Woensdag

Dorpsverhalen: De enige vrijgezel in ons dorp is een vrouw van 35 jaar. Volgens haar moeder heeft ze te veel afslank pillen gegeten en is dat op haar hersenen geslagen. Ze heeft lang gestudeerd, maar is door dit probleem haar baan kwijt geraakt. Een beetje wezenloos staat ze bij ons in de tuin een kwartier naar mijn parkieten te staren en vertrekt daarna geruisloos.

Een buurman, die net als ik iedere dag op de mountainbike stapt, geeft mij het dringende advies om, net als hij, een wielrenners helm op te zetten, maar als ik hem op de motorbike zie rijden, heeft hij geen helm op.


De buurvrouw vertelde ons al een half jaar geleden dat haar man een Mia Noi uit Laos heeft. De man kwam steeds minder thuis. De laatste keer was er een beslissende ruzie. De man vertelde dat hij wegging en de vrouw smeet al zijn kleding op het terras. De volgende dag haalde zij het huis leeg. Het huis is nu onbewoond, onkruid groeit hoog en de post stapelt zich op.

Vaderdag en Moederdag ken je wel, wellicht ook Kinderdag in Thailand dan, maar ken je deze ook: Teachersdag en dat is het vandaag en dan is de school gesloten. In Chiang Mai hebben we er geen last van maar in Bangkok is de luchtverontreiniging zo groot dat het advies is binnen blijven of een maskertje dragen.


Een koude douche. Zo dochter Robin naar school in Chiang Mai gebracht, ontbijtje gemaakt en opgegeten en dus is het nu tijd om te douchen. Het is koud in huis, maar een warme douche zal helpen. Sta ik helemaal ingezeept en met mijn haren in de shampo, stopt de douche ermee. Nee niet kapot maar ergens is het water afgesloten. Nu hebben we altijd als reserve 2 grote tonnen met water in de douche staan, maar dat lijkt wel ijswater. Om mijn haar uit te spoelen maakt Yui snel lauw water in de waterkoker, maar verder moet ik het met het ijswater doen. Brrrr…

Het is een paar weken schoolvakantie voor dochter Robin, de hele dag thuis, dan gaat ze zich vervelen en dus gaan we bijna iedere dag ‘iets doen’. Vandaag naar een shoppingmall in Chiang Mai waar een groot luchtkasteel staat, waar de kids kunnen springen, dansen en duiken. Voor 100 baht mag ze er een uur in, Mammy hoeft dan niet te betalen, Daddy kan een uurtje op op een bankje gaan zitten kijken. Saai? Dat valt alles mee. Links van mij zit een moeder naar haar kind te kijken als de vader, ook als een kind zo blij, komt showen dat hij een horloge uit de grijpkraantjes heeft gehaald. Hij doet zijn eigen horloge af en doet het kermis ding om zijn pols, showt het zijn vrouw en roept zijn dochtertje naar de kant om haar ook mee te laten genieten, nauw hoelang zal de vreugde duren???
Tegenover mij zit een leuke vrouw van ca. 30 jaar, ook haar kind speelt in het luchtkasteel. Ze kamt de haren en kijkt in haar telefoontje of het goed zit waarna ze selfies gaat maken. Met haar linkerarm op de tafel drukt ze haar boezem naar boven en met de rechterhand trekt ze haar bloesje een stukje naar beneden, zodat haar rondingen zichtbaar voor de selfie worden. Rechts van mij zit een oma (denk ik) met 2 kinderen. Het meisje speelt in het luchtkasteel en het jongetje, dat ook geld heeft gekregen, gaat naar de speelautomaten. Het meisje kan een uur in het luchtkasteel, maar het geld van het jongetje is veel sneller op en nu zit hij bij oma te drammen dat hij nog wat geld wil. Maar oma is niet zo’n Thais krieltje, ze is groot en stevig en pakt het joch op en zet hem met een plof op de bank. Als hij bij oma met z’n hoofd op haar schoot gaat liggen is oma snel om en krijgt hij nog eens 20 baht toegestopt.
Als Robin er genoeg van heeft gaan wij naar huis gaan spreken we af om morgen met haar te gaan zwemmen, dan komt daddy in aktie en mag mammy vanaf het bankje toekijken.

Amuletten zijn belangrijk, niet alleen in Thailand, maar ook in andere landen. De kracht van een amulet heeft niets te maken met het materiaal waarvan het gemaakt is. Een zilveren amulet is niet bij voorbaat beter dan een stenen amulet. De kracht komt door de oorsprong, zoals door welke monnik het gemaakt of gezegend is. Hoe langer een amulet gedragen is hoe meer kracht en bescherming er opgebouwd wordt. Een hele oude amulet die niet gedragen is maar in de kast lag, heeft minder kracht dan een gedragen amulet die krijgt namelijk de energie van de drager. Er zijn ook zaken die je niet moet doen met een amulet. Laat bijvoorbeeld geen kettingoogje maken op het hoofd van de Bhudda of steek de amulet niet in je kontzak. In Nederland hoor je vaak dat je een amulet niet mag kopen, maar moet krijgen. Het is een onzin verhaal dat je in Thailand niet zult horen. Een deel van mijn eigen collectie is hier te zien.

