Sinterklaas

Zwarte Piet

5 december een paar jaar geleden in Thailand:

Ik herinner me nog die 5 december toen het voor mij de eerste keer was in Thailand met een ‘Sinterklaasavond’.
Een echtgenote had ik toen nog niet, maar aan mijn toenmalige Thaise vriendin probeerde ik een stukje Nederlandse cultuur bij te brengen.
Ik wilde vertellen over Sinterklaas-avond. Maar het werd één grote lachbui.

Probeer maar eens te vertellen over een oude man in een rood pak met een lange witte baard, die tezamen met zijn eveneens witte paard en ook nog geholpen door vijf zwarte Birmezen, die over de daken van huizen gaat rijden.

Wel, dat was de eerste lachstuip. Toen die bedaarde probeerde ik uit te leggen dat kindervriend Sint en Piet cadeautjes door de schoorsteen gooien. Maar wat is dan een schoorsteen, vroeg mijn vriendin. Na mijn uitleg: een pijp op het dak die uitkomt in de kachel, rolde ze bijna voor de tweede keer van de bank. Wat zijn die farangs toch dom, dan verbranden de cadeautjes toch!

Toen ik vertelde dat er eerst hard op de deur gebonkt werd en een onzichtbaar iemand snoep over de vloer strooide, trok ze een bedenkelijk gezicht. Jij vertelde mij toch dat er in Nederland geen geesten zijn, zei ze mij.

Om het plezier weer terug te krijgen legde ik uit dat alleen lieve kinderen cadeautjes krijgen en de stoute kinderen in de zak mee naar Spanje gaan. Dat was weer lachen toen ze zei: Hoe kan het dan dat jij hier in Thailand bent?

Je begrijpt wellicht dat ik op dit punt aangekomen maar met de uitleg over Sinterklaas gestopt ben en dat ik me 100 % zeker heb voorgenomen om op 25 december niet weer te gaan vertellen over een oude dikke man met baard, ook weer in een rood pak maar dan eentje met een drankprobleem.

De Kerstman