Verkiezingen

In Thailand zijn op 24 maart 2019 verkiezingen.

Vandaag, 8 februari, was de laatste dag waarop partijen hun kandidaten konden registreren. Premier Prayut heeft tot het laatst toe gewacht bekend te maken dan hij lijsttrekker wordt voor Palang Pracharath Party (PPRP).

Een sensatie werd hij niet, dat werd prinses Ubolratana, 67, de populaire zus van de huidige koning Maha Vajiralongkorn en natuurlijk de dochter van de overleden koning Bhumibol, voor Thai Raksa Chart. Een complete verrassing, die mogelijk de verkiezingen op z’n kop gaat zetten. De partij staat bekend als bevriend met de Thaksin familie en dat is pikant.

9 februari 2019: Koning Maha Vajiralongkorn is niet blij met de politieke ambities van zijn zus, prinses Ubolratana en noemt de actie van zijn zus, ongepast en onwettelijk. Mogelijk wordt haar kandidatuur afgewezen door de kiescommissie.  
De prinses zegt zelf dat ze met haar kandidatuur haar burgerrecht uitoefent. Ik heb mijn koninklijke titels afgezworen en als burger geleefd. Ik heb de nominatie van Thai Raksa Chart aanvaard omdat ik volgens de grondwet rechten en vrijheid heb, zonder privileges boven andere Thaise burgers, aldus Ubolratana op Instagram. De Thai Raksa Chart Partij trekt prinses Ubolratana terug als premierskandidaat. De aankondiging dat de zus van de koning het land wil gaan leiden veroorzaakte gisteren veel commotie.
Na de roerige dag bedankt Ubolratana met een post op Instagram haar aanhangers voor hun steun. “Ik wil alle Thai bedanken voor hun liefde en steun gedurende deze dag.” Ze stopt nu al haar race naar het premierschap.

27 februari 2019: Secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution en actievoerder Srisuwan heeft de Kiesraad gevraagd de bij jongeren zeer populaire politieke partij Future Forward (FFP) te ontbinden omdat twee van haar oprichters de kieswet zouden hebben overtreden.


28 februari 2019 . Het constitutionele hof heeft zal 7 maart besluiten of de Thai Raksa Chart partij ontbonden wordt omdat ze prinses Uboltratana kandidaat stelden voor het premierschap. De Thai Raksa Chart partij ontkent alle aanklachten en heeft een lijst van 19 getuigen à decharge ingediend. De partij nomineerde prinses Ubolratana als kandidaat minister president op 8 februari, voor dat de koning dat verbood in een koninklijk bevel dezelfde avond.

2 maart 2019: Het idee komt van de politieke partij Future Forward en meerdere partijen hebben het thema overgenomen: Het leger inkrimpen, evenals de budgetten, 1200 generaals is te veel, alleen vrijwilligers in het leger om maar een paar items te noemen. Somige partijen gaan verder: niet alleen het leger hervormen maar de hele overheid.

7 maart 2019: Het constitutioneel hof heeft de politieke partij Raksa Chart ontbonden na het kandidaat stellen van prinses Ubolratana voor de parlementsverkiezingen. De partij bestaat uit bondgenoten van oud-premier Yingluck Shinawatra, die tijdens de coup in 2014 werd verdreven. Het Thaise hof besloot ook directieleden van Raksa Chart te weren uit de politiek. Het verbod voor de partijdirectie geldt voor 10 jaar.

22 maart 2019: Nog 2 dagen tot de verkiezingen en de ‘koorts’ is zichtbaar. Overal rijden geluidswagens rond die hun partij aanprijzen. Maar deze ochtend een uitzondering. De geluidswagen van Pheu Thai , de meest populaire partij in het noorden van het land, reed rond met de leuze ‘Bring Payut back home‘ (in het Thai natuurlijk) en kreeg daarmee de duimen omhoog van tegemoetkomende scooter rijders. Het algemene beeld dat ik krijg is dat Prayut niet populair is, dat is hier in het noorden Pheu Thai en Future Forwards, oudere mensen stemmen Prayut, jongeren Future Forwards.

23 maart 2019: De Thai mogen zondag voor het eerst sinds de staatsgreep in 2014 naar de stembus. De grondwet en nieuwe verkiezingsregels moeten garanderen dat de militairen ook na de verkiezingen een stevige greep houden op de politiek. Maar miljoenen jonge kiezers kunnen een verschil maken. Lees verder

23 maart 2019: Durven Thaise kiezers de junta weg te stemmen?
Na vijf jaar militaire junta krijgt Thailand verkiezingen, ‘iets van democratie’. Maar vrijheid van meningsuiting is nog ver weg.

25 maart 2019: Voorlopige uitslag van de verkiezingen, nadat ca. 95% van de stemmen geteld zijn:

Voorlopig overzicht van de zetelverdeling geeft Pheu Thai 130 en Palang Pracharath 120 zetels, Future Forward (78), Bhumjaithai (49), Democraten (49). Het Huis van Afgevaardigden telt 500 zetels.

Er is nog altijd geen voorlopige uitslag van de verkiezingen. Gisteren. Het moment van bekendmaking wordt steeds uitgesteld door de kiescommissie. “De resultaten van de verkiezingen begonnen gisteravond rare sprongen te maken. “De ene keer stond de pro-juntapartij die premier Prayuth Chan-ocha steunt aan kop, daarna werd het weer een oppositiepartij en dat ging heen en weer.” lees verder.

28 maart 2018: De verkiezingen krijgen de officiële uitslag pas in mei a.s. De militaire junta hoopte op een stabiele overgangsperiode om de kroning van de Thaise kroonprins voor te bereiden. Officieus werd de partij van het leger tot winnaar uitgeroepen, omdat die het (niet verkozen) hogerhuis controleert. Maar nu verenigen zeven oppositiepartijen zich om het einde van het militair bestuur te eisen. De ‘democratische coalitie’ bestaat uit de populistische Pheu Thai (erfgenaam van ex-premier Shinawatra), de jongerenpartij Future Forward, de Thaise Liberale Partij en vier andere groepen. Zij claimen de premier te mogen leveren omdat ze meer zetels hebben in het parlement. Ze beschuldigen de militairen ook van kiesfraude.