Songkran

Songkran is de viering van het Thaise nieuwjaar en wordt in 2020 gehouden van 13 tot 15 april, mogelijk 2 officiele dagen langer. 

De officiele Songkran vieringen zijn vanwege het Corona virus bijna allemaal gecanceld.

De Thai houden wel van een feestje en dus viert men het nieuwe jaar 3 keer: Op 1 januari het Westerse nieuwjaar, half februari het Chinese nieuwjaar en half april dus Songkran, het Thaise nieuwjaar. Het is het belangrijkste feest in Thailand.

Maar Songkran heeft ook een keerzijde. Tijdens de 7 gevaarlijke dagen rond Songkran vallen er 350 tot 400 verkeersdoden per dag en vele gewonden, voornamelijk door drankmisbruik en te hard rijden.

Voor dit jaar is er een ‘Alcohol Free’ plan, maar dat werkt niet echt, voor een biertje moet gewoon betaald worden……

Op heel veel plaatsen in Thailand worden politieposten ingericht t.b.v. alcohol controle. De meeste posten zijn echter bemand door stadhuis-ambtenaren die TV kijken en de krant zitten te lezen, geen politie te bekennen en om 18.00 uur gaat iedereen naar huis……  Op snelwegen zijn er wel ‘echte’ politie-controles.

Het verkeer is erg druk rond Songkran omdat veel Thai terugkeren van de ‘grote’ stad waar zij werken naar het eigen dorp. Bussen, treinen, vliegtuigen en ook hotels zijn allemaal volgeboekt.

Songkran wordt ook wel ‘het waterfeest’ genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien. Pick-up trucks rijden langzaam rond, vol met familie en vrienden die in hun midden een groot watervat hebben. Met bakjes en emmers gooien ze iedereen nat die ze maar tegenkomen. Vooral mensen met paraplu’s en nog droge mensen zijn het mikpunt. Ook farang zijn nu erg ‘populair’.

Ik maakte een korte video, die je hier kunt zien.

Sommigen hebben bakjes met wit menthol poeder, vermengd met water, om mensen vegen in hun gezicht te geven. Iedereen heeft veel lol en doordat het meestal warm is, april is de warmste maand, is het vele water een ook welkome verkoeling.

In de ochtend wassen de monniken de boeddhabeelden (om genoeg regen voor de rijstvelden af te smeken) en vaak worden kleine dieren uit hun kooi vrijgelaten. Ook worden tijdens deze dagen de grootouders, oudere familieleden en leraren geëerd door de jongere generatie. Met de handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren geparfumeerd water over de handen van de ouderen. In ruil hiervoor krijgen ze wensen voor goede gezondheid, een lang leven en welvaart.

Maar goed, terug naar het feest. Songkran viert men in heel Thailand, maar….Chiang Mai is the place to be. Het centrum is altijd stampvol met Thai die uit alle windhoeken hierheen komen om het nieuwe jaar te vieren. Daar bovenop komen er heel veel toeristen speciaal voor dit feest naar Thailand, velen naar Chiang Mai.

Werkt het alcohol verbod niet, ook het verbod om grote ijsblokken aan het water, dat in tonnen zit, toe te voegen heeft nog weinigen bereikt. Da’s jammer, want een emmer ijswater over je heen drukt te waterpret behoorlijk.


Het is zondagavond, de laatste van de 3 officiele Songkran feestdagen.

Samen met Joop en Bram zitten we na te praten over Songkran, wel, praten ? Eigenlijk zitten we alle drie wat te mopperen. Songkran zou een leuk feest kunnen zijn, als het zich beperkt tot de 3 officiele dagen, maar hier in Chiang Mai start het feest al 2 dagen eerder en stopt men ook nog eens 1 of 2 dagen later. Al met al duurt Songkran hier een week en dat is wat veel vinden we wat veel van het goede.

Joop vindt ‘het feest’ al helemaal geen feest en gaat gewoon een week lang de deur niet uit, alleen een enkele avond uit eten en dan nog in een shopping mall waar je veilig de auto kunt parkeren.

Bram gaat 1 middag met zijn Thaise vriendin naar de city om het feest mee te vieren, doet het alleen voor zijn vriendin want zelf heeft hij wel gezien na 7 jaar. Bovendien verafschuwt hij het ijswater dat sommige mensen over hem heen gooien. We vallen hem beiden er over bij. Veertig graden en dan ijswater over je heen is echt niet prettig. Het is ook verboden zegt Bram, maar niemand die dat controleert en dus trekt niemand er zich wat van aan.

Verboden is ook de verkoop van alcohol. Er werd vooraf veel ruchtbaarheid aangegeven, maar ook hier is geen controle op en bij de 7-eleven winkel gaat de wiskey met meerdere flessen tegelijk de winkel uit.

Ook vooraf werd aangekondigd dat er grootscheepse alcohol controle gehouden zou worden. Hier in de dorpen en in de city werden heel wat controle punten opgezet, maar het is een ‘wassen neus’ want de posten worden slechts bemand door ambtenaren die de krant lezen en/of tv kijken. Geen politie-agent te zien, niemand wordt aangehouden en om 18.00 uur gaat iedereen naar huis.

Zelf mopper ik dat ik een hele week niet op de mountain-bike kan gaan fietsen. Doe ik het wel dan krijg ik direct als ik de moobaan uit ben een emmer goor slootwater over mij heen. Maar ook ik ben een middag met mijn (toen nog) vriendin naar Chiang Mai city geweest. Nee het was niet een middag waar ik naar uit keek, maar ben toch van mening dat je het belangrijkste feest, het Thaise nieuwe jaar, een beetje moet meevieren, anders voel ik me als een Nederlander die op oudejaarsavond om 22.00 uur naar bed gaat.

Het is gevaarlijk op de Thaise wegen breng ik in, met de wetenschap dat er inmiddels honderden doden en ruim 2000 gewonden zijn gevallen en iedereen moet nog vanuit de provincie terug naar huis, meestal Bangkok. Ik heb het onderwerp maar net ter tafel gebracht als mijn mobile gaat: Het is een vriend uit Sukhothai die, emotineel, verteld dat vlak voor zijn huis een jonge vrouw op haar motorbike is doodgereden, doodgereden door een dronken Thai in een pickup. De jonge vrouw was op weg om haar 81-jarige moeder, die niet meer kan lopen, om haar te verzorgen. Wat triest, zegt mijn vriend, als je 81 en hulpbehoevend bent en je verliest je enige dochter.

Als het telefoongesprek is afgelopen vertel ik het verhaal aan mijn vrienden. Nee, we hebben niet meer gesproken over het koude water, over het in huis blijven en het tijdelijk niet kunnen fietsen.

Happy Songkran 2017,  Happy New Year, Sawatdee Pimai !