, een bed, dozen en wat losse spullen mee moesten. Waar gaan we heen vroeg ik toen we ingeladen waren. Ze kon het niet zeggen, maar wel de weg wijzen. Gaat u verhuizen vroeg ik. Ik moet wel, ben 65 jaar geworden en de kerk heeft mij daarom ontslagen. Ik en de nichtjes mogen er niet blijven wonen. De nichtjes hebben 2 kamers gehuurd en daar trek ik bij in. Ze was stil en keek erg treurig. Ik zie er heel erg tegenop, geen huis meer, geen werk, geen inkomen, ik moet op 65-jarige leeftijd helemaal opnieuw beginnen. Een aantal dagen later belde ik haar om te vragen hoe het met haar ging. Ik kreeg 1 van de nichtjes aan de phone die met bijna fluisterstem vertelde dat Oma 2 dagen na de verhuizing plotseling was overleden. Ik begreep het: Oma kon wel kiezen.


Dat trouwen is overigens een apart verhaal. Nimmer had ik het idee om na de scheiding in Nederland in Thailand te gaan trouwen. Maar ja, als jouw Thaise dreamgirl langskomt….. Nadat we 1,5 jaar samen woonden in Chiang Mai heb ik op een avond Yui ten huwelijk gevraagd. Ik wist dat het veel voor haar en haar ouders betekende en ik wilde haar toch niet meer kwijt. Maar op mijn vraag kreeg ik geen antwoord, ook de volgende dag niet en ik dacht ‘misschien denkt ze er nu anders over’. Dus na 2 dagen vroeg ik haar of ze al een antwoord voor mij had. Wat bleek, ze was totaal overdondert en wist niet zeker of ik het meende. Ze had er ook nog niet met haar moeder over gesproken, maar haar antwoord was JA, natuurlijk! Over het vervolg had ik al nagedacht, want in Thailand moet je bij het huwelijk een bruidschat (sinsot) betalen en het bedrag moet je overeenkomen met de ouders. Wel, daar had ik geen zin in, want stel je voor dat de ouders veel meer sinsot zouden vragen kan ik kan en wil betalen. Ik ken iemand die dit is overkomen en dat is op een drama uitgelopen. En dus had ik een voorstel voor de ouders, een voorstel dat Yui telefonisch moest overbrengen, want mijn Thai schiet duidelijk tekort. Maar ik maakte mij voor niets zorgen, mijn aanbod werd direct omarmd en we konden de trouwplannen uitwerken. Later hoorde ik dat de aanboden sinsot veel hoger was dan de ouders in gedachten hadden Je dient dan wel een sinsot te betalen, maar daarna zijn er weinig kosten meer. Ma organiseerde een perfect groot feest in een hotel met meer dan 100 gasten. Natuurlijk moesten wij na het aanzoek snel bij de (schoon)ouders op visite. Zij waren erg blij met het voorgenomen huwelijk en hoe belangrijk het is voor de ouders blijkt wel uit wat toen schoonvader zei: Nu kan ik rustig sterven.

Mijn Thaise vrouw zit veel in Line-groups (zoiets als What’s app) bestemd voor Thaise vrouwen met een Farang partner. Yui verteld me vaak de vreemde verhalen die daar rond gaan. Ik ga ze maar eens opschrijven. Wel, daar gaan we met de eerste, ik noem het: Afgebluft!

Een farang man (60) met zijn Thaise echtgenote (35) wonen in Duitsland maar zijn nu met vakantie in Pattaya. Op 1 van de vakantiedagen zegt de man tegen zijn vrouw: Er is 1 ding wat ik graag in mijn leven wil doen en dat is met 3 vrouwen tegelijk naar bed. De vrouw denkt even na en zegt dan, goed.
Lief van je zegt de man, dan haal ik lekker eten voor je in huis en dan ga ik naar de bars.
Hoeft niet zegt de vrouw want ik ga met je mee en zoek daar 3 jonge mannen uit waar ik dan tegelijk mee naar bed ga, 1 voor in mijn mond, 1 in mijn kont en 1 in tussen mijn benen …..

