Recycling

De buren waren de hele middag bezig met ‘dingen’ gereed te maken voor de verkoop aan een oudere man, die e.e.a. de volgende ochtend op kwam halen. Hij begon met het opstapelen van kartonnen dozen dat de meeste ‘waarde’ heeft. Daarna kwamen er nog een paar grote plastic zakken met allerlei verzamelde zooi, todat het onverantwoord hoog gestapeld was. Toen hij vertrok tikte hij liefst 30 baht af.

Zelf scheiden wij ons te recycelende goederen al jaren. In een grote vuilzak gaan de (pet) flessen en de blikjes, karton wordt apart gehouden. Het geheel wordt 1x per week door een Thaise man, die in dit dorp werkt, opgehaald. Gratis wel te verstaan.


Recycling in Nederland (cijfers van ca. 2 jaar terug): Jaarlijks komt zo’n 2,4 miljoen ton grof huishoudelijk afval vrij. Daarvan wordt 1,7 miljoen ton gescheiden ingezameld. Van de overige 700.000 ton grof restafval, dat veel herbruikbare materialen bevat, wordt 80% verbrandt, terwijl dit eigenlijk maar met 40% mag gebeuren. Om dit alles te bereiken worden veel projecten opgezet, zoals (ondergrondse) containers en zo.

Oude man leeft van de recycling en verkoopt e.e.a. aan de ‘groothandel’.

In Thailand zijn er weinig regels voor, toch komt bijna alles terecht in de recycling. Recycling in Thailand dat gaat vaak gratis en automatisch door Thai die er een inkomen of bijverdienste aan hebben. Glas, petflessen, plastic, karton, metaal, enz, het wordt zelf gescheiden en verkocht of door anderen uit jouw afval gehaald en verkocht. Zelfs als iedereen het ‘bruikbare’ uit het afval heeft gehaald, worden de plastic vuilzakken nog in de vuilniswagen die ze ophaalt, leeggeschud en nagekeken op ‘waardevolle’ zaken.

En dit is een groothandel waar mensen hun waar verkopen.

En water? In Nederland wordt overal gezuiverd water voor gebruikt. Niet alleen om te drinken of je tanden te poetsen, maar ook om het toilet door te trekken. Lekker makkelijk, dat wel, maar best vreemd eigenlijk want maar een klein deel wordt gebruikt om te drinken.

In Thailand is het water uit de kraan doorgaans niet drinkbaar, al hoewel het hier in Chiang Mai er best goed uitziet. In hotels in de grote steden komt er vaak bruin water of water dat stinkt uit de kraan.

Water om te drinken en voor huishoudelijk gebruik koop je in Thailand bij de waterboer in kratjes van 20 literflessen, flessen die opnieuw gevuld zijn en bij ons thuis bezorgd voor 35 baht een kratje.

Je kunt ook water in petflessen in de winkel kopen, dat is wel een stuk duurder. Niet 20 liter voor 35 baht (1,75 baht per liter) maar 6 liter voor ca. 50 baht (ruim 8 baht per liter). Even buiten ons dorp is een winkeltje dat ook water in petflessen verkoopt, 9 liter voor 39 baht, dat is ruim 4 baht per liter. Het winkeltje is een eigen verkooppunt van DD Water Chiang Mai dat hiermee de tussenhandel uitschakeld en het is best aardig om te zien hoe het water gebotteld wordt, kijk maar.

Voor mijn dochter geef ik de voorkeur aan dit water boven het water van de waterboer, die wel goedkoper is, maar zijn flessen worden hergebruikt zonder dat ze schoongemaakt worden en weet jij veel wat de vorige gebruiker er mee uitgehaald heeft?