Opmerkelijk

Opmerkelijk Thailand

Het is steeds weer een opmerkelijk gezicht. De ambulance met sirene en zwaai-licht krijgt op de snelweg geen vrijbaan. De Thai blijven rijden waar ze rijden en geven niet de ruimte om snel door te rijden en wellicht een leven te redden.

En zo wilde ik laatst een doos met 5 liter wijn kopen. De wijn zit in een zak die afsluit en dus kun je de wijn lang bewaren. Maar bij de kassa wilde men de wijn niet afrekenen. Tussen 14.00 en 17.00 uur kun je namelijk volgens de wet geen alcohol kopen. De cassiere zei tegen mij: Als u een 2e pak erbij koopt dan kan het wel. De wet is namelijk zo dat je tussen 2 en 5 wel alcohol kunt kopen, maar dan moet het tenminste 10 liter zijn. Nou ja, de wijn komt wel op hoor en de volgende keer doe ik na 5 uur boodschappen……

We zijn halverwege onze bestemming en ruim 250 km van huis. Om een bocht in de bergen, in de buurt van de plaats Uttaradit, staan 2 politie-agenten op de weg en laten ons stoppen. Een agent komt naar de auto, steekt een heel verhaal af dat onderstreept wordt door armgebaren. Vriendin vertaald het voor mij: Ik heb te veel rechts gereden, heet de aanklacht. Kon hij nooit zien, want de agent stond om een bocht, maar goed, daar gaat het natuurlijk niet om, hij had ook kunnen zeggen dat mijn knipperlicht te lang aanstond, maakt niet uit. Agent vraagt mijn rijbewijs, dat is een Thais rijbewijs en legt het op zijn bonnenboekje. Na nog een verhaal aan mijn vriendin zie ik dat mijn rijbewijs naar zijn linker hand verhuist. Ik begrijp het gebaar en pak snel 200 baht uit het zijvak van de autodeur, dat ligt er standaard voor een situatie al deze. Met mijn 1 na beste glimlach schuif ik het geld in zijn bonnenboekje en onmiddelijk krijg ik mijn rijbewijs terug. De agent stapt opzij en met zijn rechterarm maakt hij het gebaar dat ik verder kan rijden. Ben ik corrupt? Nou ja, een beetje wel, tenminste ik werk er aan mee. Maar voor wie deze situatie niet kent, een toelichting. Als ik niet betaal, krijg ik een bekeuring van tenminste het dubbele. De agent steekt mijn rijbewijs (of paspoort) in zijn zak en ik kan ‘ergens’ een politiebureau gaan opzoeken om de bekeuring te betalen. Daarna terugrijden naar de plaats waar ik aangehouden ben, tenminste als ik die kan vinden en in de hoop dat de agenten er nog staan. Zijn ze weg, heb ik pech, kan ik een hotel gaan zoeken en morgenochtend op het politiebureau mijn rijbewijs gaan ophalen. Vind je nog steeds dat ik corrupt ben??

De Thaise man was 52, hij woonde sinds kort samen met zijn eveneens Thaise vriendin (27). Ze zouden gaan trouwen maar de vrouw wilde eerst, als sinsot (bruidschat) zijn huis en land op haar naam hebben. Twee dagen na de op naamstelling vertelde zij hem dat ze een andere vriend had en dat hij het huis diende te verlaten. De volgende dag werd hij gevonden, delen van zijn lichaam waren zwart van het vergif dat hij had ingenomen. Vlak na de ziekenhuis opname stierf hij met veel pijn, ongetwijfeld ook in zijn hart. Het dorp keerde de vrouw de rug toe en zij moest verhuizen. Het huis staat te koop.

Zo ongeveer het eerste wat alle Thai leren als ze naar school gaan is het Thaise volkslied. Werkelijk iedereen kent het en de politie maakt daar slim gebruik van. Als de indentiteit/ nationaliteit van een persoon niet direct is vast te stellen dan vraagt de politie die persoon om het Thaise volklied te zingen.