Nu valt de man stil en zegt dan ‘Laten we het maar niet doen’….:)

Dorpsroddel en een huwelijks aanzoek.   Thailand is niet alleen het land van de glimlach maar zeker ook het land van de dorpsroddel. Het speelde alweer een paar jaar geleden toen Yui en ik weer eens naar haar ouders in Sukhothai reden. Dan slapen we eerst een nacht in een hotel om Yui de volgende morgen bij haar ouders af te zetten. Voor haar een familie-dag en voor mij meteen 3 uur doorrijden naar een afspraak in Phetchabun.
Die keer brachten we kleding en handdoeken die we niet meer gebruikten mee, daar zijn ze in Sukhothai nog blij mee. De spullen zaten in 2 grote transparante zakken gepropt en dat viel de buurvrouw op. Ik zette Yui af en reed meteen door naar Phetchabun. De buurvrouw die ook wel eens een scoop rond wilde bazuinen vertelde iedereen dat ik Yui weer terug naar haar ouders had gebracht met haar spullen en kleding in 2 grote zakken en dat ik meteen weer was vertrokken. Aan het eind van de ochtend kwam de roddel ook bij schoonmoeder aan. Ze gaan binnenkort TROUWEN!! Brieste zij de scoop-brenger toe. Schoonmoeder in haar Thaise eer aangetast en volslagen woest, Yui en ik moesten wel lachen hoor!

Het is 26 september, we zitten in de auto en hebben net onze dochter in Chiang Mai naar school gebracht. Op de terugweg belt Yui met haar moeder in Sukhothai en krijg ik tussendoor, als ware het een voetbalwedstrijd, het dorpsnieuws te horen.
Vandaag vertelt Oma dat zij de motorbike die ze drie maanden geleden van haar andere dochter kreeg, moet afbetalen. Die motorbike was pas een jaar oud toen schoonzusje een andere kocht en met een gul gebaar de ‘oude’ motor aan haar moeder gaf. Ze vergat er bij te zeggen, dat die nog wel twee jaar afbetaald moet worden. Met het karige inkomen van Pa lukt dat niet, een probleem dus.

Yui zegt tegen haar moeder: ‘Ik maak het maandelijkse geld nu aan je over’.
Waarop Oma zegt: ‘maar je zit toch in de auto? Wanneer kan ik het dan ophalen bij de bank?’
‘Dat kan nu’, zegt Yui. ‘Kan niet’, zegt Oma, ‘want je zit in de auto’.
Wij lachen natuurlijk en Oma weer verbaasd als Yui zegt, dat zij het geld met behulp van de telefoon en internet heeft overgemaakt. Oma gelooft het niet en ook de drie oudere Thaise dames die bij haar op visite zijn denken dat dit niet kan. Als we een kwartier thuis zijn, belt Oma. ‘Ik heb het geld!’ Maar ze snapt het nog steeds niet.  

Intussen gaat schoonvader op de fiets van en naar het werk, want dat is maar twee kilometer van huis. Gisteravond, toen hij naar huis fietste, werd hij aangevallen door een grote hond. Maar schoonvader is een soort oermens. Die gaat niet op de vlucht, maar trekt als een echte Indiana Jones een groot hakmes tevoorschijn, valt de hond aan en hakt er een oor af.

Van die Thaise dingen:  Vandaag hebben we Oma Sukhothai op visite, morgen gaat ze weer weg. Ze is, net als wij natuurlijk, stapelgek op onze dochter Robin en maakt van iedere gelegenheid gebruik om naar Chiang Mai te komen, met goedlachse Robin te spelen, zich te verbazen over haar blanke huidskleur en het donkerbruine krullende haar. Een sensatie voor Oma was om met ons naar een shopping mall te gaan. Oma was nog nooit op een roltrap geweest en moest in evenwicht worden gehouden, hetgeen nog niet mee viel met haar bijna 100 kg. Zeer verbaasd was Oma toen ze een groep kinderen zag roller-skaten. Ook nog nooit gezien. Het eten vond ze niet lekker, maar dat is logisch, het komt niet uit Sukhothai……

Betrapt!  Als ik in de ochtend ga fietsen dan geef ik mijn vrouw altijd eerst een kusje. Soms is dat in huis en soms in de tuin.
De buren hebben een zoontje van 9 jaar en die heeft dat kennelijk een paar keer gezien en op een dag vraagt hij aan zijn vader: Waarom geeft de buurman zijn vrouw zo vaak een kusje?
De vader zegt: Omdat zij veel van elkaar houden.
Dan zegt het zoontje: Waarom kus jij mamma dan nooit?
Dierenarts:   Twee dorpen verder verkoopt de dierenarts ook gebraden kippen.
Broodje IJs. Dit is ook Thailand: Broodje ijs, aan huis gebracht. Twee stuks voor 20 baht, halve euro.
Van die Thaise dingen. Zegt mijn vrouw vanmorgen tegen mij ‘Als jij eerder dood gaat dan ik, wacht je dan daarboven wel op mij om opnieuw geboren te worden?  Want dat wil ik dan samen met jouw doen’. Ik heb het beloofd. En tegen onze dochter Robin die toen 4 maanden was zegt ze: ‘Wat ben ik blij dat jij bij ons geboren wilde worden’.
Een Thais broodje, broodje ijs.