Mijn columns zouden eigenlijk over de dag van vandaag of gisteren moeten gaan, althans zo was het plan, maar het zijn vaker verhaaltjes geworden. Maar voor vandaag weer eens een dagelijkse belevenis.
We brachten dochter Robin naar school en naast onze auto stopte een moedertje, niet denigrerend bedoelt, maar ze is echt klein en ze heeft 3 dochtertjes op haar scooter, 2 achterop en 1 staand aan het stuur. Alleen moeder heeft een helm op, wel gevaarlijk in het drukke Chiang Mai verkeer. Als we terug naar huis rijden belt Oma Sukhothai. Ze vertelde dat vanmorgen in Ban Suan waar ze woont, een vrouw door haar ex-man is doodgeschoten midden in de 7-eleven waar ze werkt en om het ‘sappig’ te maken, de vrouw hangt over de toonbank de man is op de vlucht, de vele bezoekers op deze ochtend zijn geschokt. Zo, onze dag is weer begonnen.  Bij de foto: Kerststal bij de school van Robin

Ze is behoorlijk op haar pik getrapt, nou ja, figuurlijk gesproken dan, want Yui is geen ladyboy.  Het zit zo: Zo 1 of 2 keer in week, nadat we onze dochter naar school brachten, ontbijten wij in restaurant ‘the Train’ bij het treinstation dus. Parkeren is gratis gedurende 10 minuten om iemand bij het station af te zetten, daarna moet je 20 baht betalen. De man die normaal bij het loketje staat kent ons wel en geeft snel een bonnetje met de aankomsttijd. Maar vandaag staat er een andere man en die vraagt of ik haar bij de trein afzet. Wel, dat is tegen het zere been! Wat denkt die man wel zegt Yui, denkt hij dat ik een scharreltje ben dat na het weekend naar huis gestuurd wordt? Ik ben een echtgenote en moeder, moppert ze er nog achteraan. Even later, als het eten op tafel komt, klaart ze weer op en lachend zegt ze zoiets als: Wat een eikel die man en ze luistert verder naar een grote, heel dikke man die een tafel verder zit en luid met een serveerster praat over zijn problemen met zijn vriendin, maar daarover later meer.

We ‘ontdekten’ in Chiang Mai een fraai Koreaans restaurant, verborgen zo leek het, vanaf de weg niet te zien. Kennelijk voor Koreaanse toeristen bestemd, er stonden 3 lege bussen geparkeerd. Het was nog vroeg in de ochtend dus ik kon rustig foto’s maken, geen hond te bekennen, alhoewel……ik heb niet in de keuken gekeken.

Vandaag voor de zoveelste keer naar Immigration geweest voor de 90-dagen melding, waarin je laat weten waar je woont. En hoewel we in het digitale tijdperk leven, dien je van alle pagina’s van je paspoort een kopietje mee te nemen. Wat zou men daar toch mee doen? Tenslotte scant men je paspoort en heeft men alle gegevens van je. Wel, het is wet en ik moet meedoen, maar blijf het vreemd vinden. Hieronder een foto van het nieuwe kantoor van immigration waar het weer hardstikke druk is. Velen laten dan ook het werk doen door een Visum-bureau. Daar betaal je voor maar je hoeft dan niet uren in een propvol kantoor te wachten, waar als je pech hebt je voor ‘joker’ zit als alle ambtenaren van 12 to 1 uur gaan lunchen.

Lamphun is een van de oudste steden van Thailand, gesticht in de 9e eeuw en was toen de hoofdstad van het Koninkrijk Hariphunchai. Als je er de Wat Hariphunchai bezocht hebt ben je vlak bij een bijzondere markt.  Op zaterdag en zondag is er een markt met goederen en fruit uit de regio,  dagelijks is er een overdekte markt op de brug over de Mae Kuang rivier. Bekijk hier meer foto’s.

Vandaag, 31 oktober 2018 is het Halloween, dat steeds vaker ook in Thailand gevierd wordt. Kijk hier voor mijn collectie Halloween foto’s.

Twee dames in het dorp waar wij wonen werken thuis als naaister. Hier showt zij de broeken die gemaakt worden. De stof wordt aangeleverd en het maakloon is 8 baht per stuk. De broeken moeten weer bij de opdrachtgever worden afgeleverd. Als ze flink doorwerken kunnen er 20 per dag gemaakt worden, dus 160 baht per dag, dik onder het gewenste minimum dagloon van 300 baht. Op de markt worden de broeken verkocht voor 100-120 baht.

Het was maandag een nationale feestdag. Op zaterdag was de herdenking van koning Bhumibol en dan wordt de vrijedag verplaatst naar maandag. Op deze maandag wilde schoonmoeder een pakje naar ons zenden maar het postkantoor was natuurlijk dicht. Ze ging er zitten wachten totdat na een half uur er iemand langs liep die vertelde dat het postkantoor vandaag gesloten was en dat dat op het papier op de deur geschreven stond. Ja, maar ik kan niet lezen zegt schoonmoeder.


