Trouwen

Trouwen in Thailand, dat is betalen. De Sinsod (bruidschat) is een soort afkoopsom. Als dank voor de goede opvoeding, maar ook om de ouders, die het feest betalen, te steunen. Tijdens de bruiloft wordt het geld en goud openlijk getoond, zodat iedereen kan zien dat er een goede partij getrouwd wordt. Het is een uiterlijke vertoning, want soms wordt het goud de volgende dag alweer verkocht en krijgt de bruidegom dat geld terug.

bruiloft-petchabun

Bruiloft in Phetchabun

bruiloft-petchabun-2

Het bed met rozenblaadjes, voor vanavond…..

l7Bruiloft in Ban Suan. De bruidegom heeft 2 baht aan goud voor de bruid gekocht, ongeveer 1.000 euro, het is onderdeel van de bruidschat. Er komt geen monnik aan te pas deze keer. Het huwelijk wordt pas over 2 jaar, als zij zeker weten dat ze bij elkaar blijven, bij de gemeente ingeschreven. Zodoende kun je, als het misgaat, makkelijk uit elkaar gaan.

l6Op de voorgrond de bruidschat van 45.000 baht, ca. 1125 euro, die aan de moeder wordt betaald. Hiervan wordt ondermeer het feest betaald. In dit geval geeft de moeder het bedragje dat overblijft aan de bruid. Alle gasten op het feest dragen bij in de kosten er van. Men geeft naar vermogen, vanaf 100 baht en de naaste familie geeft 1.000 baht. Naaste familie-leden schenken daar bovenop nog 1 of 2 dozen bier.

natmaneeBruiloft in Chiang Mai. Trouwen met een Thaise betekent dus betalen. Daarover moet je met de ouders, in dit geval de grootouders, onderhandelen. Natmanee (28) is al op jonge leeftijd haar moeder verloren. Haar vader kon of wilde niet voor haar zorgen, dat hebben de grootouders gedaan. En dus moest Michael (45) met de grootouders over de bruidsschat (Sinsod in het Thai) onderhandelen. De bruidsschat bestaat meestal uit geld en goud en wordt verdeeld, fifty fifty, onder de grootouders en de vader. De vader heeft zich nimmer bekommert om de dochter, maar nu er gratis geld aankomt, is hij er als kippen bij. De grootouders hoeven geen geld en geven hun deel de volgende dag aan de bruid. Of Michael daar ook van weet da’s mij niet duidelijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bruiloft in………..Sukhothai
Mijn bruid
Mijn bruid

 

Tenslotte onze eigen bruiloft (Berthy & Yui). Onze onderstaande foto’s zijn gemaakt in het Sukhothai Historical Park. Op afspraak konden wij met de auto het park in. We kregen wel een oudere vrouw als gids mee, die bij iedere Buddha riep dat we elkaar niet mochten zoenen. In de avond was er een big party in een hotel. In het hotel moest ik er ook aan geloven: Betalen! Sinsod dus. Maar ik kreeg er wel een prachtige, lieve bruid voor terug, die tot op de dag van vandaag het geld meer dan waard is, of populair gezegd: De beste ‘aankoop’ van mijn leven!