Wie Thailand kent, kent de vele leuke variaties in ‘winkeltjes’. Zo verkoopt men vanuit de pickup, de scooter met en zonder zijspan, bakfiets en natuurlijk de zelf gebouwde shopjes van hout en riet langs de weg. Maar heb je ook wel eens oudere dames hun zelf gemaakte eten zien verkopen vanaf de bagagedrager van de fiets? Wel, hier zijn ze! Iedere zondagnamiddag bij de plaatselijke tempel. En als ik voor 20 Baht iets bij deze dame koop, dan heeft ze een probleem, want ze kan 100 Bath (€2,50) niet wisselen! De dames hebben net zo’n irritant belletje op de fiets, als de beroemde 7-Eleven winkels, die ‘ding dong’ doen bij binnenkomst. Deze keten van gemakswinkels is altijd open, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Had je dat maar in Nederland! Sluiten doen die winkels alleen bij een stroomstoring en destijds tijdens de crematie van koning Bhumibol. Wel lekker als je later op de avond nog wat te eten of drinken wil kopen, want dan zijn de dames met de fiets al naar huis.  Het assortiment van de 7-eleven is uitgekiend, je kunt het zo gek niet noemen of het is er te koop. ‘Beroemd’ zijn de ham-kaastosti’s die ter plekke voor je gegrild worden. Ook veel verkocht zijn de noedels, “Mama” geheten, die je zelf kunt klaarmaken met behulp van heet water, dat steeds klaar staat. En een voordeel van de ‘Seven’, zoals de Thai de winkels noemen, is dat de airco altijd aanstaat, dus als je het te warm krijgt, kun je er wat eten of drinken en meteen afkoelen.

De omgekeerde alchemist noem ik hem.  Werkelijk alles verknalt hij. In Holland 3 huwelijken en alle 3 geeindigd in een echtscheiding. En dus komt hij het in Thailand maar weer eens proberen, want aan hem ligt het niet zegt hij. De Thaise vriendin die hij opgepikt heeft via internet, die ken ik toevallig goed en zo leerde ik hem kennen. Na 2 dagen heeft ze hem gedag gezegt. Mij vertelde ze: Hij heeft overal een mening over en vindt dat ik ook zo moet handelen. Nee, daar moet je bij een Thaise niet mee aankomen. Een volgend beoogde vriendin, notabene uit een bar, had ongeveer dezelfde klachten en haakte in de namiddag al af. Toen een echte vriendin, die heeft ongeveer 2 jaar bij hem gewoond en in die 2 jaar 2 keer gezegd dat zij zich van het leven wilde beroven, dan sloot zij zich op in het toilet en moest haar vriend de deur forceren. Met Songkran vertelde zij dat ze 2 weken in een tempel ging wonen en hij geloofde haar nog ook. Ooit een Thai gezien die zich tijdens Songkran terug trekt in een tempel? Tuurlijk niet, zij had ook nog een Japanse kennis, zo hoorden wij van een vriendin uit de massage salon en laat die Japanse kennis nu net 2 weken in Thailand zijn…… Na terugkomst is de relatie dan ook binnen enkele dagen daarna uiteen gespat. Ze heeft wel een groot probleem meegenomen, haar familie stond namelijk garant voor de autolening, die hij niet meer afbetaalde. Hoe dat verder gelopen is weet ik niet. En zowaar kreeg hij nogmaals een vriendin die 2 of 3 jaar bij hem woonde. De relatie eindigde toen hij besloot om terug naar Nederland te gaan en haar zonder geld of woning achter liet, ach ja, ze mocht de motorbike houden, maar moest wel het huurhuis uit. Over huizen gesproken. De man verbleef 6 jaar in Thailand en ieder jaar, dus 5x, verhuisde hij steeds naar wat een ‘geweldige’ woning in in het begin was naar een ‘probleem huis’ dat het later zou zijn. Ja is ja en nee is nee zegt hij en ik ben erg standvastig. Thaise vrouwen geven problemen zo zegt hij, farang niet die zijn makkelijk……. maar dat is de lezer inmiddels wel duidelijk.