Het was zondag en dus een Sunday-ride gemaakt van bijna 4 uur, van Chiang Mai naar Mae On. Daarna hoog de bergen in met zeker 100 s-bochten. Door leuke dorpjes en gestopt bij meerdere tempels. Dochter Robin speelde al die tijd lief op de achterbank. Hier een foto van de Griezels die bij 1 van de tempels staan. De griezels waarschuwen voor de Thaise hel als je een mia-noi hebt gehad, alcohol dronk en meer dingen die niet mogen. Wel, ik denk dat de Thaise hel inmiddels behoorlijk groot moet zijn. Meer foto’s van deze dag.

De officiele naam van onze dochter Robin is Narinthara, dat betekent Lotusbloem van Buddha.
De lotusbloem wordt gezien als symbool van de eeuwige vernieuwing van het leven, omdat de bloem zich opent in de ochtend en zich sluit in de avond net zoals de zon iedere ochtend opkomt en weer ondergaat in de avond.
De lotusbloem wortelt in een moerasachtige bodem, echter zonder dat de bladeren en bloemen er ooit vies uitzien. Om die reden staat de lotusbloem symbool voor zuiverheid. Een ieder die de schoonheid van de Lotusbloem heeft ervaren kan wel begrijpen dat deze plant een belangrijke rol speelt in het Buddhisme.
Alle lotusbloemen zijn mooi, maar niet eentje is perfect, net zoals de mensen, vertelde een monnik ons.

De foto maakte ik bij een tempel in Chiang Mai.

We zitten aan de coffee in een coffeeshop annex restaurantje en kamerverhuur bedrijf in San Kampaeng. Op zaterdag-avond is daar een zeer grote markt, best gezellig, maar vermoeiend en dus rusten we even uit. Naast ons zitten aan een tafeltje 2 Thaise mannen. In gedachten noem ik ze Laurel en Hardy, ja, de dikke en de dunne. De dikke ziet er slonzig uit maar heeft steeds het woord. De dunne heeft zijn zaterdagse overhemd aan en zit stom te grinniken bij iedere uitspraak van de dikke. Ik vraag aan Yui of zij het gesprek voor mij wil vertalen. Met veel bravoure verteld de dikke aan de dunne dat hij dit wel lekkere meiden vindt, wijzend op plaatjes op zijn phone. Dan wenkt hij de serveerster om softdrinks te bestellen. Het meisje van een jaar of 14 komt even later de bestelling brengen. De dikke vraagt aan haar hoe oud ze is, inderdaad 14 jaar en vraagt met een ranzig ondertoontje of ze misschien geld nodig heeft om naar school te gaan. Het meisje is duidelijk gegeneerd en maakt dat ze weg komt. Uiteraard zit de dunne hierom te grinnniken. Even later roept de slonzige dikke de serveerster opnieuw en trekt met een wijds gebaar een briefje van 1000 baht uit zijn portemonnee, onderwijl het meisje vragend aankijkend. Een andere serveerster komt het wisselgeld maar brengen.


Een huis huren of kopen?
Kopen zeggen veel farang. De prijs is laag, dus kopen.
Maar is dat zo verstandig? Aan het kopen van een woning kleven nog al wat haken en ogen. Maar los van de juridische zaken zijn er ook andere overwegingen die bij een beslissing mee moeten spelen. Kent u de omgeving goed? Weet u zeker dat u hier wilt kopen? Kopen gaat snel, verkopen niet. In Thailand staan heel veel huizen te koop en/of te huur. De onroerendgoed markt is traag.

Maar stel dat alles prima geregeld is, bedenk dan ook nog dit. Thailand betekent vrij land. Hier zijn niet zo veel regels en wetten. Dat is fijn, voor het bouwen van een dakkapel heb je hier echt geen vergunning nodig. Ook kun je hier zomaar ‘iets’ opstarten, niemand die je tegen zal houden. Heerlijk die vrijheid!
Maar die zelfde vrijheid geldt ook voor je buurman, die op een mooie dag een paar tafels en stoelen naar buiten schuift en een barretje begint. Lallende Thaien, tot diep in de nacht, zijn ineens je buren.

De overbuurman wil ook wel wat bijverdienen en begint een karaoke bar met speakers zo groot als telefooncellen.

Zit je nu te lachen? Overdreven? Dat denk je maar. Deze mensen lachen niet meer hoor. Zij staken hun hele kapitaal in het (op)bouwen van een questhouse op een prachtig mooie plek, geen huizen in de directe omgeving. Het questhouse draaide goed, totdat de eigenaar van een aangrenzend stuk braak land er een kippenfarm begon. Tientallen hanen begonnen om 3 uur in de nacht te kraaien. Geen enkele gast kon nog normaal slapen. De meeste gasten boekten voor 1 of 2 weken, maar haakten na 3 slapeloze nachten af.

En overleg? Dat levert meestal niets op. Thaien groeiden niet op met allerlei wetten en regeltjes. Zij vinden jouw maar een zeur. “Als het je niet bevalt ga je maar weg’.

En daarom is huren zo gek nog niet. Bovendien zijn de meeste huizen die te koop staan ook te huur, eventueel met de afspraak dat bij koop de reeds betaalde huursom verrekent wordt.

Deze gebeurtenis beschreef ik enkele jaren terug, toen ik nog een andere vriendin had en geen echtgenote, maar leuk genoeg om nogmaals te publiceren denk ik.
Op vrijdagmiddag naar Chiang Mai. Wij wonen in een klein dorpje, ca 25 km van de grote stad Chiang Mai. Veel bijzondere winkels zijn hier in het dorp niet en mijn vriendin wilde voor een party de volgende dag, nieuwe schoenen en kleding kopen, dus op naar Chiang Mai city. Uit ervaring weet ik dat dit winkelen wel ‘even’ kan duren en dus zette ik haar voor de gewenste winkels af en parkeerde zelf mijn auto in de buurt van John’s Place een ‘farang restaurant’ waar je goed kunt eten en ook een lekker koud biertje kunt bestellen. Ons hondje Jumper was met mij mee en dan weet je dat je altijd aanspraak hebt, of je wilt of niet. Na het bestellen van een biertje ging mijn telefoon en belde ik een paar minuten met een Nederlandse kennis. Het tafeltje naast mij was bezet door, naar even later bleek, een Hollands stel van naar schatting 55 jaar. De man zat rustig aan een glas bier en keek rond naar alles wat bewoog en langs liep. De vrouw, eentje met een strak grijs permanentje, aaide hondje Jumper en sprak tegen mij:  Ik hoor dat U Nederlander bent? Klopt antwoord ik.
Woont u soms hier, ik bedoel omdat u een hondje heeft. Klopt alweer.
Hoelang al, als ik vragen mag? Inmiddels 5 jaar zeg ik.
Bevalt het? vraag het permanentje. Tuurlijk zeg ik, Thailand is een heerlijk land en Chiang Mai een prima omgeving.
Wij gaan over 8 dagen alweer terug, maar dat vindt ik niet erg, ik heb het hier wel weer gezien, maar Wim niet en ze kijkt wat minachtend naar haar tafelgenoot.
Wim vindt al die jonge meiden mooi. Maar zeg nou zelf, het is toch geen gezicht die jonge meiden hand in hand met mannen van onze leeftijd? Het zouden hun dochters kunnen zijn.
Tsjaa, sis ik maar een beetje.
Hoor je wel Wim, meneer lijkt het ook niets, vertaald ze dat maar voor mij.
Ik vind het maar niets dendert het permanentje verder, zijn toch net prostituees valt ze dan ook nog uit. Om het gesprek te ontlopen duik ik in de menukaart, maar de krullenbol is niet af te stoppen.
Kijk Wim, meneer hier is keurig met zijn hondje aan de wandel en zit niet zo te loeren naar die meiden zoals jij. Precies op dat moment komt mijn jongere vriendin met wie ik al 5 jaar samen woon, bepakt en bezakt, het terras oplopen, aait Jumper over zijn bolletje en gaat met een ‘Hello Tjilak’ bij mij aan tafel zitten. ‘Toevallig’ kijk ik naar de vrouw naast ons. Is ze rood aangelopen of gewoon zonverbrand…….?
Het permanentje staat resoluut op en zegt: Wim, AFREKENEN! en loopt naar de rand van het terras waar ze met haar rug naar ons toe op Wim blijft wachten. Ik lach naar Wim en zeg: Nog een fijne vakantie. Wim glimlacht en geeft een knipoog voordat hij langzaam naar het permanentje toeloopt…………


Yindee, kortweg Yin is een vriendin van mijn vrouw. Ze kennen elkaar al jaren, uit Sukhothai waar ze vroeger vriendinnen waren toen ze naar school gingen, maar toen Yui bij een tante in Ayuttaha ging wonen zijn zij elkaar uit het oog verloren. Sinds enkele maanden hebben ze weer contact, via Facebook.
Enkele weken terug, toen we in Sukhothai waren, hebben de dames elkaar weer eens ontmoet, in het huis van mijn schoonouders. Yin is een leuk type met veel enthousiaste verhalen, maar af en toe zie ik haar stilvallen en staren en opeens heeft ze tranen in haar ogen, maar niet voor lang.
Als ze weggaat vraag ik aan Yui waar alle verhalen over gingen. De meeste over vroeger, hier in Sukhothai, is het antwoord. Wat voor werk doet ze? vraag ik. Ze werkte in Pattaya, zegt Yui, maar ik beluister een ondertoontje. Ooh, zeg ik en vanwaar die traantjes? Yin heeft 1,5 jaar in een bar gewerkt, om de schulden van haar ouders af te betalen en toen ze vorige maand stopte en naar huis kwam, vertelden haar ouders haar dat Ma graag een flatscreen tv wil en Pa en nieuwe motorbike nodig heeft. En dus zal ze terug naar Pattaya moeten, zegt Yui met zachte stem. Toen ze vertelde dat haar vriendje van destijds in het dorp met een ander meisje getrouwd is, ging ze huilen.