Toen ik pas in Thailand woonde en opzoek was naar een gebruikte auto vielen de prijzen mij heel erg mee. Totdat ik in gesprek kwam met een verkoper en ik begreep dat de in grote cijfers vermelde ฿-prijs slechts de aanbetaling was….Maar deze week zag ik bij een scooter handelaar een bordje met ฿199 op een nieuwe scooter.
Door ervaring wijs geworden begreep ik meteen dat dit niet de totale prijs was… Toch maar eens vragen hoe dit nu zit. Wel zo:
Je betaalt ฿199, € 5, aan en je kunt de scooter meenemen.
Als je cash betaalt kost dit exemplaar ca. ฿50.000, maar bij de ‘voordelige’ aanbieding betaal je in 3 jaar in totaal liefst ฿100.000, het dubbele dus.
Veel huishoudens in Thailand hebben grote schulden die ze niet of nauwelijks kunnen afbetalen en
dat is niet raar als je voor ฿199 een nieuwe scooter mee kunt nemen en je vervolgens 3 jaar lang
฿2800 per maand betaalt van het gemiddelde Thaise salaris van ฿9.000.
NB. Thaise huishoudens behoren tot de grootste leners van Azië. Eind maart bedroeg de schuldenlast ฿12,17 biljoen oftewel 77,6 procent van het bruto binnenlands product.

Op mijn weblog heb ik wel een pagina met goede moppen, maar het dagelijkse leven levert vaak ook iets te lachen op en dan heb ik het nu over mijn Thaise familie in Sukhothai.
Wat was er van de week aan de hand: Schoonzusje van 23 jaar woont nog steeds bij haar ouders. Ze is welliswaar getrouwd maar de husband woont al lang met een andere Thaise samen. Ze hebben een zoontje. Schoonzusje kijkt er nauwelijks naar om, Oma zorgt goed voor het kind. Schoonzusje heeft een baan in een restaurant en daarnaast krijgt ze af en toe geld van haar ‘echtgenoot’ om de dure melkpoeder en pampers voor hem te kopen. Bij elkaar heeft ze dan toch een redelijk inkomen. Maar schoonzusje geeft het meeste geld uit aan sexy kleding en hoog gehakte schoenen. Haar kamer staat en hangt er echt vol mee. Pas als ze genoeg gekocht heeft wordt er melkpoeder voor het kind gekocht. Crazy maar waar, soms moet Oma financieel bijspringen.
Vorige week is de bom gebarsten en zijn schoonmoeder en -vader heel boos op hun dochter geworden omdat zij weigerde aan de stroomrekening, van omgerekend nog geen 14 euro, mee te betalen, en dat terwijl zij als enige een airco op haar kamer heeft.
En wat deed boze schoonvader deze week? Hij had al vreselijk de pest in dat zijn dochter allemaal van die sexy truitjes koopt en nu heeft hij een groot deel van die kleding en van de nauwelijks gebruikte schoenen ingepakt en op de markt verkocht…… Wraak voor het niet betalen van de electra en de melkpoeder of een tweede inkomen zeg maar..:)

Freek de saneerder noem ik hem. Freek hebben we een jaartje geleden ontmoet in Chiang Mai city. Hij is een 67-jarige Nederlandse pensionado, maar wel een met een postuur waar je niet tegen aan wilt lopen. We hadden hem al een paar maanden niet meer ontmoet. Maar vorige maand belde hij om ons weer eens uit te nodigen, hij zou het eten betalen. Dat mochten we niet tegen zijn vriendin zeggen, want die zei dan ‘Als je geld weg wilt geven, doe het dan maar aan mijn familie’. Freek woont al een paar jaar in Chiang Mai, waar hij steeds als vrijgezel door het leven ging. Ik heb AOW en een aardig pensioentje, sparen doe ik bijna niet, want het geld is er om op te maken, aldus de pensionado. Maar op een dag was de vrijgezel in Tak bij de Bhumibol-dam en at daar een ijsje. De vrouw in de winkel lachte leuk naar hem en Freek was ‘verkocht’. Hij kon de vrouw niet meer uit zijn hoofd zetten en toen hij de volgende dag uit checkte in zijn hotel, reed hij nog maar eens naar dat winkeltje en gelukkig, ze was er en herkende hem ook nog eens. Ze wisselden telefoonnummers uit en belden elkaar de volgende dagen. Lastig, dat wel, want hij geen Thais en zij weinig Engels sprekend konden niet veel meer dan een beetje lachen. Maar Freek kende een Thaise die redelijk Engels sprak en vroeg haar om Nan te bellen en te vragen of ze een afspraakje konden maken. Dat lukte en snel daarna trok Nan bij Freek in. Bij het eerste bezoek aan het ouderlijk huis van Nan schrok Freek wel van de leefomstandigheden. Daar slapen zag hij niets in en ze boekten een hotelkamer. De volgende dag kocht Freek een mooie LCD-TV voor de ouders, want dat hele kleine kastje waar ze naar zaten te kijken……. Terug in Chiang Mai besprak Freek de ‘toestand’ in Tak met Nan en wilde hij nog iets voor de ouders doen. In overleg werd het een wasautomaat want behalve de ouders woonden er nog een broer en een zus. Veel wasgoed dus. Ze waren er erg blij mee vertelde Nan hem. Freek had er een goed gevoel over en bij een volgend bezoek nam hij een gasfles + kooktoestel voor de ouders mee, want koken deed men op boomtakjes. Maar met dat kookgerei heb ik mij in mijn vingers gesneden grapje Freek, want geld voor het vullen van de gasfles had men niet, die betaalde ik dan maar iedere keer. Toen zij er op een keer weer op bezoek kwamen was er ook een voor hen vreemde man op bezoek. Later bleek dat iemand van de bank te zijn, die de ouders kwam vragen nu toch maar weer eens aan de lening af te lossen. Wat bleek, de ouders hadden eens geld van de bank geleend met als onderpand het land waar ze woonden. Met dat geld hadden ze een paar koeien of zoiets gekocht, maar die dieren werden achter elkaar ziek. De veearts werd kind aan huis en dat werd duur en helemaal zuur toen het ene na het andere dier het leven liet. Weg koeien die voor inkomsten hadden moeten zorgen. Aflossen van de lening werd toen erg moeilijk, vandaar het bezoek van de man van de bank. Na een nachtje slapen zei Freek dat hij samen met de ‘schoonmoeder’ naar de bank wilde om eens precies te horen om hoeveel geld het ging. Het bleek, naar de maatstaven van Freek dan, wel mee te vallen en Freek loste ter plekke een deel van de lening in en zegde toe dat hij de komende 3 maanden de rest zou storten.
Op de terugweg in de auto naar Chiang Mai vertelde Nan de volgende dag dat de ouders zeer opgelucht waren en tevens blij dat zij nu binnenkort weer een nieuwe lening konden aanvragen……


Vandaag, 12 augustus 2018 in de populaire Thaise Koningin Sirikit jarig. Geboren in 1932 is zij nu 86 jaar. In Thailand is het dan tevens Moederdag.  De Koningin is al een hele tijd niet meer in het openbaar verschenen, dat zal vandaag ook niet gebeuren. In 1960 zijn Koning Bhumibol en Koningin Sirikit Nederland op bezoek geweest, waarbij Nederland zich kon verbazen dat een Koningin zo mooi kon zijn. Los van het respect dat mijn echtgenote Yui heeft voor Koning Bhumibol en Koningin Sirikit, heeft de Queen een speciaal plekje bij haar ingenomen. Dat zit zo: Toen Yui als kind, doodziek in een ziekenhuis in Bangkok verpleegd werd, konden haar ouders de kosten niet betalen. Bij een bezoek van een afgevaardigde van het kinderfonds van Koningin Sirikit, werd toegezegd dat dit fonds de kosten van de verpleging op zich zou nemen.

Het blijft een leuk gezicht, als ik in de hele vroege ochtend ga fietsen kom ik hier en daar mensen tegen die de monniken opwachten die langs de weg lopen met een grote ‘beker’ om eten en drinken op te halen. Je moet wel echt vroeg zijn want na 7 uur zie je geen monnik meer op straat, dan zijn de monniken aan het eten. Het eten dat niet opgaat kan door arme mensen in het dorp worden opgehaald, blijft er dan nog iets over dan gaat dat naar de tempel-honden en katten. Als mensen willen dat de monnik een kort gebed uitspreekt voor het eten in ontvangst wordt genomen, dan heft men het eten boven het hoofd en verteld waar het gebedje over dient te gaan. Je kunt niet zomaar eten geven, er zijn wat ‘regels’. Zelf dien jij bijvoorbeeld je schoenen uit doen en gehurkt zitten. Een monnik zegt geen dank je wel of zo, lacht ook niet want Thai geven eten aan een monnik om zo te Tamboenen (goed te doen), Buddhisten geloven dat goede daden zullen leiden naar een goed toekomstig leven, met meer geluk en geld dan in het huidige leven. Eigenlijk moet jij de monnik bedanken, want hij stelt jouw in staat om ‘goed te doen’.

En wat doe ik dan op een zondag-middag tesamen met m’n dochter: Juist ja, o.a. pluche dieren vangen met de grijpmachines. De helft van vorige week de andere helft vandaag. En in de avond kiest Robin er een paar uit om mee te slapen en dan zegt ze: Goodnight mr Doggy, goodnight mr Ducky en valt vervolgens zelf in slaap.

Het plaatsje Tebsadet ligt aan de weg Chiang Mai naar Chiang Rai, maar dan wel een heel stuk de bergen in. We kwamen ondermeer bij deze tempel, die er met de ‘kei-en muur’ heel fraai uitziet. Helaas lopen er ook gevaarlijke honden rond, zodat ik niet verder naar de tempel zelf durfde. De vele loslopende honden zijn een probleem in Thailand, helemaal nu er hondsdolheid heerst, waardoor er al 10 doden zijn gevallen.