Happy Mothers Day. You are the best. De voorbereidingen voor het vieren van moederdag op vrijdag op de #Sarasas school zijn volop aan de gang.

Happy Mothersday

Walk with my feet.   I walk with my feet zegt Yui tegen mij. Ze bedoelt dat ze, toen ze een jaar of 10 was, op blote voeten eten naar haar vader bracht die in de rijstvelden aan het werk was. En bij ons waren geen wegen, alleen paden van rode aarde en als ik dan met mijn hele oude fiets naar school ging dan kwam ik daar onder die rode aarde aan. Het komt ter sprake als we dochter Robin naar school brengen. Ik zou destijds graag naar zo’n mooie school gegaan zijn, zegt ze een beetje jalours, maar blij dat we onze dochter naar deze school kunnen brengen. Yui spreekt gelukkig redelijk goed Engels, maar soms moet ik wel eens lachen. Behalve ‘walk with my feet’ zegt ze ook wel I had …. waarmee ze bedoelt I hate. Ik ga het niet verbeteren, het is veel te leuk.
Ooit vroeg een vrouw, niet zo fijntjes, aan haar of ze de Engelse taal in een bar geleerd had. Enigzins geraakt antwoorde zij: Ik studeerde in Bangkok en kan niet eens een flesje bier openen.

Yui als mijn bruidje

In het weekend belt Yui zelden met haar moeder, dan heeft ze het druk met onze dochter. Maar door de week belt zij Ma al in de auto als we Robin op school gebracht hebben. Naar huis duurt ruim een half uur en het bellen gaat door als we thuis zijn en ik een uur ga fietsen, ondertussen maakt Yui het huis schoon. Als ik terug kom breekt zij het gesprek met haar moeder pas af. Vandaag vroeg ik maar eens aan Yui wat zij toch altijd met haar moeder in Sukhothai bespreekt. Yui vertelde: Het dorpsnieuws, als dat er is maar dat het vaak over het zelfde gaat: Moeders gaat vissen, vaak met een vriendin, want ze eet graag vis en dan krijgt ze te horen hoeveel er gevangen is. Dan vertelt Ma verder over zusje, hoelang die vandaag weer bezig is geweest met haar make-up, dat duurt dagelijks echt 1 tot 2 uur. Vervolgens dat Vader na het werk weer lekker aan de drank is geweest en al snel na het avond eten naar bed is gegaan, nou ja bed? Het is een kleedje op de grond. En dan is het bijna 3-jarige kind van zusje aan de beurt. Wilde hij vandaag naar school of was er weer een dramatische huilbui. Vervolgens de oudere broer, ook daar valt vaak iets over te vertellen, maar voor hem geldt ‘Vrijheid Blijheid’, heeft 2 banen, 1 in de nacht en 1 overdag, hij woont tot beider tevredenheid niet meer bij zijn echtgenote en heeft een vriendin zolang hij zin in haar heeft, woont bij moeders of bij zo’n vriendin en heeft geen enkele verplichting.    Bij de foto: Dit is het ‘huis‘ van mijn schoonouders in Ban Suan, Sukhothai.

Asahna Bucha day valt op 27 juli 2018, dat is de dag dat Buddha zijn eerste preek hield, ca 2500 jaar geleden. De monniken blijven hierna 3 maanden, zoveel mogelijk, in de tempel. Velen gaan die dag naar de tempel, brengen snoepgoed, bloemen en eten voor de monniken en Buddha. Hoewel dochter Robin op een Christelijke school zit wordt hier toch aandacht aangegeven. Op  diverse plaatsen in de school staan tafels waar ouders en kinderen een geschenkje voor de monniken kunnen plaatsen, de school zorgt er dan voor dat bij de de tempel gebracht wordt. Meer info over Asalaha

Goodmorning vanuit de vroege ochtend in Chiang Mai. Een overvolle taxi/bus in de spits, in Thailand normaal, onmogelijk in Nederland en Belgie. En op het station moeten ook de monniken met de trein. Dit is wonen in Thailand.

Het nieuws in Thailand gaat sinds zaterdag bijna volledig over de zoekactie naar 11 (of 12?) voetballertjes en hun coach die vastzitten in een grot in de buurt van Chiang Rai. Ze kunnen ze niet meer terug doordat regenwater de weg afsloot of ze zijn gewoon verdwaald. Zelf zijn we ook eens in een grot afgedwaald. Het was best mooi, zeker toen we helemaal beneden waren en er Buddha beelden omgeven door kaarsen op een verhoging stonden, een magisch gezicht. Maar we doen het nooit weer. Sommige delen waren ruim genoeg om er gebukt te lopen, maar er was ook een stuk waar je je doorheen moest wringen. Goed, de grot was verlicht, zij het schemerlicht. De stroomdraden waren niet dikker dan speakerdraad, heel dun dus. Toen ik het goed bekeek begreep ik waarom we bij de start een zaklantaren moesten huren, want als iemand aan het draadje trekt…..of de stroom uitvalt, dan sta je in volledige duisternis en zie dan maar eens de uitgang te vinden. Het ligt sinds het afgelopen weekend weer vers in ons geheugen en ik probeer de foto’s van 4 of 5 jaar geleden terug te vinden. De voetballertjes zijn de hele dag in onze gedachten en we hopen op een goede afloop.