Wat Hariphunchai ligt in het centrum van Lamphun in de buurt van de Mae Kuang rivier, ca 50 km van ons huis. We waren er gisteren omdat het alweer ruim een jaar geleden was dat we deze tempel bezochten.  Het tempel-complex stamt uit het jaar 1150 en beslaat een groot gebied waarop diverse gebouwen staan. Lamphun is een van de oudste steden van Thailand, gesticht in de 9e eeuw en was toen de hoofdstad van het Koninkrijk Hariphunchai. Lamphun ligt ca. 30 km ten zuiden van Chiang Mai. Daar dit een van de belangrijkste tempel van Noord-Thailand is, kan het tijdens de weekends, Boeddhistische feestdagen en Thaise nationale feestdagen heel druk zijn. 17 Foto’s kun je hier bekijken.

Als we bij een supermarket boodschappen hebben gedaan, komen we langs een goudwinkel waar het zeer druk is, vol zeg maar. We kijken wat er aan de hand is, is de goudprijs ingestort? Nee dus, er is een aktie, waarbij men goud kan kopen met een Thaise creditcard, Visa en Mastercard doen niet mee. Het goud kan dus in termijnen worden betaald en de eerste 6 maanden is rente vrij, maar daarna? Dat staat er niet bij.  Krediet, daar komen Thai op af hoor! Het woord aflossen bestaat denk ik niet in het Thai. Ik dring een beetje naar voren om te zien wat er zoal verkocht wordt. Nee, de lullige 1 baht kettingen van ca. 500 euro zijn niet in trek, wel de dikke van 2 baht (1000 euro) en 3 baht (1500 euro). Hebben Thai ineens zoveel te besteden? Ik denk het niet, het is een prima manier om Thai in de schulden te trekken. Huishoud schulden in Thailand zijn zorgelijk. En ik ken de Thaise truuk om aan geld te komen, zij verkopen het goud over een paar dagen in een andere winkel en zijn opeens ‘rijk’.

Wat een noodweer gisteravond. In 30, 40 minuten valt er meer regen dan in Nederland in 8 maanden. Hard onweer over ons huis, je schrikt er van, maar waar ik zelf bang voor ben is de storm, die de regen doet neerslaan. Tijdens de storm komen er ook nog forse windstoten en we hebben dan ook alle ramen en deuren gesloten. Gelukkig valt deze keer de stroom niet uit. Als ik in de ochtend ga fietsen zie ik nergens schade, wel liggen de wegen vol met bladeren en afgerukte takken. In de tuin zijn alleen 3 potplanten omgewaaid. Valt alles mee!


In de shopping mall zoeken we een coffee shop uit waarnaast speelautomaten, zoals robots en auto’s, voor kinderen staan. Er is helemaal niemand en net als dochter Robin naar een auto rent komt er van de andere kant een jongetje (2) aanrennen, die ook in diezelfde auto wil. Hij heeft geen vrienden zegt de moeder en wil met haar spelen. De twee moeders raken aan de praat. Hij heeft geen vrienden en geen vader zegt de moeder die daarna vertelt dat de vader (27) een vakantie vriendje uit Zweden is, die na die vakantie nooit meer iets heeft laten horen. Mijn echtgenoot is een stuk ouder dan ik doceert Yui en een oudere man is  blij met een jonge vrouw en die blijft in Thailand, een jonge man moet terug om te werken. Wij zijn bovendien eerst gaan samenwonen, toen gaan trouwen en daarna aan een kind begonnen, dat is een betere volgorde lacht ze. Yes, zegt de andere moeder, een leuke vrouw van ca. 30 jaar die bovendien als teacher gewerkt heeft op de school waar Robin nu naar toe gaat. Na een half uurtje zwaaien de kinderen en de moeders elkaar ‘tot ziens’.


My daughter and me: Het is zondag en dus gaan we zwemmen. En het dorpsnieuws voor vandaag is dat in Sukhothai 2 gevaarlijke moordenaars uit de gevangenis zijn ontsnapt. Grote drukte in de city omdat politie en leger massaal zijn uitgerukt. Men vreest overvallen, immers de mannen hebben geen geld.

Schoonmoeder klaagt dat zij zo’n last heeft van haar knieen en dat lopen steeds moeilijker wordt. Nu zegt ze tegen Yui dat zij graag naar een dure dokter in Bangkok wil. Yui heeft haar uitgelegd dat ook een dure dokter niets voor haar kan doen. Als je 155 cm hoog bent en meer dan 100 kg weegt dan is het logisch dat je knieen dat gewicht moeilijk kunnen dragen, er is geen zalfje of pilletje voor.