De teacher vertelde dat als alle kinderen moeten gaan zitten zij dit uiteraard in het Thai zegt, maar speciaal voor Robin zegt ze ‘Sit Down’. Dan kijkt Robin haar aan en zegt: Why?? Robin is populair in de klas zegt teacher, veel kinderen zeggen dat Robin hun vriendin is. Dat vertellen ze ook thuis aan de ouders en dus hebben die ook belangstelling wie Robin is. Zoals deze morgen toen een moeder foto’s van Robin wilde maken toen we bij school aankwamen. Het is best prettig dat Robin zo goed in de groep ligt, maar ook wel bijzonder omdat zij alleen Engels spreekt.

Mooie wolken, bergen in de achtergrond, aan twee zijden rijstvelden, de stilte die alleen onderbroken wordt door het gefluit van vele onzichtbare vogels en bij een aangename temperatuur is het heerlijk om in de ochtend een uurtje te fietsen.

Het gaat goed in Thailand zegt de regering en de mensen zijn meer happy dan eerst. Maar als ik het nu eens aan de buurman vraag?
Hij is een kleine markthandelaar in fruit, werkt overdag en ook in de nacht. Ik wil en moet meer verdienen zegt hij, maar het lukt niet.
Dan mijn schoonmoeder aan de telefoon met Yui: Binnen 1 week hebben 2 vrouwen hier in het dorp zich van het leven beroofd, ze konden de schulden niet meer betalen.
En dan de buurman uit het straatje achter ons huis, hij is taxi chauffeur bij Uber, nu Grab. Ik ben bang dat de bank mijn auto komt halen, want ik loop al 2 maanden achter met de betaling, ik verdien te weinig.
Op school, zo is Yui verteld, zijn er dit jaar steeds meer ouders die vragen om de eerste termijn van het schoolgeld in 3 delen te mogen betalen. Ze hebben het gewoon niet.
De afgelopen dagen hebben veel automobilisten de PTT pomp links laten liggen, zij protesteren hiermee tegen de hoge benzineprijs die ze niet meer kunnen betalen.


Het lekkerste Thai food volgens Yui komt van de markt in Doi Saket. We hebben het  dan wel over Frog (kikker) en Snake (zoiets als ongerookte paling). Slechts 1x per week is die markt die ze niet wil missen. Het heerlijke eten kost wel het dubbele van een normaal Thais gerecht, maar dat heeft ze er wel voor over. Eten in Thailand.

Administratiekantoor. Ben dan wel gepensioneerd, maar het lijkt soms wel of ik een administratie kantoor heb. Maandag naar Hang Dong om, met de papaieren van de verzekering, de belasting voor de auto te betalen. Dan kan niet per bank, je moet er heen. Gelukkig is het daar wel goed geregeld en hoef je nauwelijks te wachten. Dinsdag met de ingevulde formulieren naar het SSO (social security office) om aan te te tonen dan ik nog in leven ben. Nee, het is niet zo dat ik er rot uit zien, maar dit moet jaarlijks voor het verkrijgen van AOW. Woendag alles laten kopieren en ter post bezorgen. En dan ligt het belasting formulier hier nog, op papier deze keer en dat is best lastig als je digitaal gewend bent en dat maak ik binnenkort rond. Dan een week later weer met alle kopietjes van het paspoort naar Immigration voor de verplichte 90 daagse melding. Dat duurt hier in Chiang Mai zoveel uur dat ik het uitbesteed aan een visum kantoor. Daarna heb ik even papieren rust om in juli weer alles in orde te maken voor verlenging van het jaarvisum. Ja, wens mij maar sterkte.


Het is net Nederland in Thailand. De hele dag een dondergrijze hemel en van die zeik-regen die maar de hele dag doorgaat. De temperatuur is rond de 24 graden en dat is frisjes in Thai. De afgelopen nacht regende het fors, zo veel dat de overkapping die 2 weken geleden is gemaakt water doorlaat. Vreemd want het is echt proffesioneel gemaakt. Nou ja, dan de Bangkok Post maar doorworstelen, de politieke kwesties en omkoop schandalen sla ik maar over, dan heb ik de halve krant gehad. Tijdens het doorbladeren van de krant schiet ik in de lach als ik denk aan mijn nu 90-jarige moeder.  Als de Haagsche Courant kwam, of het gratis weekblad van de Posthoorn dan bladerde zij als eerste naar de overlijdensberichten. Overigens, de koffie was lekker.

Als wij wachten op het Thaise ontbijt somtam voor Yui verteld zij mij het laatste dorpsnieuws uit Ban Suan, Sukhothai. Schoonmoeder is al naar een bruiloft in het dorp. De bruid (25) is zwanger, de man ruim 10 jaar ouder is eerder getrouwd en heeft een dochtertje uit dat huwelijk. Het bruidspaar woont al ruim 1 jaar samen. Veel mensen uit het dorp, zo zegt Yui, gaan vooral naar het feest om de bruid te vragen hoe zij het vindt om ‘gewonnen’ te hebben van de Mia Luang. Maar de Mia Luang zit thuis met haar dochtertje, de moeder is helemaal kaal, heeft kanker en moet toezien hoe haar man hun onverzorgd achter laat. (Bij de foto: wachten op somtam)

Vandaag is het de laatste schooldag van het Thaise jaar 2561. Op 13 april start het Thaise nieuwe jaar 2562. Vandaag komen alle kinderen in originele Thaise kleding op school, vooral de meisjes zijn prachtig.

Deze rakker betrapte ik vanmorgen toen hij mijn mooie plant zat op te eten. Om een mooie vlinder te worden moet de rups heel veel eten, maar toch liever van een andere plant. Ik riep de hulp van Yui in om de rups te verplaatsen, want zij vertelde mij eens dat zij toen zij heel jong was nauwelijks speelgoed had en dan haalden de kinderen zo’n rups voorzichtig van een blad, ging hij tussen duim en wijsvinger en dan werd er vliegtuigje mee gespeeld. Hij of zij mag van mij best terugkomen, maar dan als vlinder.

In Chiang Mai zijn de oude hoge bomen van de soort Dipterocarpus alatus zeer bekend. De majestueuze bomen flankeren een groot deel van Highway 106 naar Lamphun. De oranje bekleding geeft aan dat de bomen beschermd zijn.

Er wordt hard gewerkt voor versiering aan winkels en huizen in Bo Sang, want van 19 t/m 21 januari is het Umbrella Festival. Dit jaar voor de 35ste keer. Dit jaarlijkse festival wordt steeds in januari gehouden. Bo Sang is een dorp en ligt ca. 20 km van Chiang Mai, Noord Thailand. De papieren umbrella’s zijn zeer bekend en worden in veel reisgidsen, bij rondreizen, vermeld. Foto’s van een vorige editie.

Heeft God ons kind gemaakt? In onze zoektocht naar een andere school voor onze dochter bezochten wij gisteren een school in Sansai (Methodisten).  Maar goed, de school van gisteren, een Christelijke school dus. Aan de wanden hingen teksten in het Thai zoals: God schiep de wereld, de mens, de dieren enz..

‘s-Avonds begon Yui er tegen mij over, het bleek dat zij die tekst niet goed begrepen had, want zo vertelde ze: Zegt die school dat God ons kind gemaakt heeft? En met lichte tranen in haar ogen: Houdt Robin dan niet meer van ons en denkt ze dan dat God haar vader is? Hoe moet dat dan? Natuurlijk stelde ik haar gerust door te vertellen dat zij de teksten van school niet helemaal juist vertaalde. Ik vertelde haar in het kort het scheppings-verhaal waarbij God ondermeer de mens schiep en dus niet onze dochter. Yui slaakte een diepe zucht. De foto is bij de school in San Sai gemaakt.

Sri Satchanalai national historical park. Dit park ligt in de provincie Sukhothai, ca 40 km van de stad Sukhothai. Het park is groot en mooi, maar wat mij betreft toch minder indrukwekkend dan het Sukhothai Historisch Park. Kijk en lees

Een verhaal over crematie in Thailand is natuurlijk niet zo gezellig, toch krijg je, als je in Thailand woont, er mee te maken. Ik heb er helaas een paar meegemaakt. De eerste was van Charlie uit Zwitserland, buurman uit het straatje achter ons. 


Begin dit jaar was er een olifanten parade op diverse plaatsen in Chiang Mai. Wij waren bij de Maya shopping mall en van de vele foto’s kozen we de 10 mooiste.


We brengen dochter Robin (2,5 jaar) naar school.  Robin verstaat wel een klein beetje Thais, maar spreekt Engels. Als we de klas in willen vouwt Yui de handen van Robin tot een wai en zegt haar voor: Sawatdee Kha, waarop Robin tot hilariteit van de 3 teachers zegt: Hello teachers.   Zo en nu: Bong!! op de gong, zal ik deze tempel is even lekker wakker schudden!

Bij de plaats Tak is de Bhumibol Dam. Een enorm water-reservoir bestemd voor de provincie Tak. De beroemde Bhumibol Dam ligt midden in een uitgestrekt natuurgebied dat veel bezocht wordt door toeristen. Er is ook een dorp en een dorpsschool. Toegang is gratis. Niet alleen de dam is een bezoek waard maar in de buurt van de dam zijn hotels, prachtige natuur en een golfbaan. Je kunt er ook een rondvaart maken. Op ca 22 km ligt de Wat Phra Boromthat, op 43 km ligt de ‘Shrine’ (Heiligdom) van Koning Taksin de grote. Taksin de Grote geboren op 17 april 1734 was koning van Thailand van 1767 tot 1782. Koning Taksin moest constant vechten voor de onafhankelijkheid van zijn land. Wegens de dreiging van de Birmezen was een sterke regering nodig. Koning Taksin werd waanzinnig verklaard en een staatsgreep verwijderde hem van de troon. Hoewel hij had gevraagd om monnik te mogen worden, werd hij in 7 april 1782 geexecuteerd volgens de traditie: gebonden in een fluwelen zak en doodgeknuppeld met een stok van sandelhout, zodat geen koninklijk bloed zichtbaar zou vloeien.