Zondag is bij ons ‘familie-dag’, dwz voor ons drietjes dan want de familie in Nederland en Sukhothai is toch wat veraf van Chiang Mai. Bijtijds op en om 10 uur vertrekken we naar het zwembad. Je kunt Robin geen groter plezier doen dan ‘zwemmen’. Na een uur terug naar huis om te douchen, om te kleden, wat uit rusten en te eten. Daarna vertrekken we naar een shoppingmall waar Robin zich in Kids World kan uitleven in binnen-speeltuin van rubber. Daddy gaat ondertussen een nieuwe notebook kopen en als rond half 5 alles geregeld is rijden we naar een restaurant Pappa’s Garden om te ‘dineren’. Als we om 6 uur thuis komen lijkt het of we in een disco wonen, in het aangrenzende dorp wordt een nieuw groot huis ingewijd, in de ochtend met het monotone gezang van monniken, maar nu is het echt feest met een band en keiharde muziek. Maar we zijn alle 3 moe en vallen toch snel in slaap.

dav

Dit zijn zeven belangrijke monniken uit het verleden van de tempel in Doi Saket, speciaal voor deze Paas-zondag.

Hé, mijn oude telefoonnummer dat nog wel in mijn tablet zit staat te rinkelen. Het is John, een Haagse zakenman die ik 5 of 6 jaar geleden voor het laatst gesproken heb. Tijdens een vakantie in Jomtien heb ik hem destijds ontmoet en enkele weken lang kwamen we samen ontbijten in restaurant ‘Ons Moeder’. Tot minder genoegen van onze toenmalige vriendinnen zijn we ook ‘s-avonds een paar keer uit geweest. Dat was een leuke tijd, maar voorbij nu ik in Chiang Mai woon. John informeert naar hoe het hier in Chiang Mai gaat en als ik vertel dat ik inmiddels getrouwd ben moet hij lachen. Nee zijn vriendin van toen heeft hij niet meer. Die begon steeds vaker te zeuren over trouwen en een huis bouwen, dat werd vervelend. Een nieuwe vriendin wilde eerst een scooter voor haar moeder, maar toen ze die kreeg wilde ze alsmaar meer en dus eindigde ook die relatie. Nu heb ik geen vaste relatie meer vertelde John, mijn vriendin kan komen wanneer ze wil en ik betaal haar per nacht, schatert hij, net als de werkster maar die betaal ik dan weer per uur. En verder gaat het goed met hem, zijn zoon runt de zaak en pappa krijgt regelmatig een deel van de winst. Ik geef John mijn nieuwe telefoonnummer en we spreken af om wat vaker te bellen.

Het restaurant is op deze zondag-morgen nog niet open, even slapen dan maar. Uit de serie Sleepy.

Onze dochter Robin, eind december wordt zij 3, kent heel veel Engelse woorden en dat wil ze weten ook. Regelmatig wijst ze iets aan en roept ze de Engelse naam, bv: Zebra, Train, Green enz.

Deze zaterdag morgen zijn we rond 11.30 uur klaar met de dingen die we wilden doen, Robin heeft uitgebreid gegeten en we gaan naar een shoppingmall waar een zeer groot springkussen-kasteel is en Robin lekker kan spelen. Onderweg drinkt ze nog even een flesje melk zo goed als leeg.

Daddy en Mammy willen eerst even lunchen bij KFC. Als ons eten op tafel staat roept Robin met luide stem: Hungry!
Wij zien er de humor wel van in en schieten in de lach maar de mensen aan het tafeltje naast ons kijken ons aan alsof ze willen zeggen………

Nadat Robin zich uitleefde op het springkussen-kasteel gaan we koffie drinken. In de shop staan veel pluche dieren te koop op een rack. Robin speelt er mee en om beurten roepen Mammy en Robin de naam van het dier. Totdat Yui (die even de Engelse naam niet te binnen schiet) zegt: Horse. Robin schudt haar hoofd en zegt: This is Donkey!

Sinterklaas is weer in Nederland, helaas met de nodige problemen. Herinner me weer 5 december een paar jaar geleden, toen mijn echtgenote alleen nog maar vriendin was en ik probeerde haar een stukje Nederlandse cultuur bij te brengen. Wilde vertellen over Sinterklaas-avond. Maar het werd 1 grote lachbui.

Probeer maar eens te vertellen over een oude man in een rood pak met een lange witte baard, die tesamen met zijn eveneens witte paard en ook nog geholpen door 5 zwarte Birmezen, die over de daken van huizen gaat rijden.