Schoonmoeder en zwager zaten bij ons in het hotel in Sukhothai toen schoonzusje belde. Kom naar huis, Pa is dronken en ligt in de tuin. Wat gebeurd?  De fles Sang Som rum de ik hem kado gaf heeft hij geheel opgedronken. Altijd geef ik schoonvader bij bezoek aan Sukhothai een fles whiskey of zo. Ik geef het hem als we in het resort arriveren, waar wij slapen en schoonvader werkt. Om 5 uur opent hij de fles drank in het bijzijn van 3 vrienden, die er ook werken en de vrienden weten ook dat de whiskey er aankomt en lachen ons bij aankomst al toe. Maar de vrienden zijn allen ontslagen omdat het resort te weinig klanten heeft. En dus heeft pa de drank mee naar huis genomen en vond het zo lekker dat hij alles in zijn eentje op dronk en tsjaa, daar kun je slaperig van worden……


Misschien heb je dit ook wel eens: Je wordt wakker en denkt, haa, vandaag geen enkele verplichting, zelfs boodschappen deden we gisteren al, nix, helemaal nix dat moet vandaag, alleen mijn dochter naar school brengen en natuurlijk ook weer ophalen. En dus stappen we in de auto en……. hij start niet! Nooit iets gemerkt dat de accu slecht was, maar na bijna 4 jaar kan dat wel. De hulp van een buurman, die nog net niet naar zijn werk was, ingeroepen en met startkabels was het snel gepiept. Robin naar school gebracht, motor laten draaien natuurlijk en op advies van de buurman naar een redelijk grote garage even buiten het dorp gereden voor een nieuwe accu. In de shop wordt je altijd door de baas geholpen, de monteurs zijn aan het sleutelen. Ja, zo’n accu heeft hij wel, al is het geen droge maar een natte accu en die moet eerst een half uur onder stroom. Wij wachten en na een half uur komt de baas er inderdaad aan, maar niet met de accu maar met een meetlint. Meten, meten en terug naar de oplader, meten, meten en komt dan hoofdschuddend terug: Zijn accu past niet is te groot. ^ $ % &  Denk ik, dat bekijk je toch als eerste! Maar hij heeft wel een advies, n.l. naar Chiang Mai city, daar is een Chinese garage, die heeft alle maten accu’s. Even zoeken in Chiang Mai en toch snel een garage met Chinese tekens gevonden. De kleine garage, waar je normaal gesproken niet eens voor de deur wilt parkeren heeft plaats voor 2 auto’s en dus ros ik de mijne gewoon naar binnen. De monteur kijkt onder de motorkap, knikt van ja en brengt even later een passende accu, zet hem er in, vraagt mij te starten en alles werkt hoor. De kosten, zijnde 2400 baht bij de baas af te tikken. De ochtend is voorbij, maar mijn middag zonder verplichtingen kan dan toch beginnen.

Stadspark in Chiang Mai

San Kampaeng ligt ongeveer 30 km van Chiang Mai city. Het stadje heeft een z.g. Hotspring en in de namiddag op zaterdag een hele grote markt met een gevarieerd aanbod. Eerst de hotspring en later de avondmarkt en je hebt een leuke, vermoeiende dag. Ooh ja, oud premier Yingluck woonde er en is er onvoorstelbaar populair.


De juf zegt: Iedere dag als we dochter Robin van school halen maakt Yui een kort praatje met een van de dienstdoende jufs, om te horen hoe de dag vergaan is.
Gisteren duurde het praatje wat langer en toen we weer in de auto zaten vertelde Yui waar het gesprek vandaag over ging. Wel, de meeste kinderen gaan rond 12 uur slapen, maar een paar bleven spelen en lawaai maken, hetgeen Robin, die nog niet sliep maar wel op haar matrasje lag, kennelijk hinderde. De juf zegt: Robin stond op en zei op luide toon; NON! (slapen) vervolgens liep ze naar 3 kinderen toe wees de kids stuk voor stuk aan en zei nog maar eens: non, non, non om vervolgens weer op haar matrasje te gaan liggen, de aangewezen kids nu ook. De juf’s waren stom verbaasd, wij natuurlijk ook.


SUKHOTHAI STORY:  Iedere eerste dag van de maand is het pay-day voor schoonvader. Hij werkt in een nieuw resort in Sukhothai. Werkt hij in de bouw dan is het loon ฿9.000, maar als de bouw stil ligt dan doet hij de tuinen en dat levert ฿6.000 op. Nu is het niet zo dat hij zelf er veel van merkt hoor, want iedere eerste dag van de maand gaat schoonmoeder naar de baas en incasseert het loon, dat direct in haar BH gestopt wordt. Schoonvader krijgt iedere dag ฿20 om buiten te spelen en schoonmoeder zorgt dat er in de avond booz is.

Trotse Oma met onze prachtige dochter 

Geef een reactie