Wel, dat was de eerste lachstuip. Toen die bedaarde probeerde ik uit te leggen dat kindervriend Sint en Piet kadootjes door de schoorsteen gooien. Maar wat is dan een schoorsteen? vroeg mijn vriendin. Na mijn uitleg: een pijp op het dak die uitkomt in de kachel, rolde ze bijna voor de 2e keer van de bank. Wat zijn die farang toch dom, dan verbranden de kadootjes toch!

Toen ik vertelde dat er eerst hard op de deur gebonkt werd en een onzichtbaar iemand snoep over de vloer strooide, trok ze een bedenkelijk gezicht. Jij vertelde mij toch dat er in Nederland geen geesten zijn, zei ze mij.

Om het plezier weer terug te krijgen legde ik uit dat alleen lieve kinderen een kado krijgen en de stoute kids in de zak mee naar Spanje gaan. Dat was weer lachen toen ze zei: Hoe kan het dan dat jij hier in Thailand bent?

Je begrijpt wellicht dat ik op dit punt aangekomen maar met de uitleg over Sinterklaas gestopt ben en dat ik me 100% zeker heb voorgenomen om op 25 december niet te gaan vertellen over een oude dikke man met baard, ook weer in een rood pak maar dan eentje met een drankprobleem.


Vroeger noemde je dit een Pooier-bak, tegenwoordig zijn ze geld waard en heten het Oldtimers. Oldtimers, je ziet ze redelijk veel in Thailand, wellicht omdat de lonen hier laag zijn en dus ook de kosten voor het prachtig restaureren. Meer foto’s

Chiangmai Land is een wijk in de city Chiang Mai. De wijk ziet er verwaarloosd uit, de bomen worden niet gesnoeid, op vele plekken groeit gras, er staan nogal wat panden leeg en de niet onderhouden stoepen zijn zo ongeveer om de 5 meter anders. Er zijn wat restaurantjes, winkeltjes en woningen maar ook techische diensten van grote merken. De karaoke bar gaat pas in de avond open. De masseuses in onze massage salon zijn altijd oudere dames in degelijke kleding, maar de salon in Chiangmai Land heeft waarschijnlijk geen airco, want de jonge dames die je daar op een rij binnen ziet zitten lopen allen in zeer luchtige kleding. Een beetje louche wijk is het wel. Veel panden vind ik bijzonder om te zien, vandaar de foto’s die hier te zien zijn.

Vandaag is het Khao Pansa-day, Buddhistische Lente in Thailand, het begin van een 3 maanden durende vastentijd voor de monniken. De monniken blijven gedurende die tijd zoveel mogelijk binnen in de tempel. Hun eten, dat altijd via een ‘bedelronde’ wordt opgehaald wordt nu vaak door de Thai naar de tempel gebracht. Niet voor iedereen kennelijk, want deze morgen zag ik nog 2 monniken hun ronde doen. En dan is het van zaterdag t/m maandag niet toegestaan om alcohol te verkopen en wordt gevraagd het ook niet te drinken, wat veel Thai beamen. Maar ja, nix menselijks is de Thai vreemd, want vrijdag was in mijn drankenwinkel alleen nog maar wat Singha bier te koop, de rest was uitverkocht! Het ministerie van Volksgezondheid heeft dan ook nog een anti-alcohol campagne. Er zijn, zegt men, 1 miljoen vrijwilligers die de campagne uitdragen en zo te bewerkstelligen dat deelnemers 3 maanden geen alcohol gebruiken. Die vrijwilligers gaan ook controleren of winkels zich aan de Alcohol-wet houden, de wet die verbiedt om op 4 belangrijke Buddha-dagen alcohol te verkopen.


Op 27 mei was mijn schoonmoeder jarig, tenminste dat denkt ze, zeker weten doet ze het niet, maar deze dag houden we dan maar aan. Mijn echtgenote belt iedere ochtend tenminste 1 uur met haar moeder. Onderwijl doet ze ‘het huishouden’ met een blue tooth microfoontje in haar oor. Het is niet duur hoor want DTac heeft een promotie: bellen met een andere DTac gebruiker kan de hele ochtend voor 5 baht. Maar vandaag op schoonmoeders verjaardag duurt het gesprekje nog geen 15 minuten en ik vraag Yui waarom dat zo is. Ooh zegt ze ik vertelde haar dat wij beiden zojuist 1000 baht op haar rekening hebben gestort als kadootje. Nu wilde ze vlug naar de ATM…….:) Overigens moet Oma hiervoor haar andere dochter meenemen, want Oma kan lezen noch schrijven.