Door omstandigheden konden wij pas over 7 maanden trouwen en dus gingen we verloven en ringen kopen. Toen we thuis kwamen zei ik tegen mijn vriendin: Vanaf nu ben je mijn fiancee. Ze keek wat wazig, lachte, knikte en gaf me een kusje. Het Engels van haar is veel beter dan mijn Thai, maar ook bij haar zijn er natuurlijk woorden die ze niet kent en dat bleek een paar dagen later, toen ze aan mij vroeg: Zing jij dan ook een liedje voor mij op onze bruiloft? Ik keek haar aan en zei: Why? Nou, zei mijn fiancee, jij wilt toch ook dat ik jouw Beyonce ben………

Een Thaise kennis heeft een restaurant. Haar Nederlandse vriend die dikke munten in het pand en het bedrijf heeft gestoken, ziet met lede ogen de Thaise bedrijfsvoering aan. Als hij in Thailand is gaat het restaurant open en als hij naar Nederland gaat, is de toko gesloten. Komt hij dan weer terug gaat de boel weer opgepoetst en wel, open. Natuurlijk zijn er geen klanten. En, vraag ik hem wel eens, tegen beter weten in natuurlijk, ‘loopt het een beetje?’. Ach zegt hij dan: Het heeft tijd nodig. Maar de tijd tikt in het voordeel van de Thaise vrouw, want als hij het opgeeft of erger, dan is het pand van haar en kan ze het voor enkele miljoenen Baht verkopen.

Funny dat is het wel: Zeg ik tegen mijn Thaise vrouw als zij haar mooiste kleren en versiersels heeft aangedaan als we uitgaan: Wow, Madame! Haar gezicht betrekt en ze gaat vervolgens lachen, Weet je wel wat je nu tegen mij zegt? Je zegt zwarte hond tegen mij, want Ma is hond en dam is zwart in het Thai……

En mijn schoonvader zegt tegen zijn vrouw (56): Eerst verbleef je in mijn hart, nu denk ik dat je beter in een museum past……..

Vroeg mijn vrouw als ik op de motorbike naar het dorp ga: Kun je newspaper voor mij kopen? Als ik terugkom geef ik haar de krant. Wat moet ik ermee? vraagt ze. Je wilde toch een newspaper zeg ik. Lacht ze: ik vroeg om new paper, voor de toilet……

Het is alweer een jaar of 4 terug dat mijn Amerikaanse vriend het volgende overkwam: Zittend aan de lunch in een restaurantje zie ik dat een meisje op een brommer zomaar tegen mijn auto knalt. Ik loop naar mijn auto toe die geen schade had, de brommer wel. Vraagt het meisje aan mij: Ben jij de eigenaar van de auto? Ja, zeg ik. Dan krijg ik 1.000 baht van jouw zegt ze. Ik vraag of ze gek geworden is en laat de politie er bijkomen. Zegt de agent, ja, geef haar nu maar 1.000 baht, dan ben je er vanaf. Why? vroeg ik. Omdat jij een auto hebt en zij een brommer. Never, nooit antwoorde ik. Het meisje zei dat ze er een rechtzaak van ging maken en de agent zei dat ze die zou winnen. Mijn vriend is enkele maanden later in Vietnam gaan wonen en dus kwam er geen rechtzaak. Maar na het aanhoren van het verhaal ben ik me er in gaan verdiepen. De Thai denken alsvolgt: Jij hebt een auto en dus heb je meer geld dan iemand met een brommer en dus moet jij betalen, het heeft helemaal nix met de schuldvraag te maken. Enkele maanden later overkwam mij ook zoiets. Ik stond stil om rechtsaf te slaan, met mijn knipperlicht aan. Rijdt er een jongetje van rond de 14 jaar, zomaar tegen mijn auto, met een deuk in mijn deur als gevolg. Toen ik uitstapte, stapje het jongetje op zijn brommer en wilde wegrijden. Ik hield hem tegen, maar mijn toenmalige vriendin liet hem gaan. ‘Anders moet jij nog betalen’ zegt ze tegen mij en ik herinnerde me het verhaal van mijn Amerikaanse vriend. Ik zou moeten betalen omdat ik een verzekering heb en het jongetje, dat niet eens op een brommer mag rijden, niet. Niet lang daarna overkwam de vader van mijn vriendin het volgende: Als buschauffeur reed hij door een dorp en tussen 2 geparkeerde auto’s door, liep een meisje van 2 jaar de straat op en pardoes onder de bus. Er was geen remmen aan, dat was duidelijk, ook voor getuigen en de politie. Toch moest de buschauffeur een grote schadevergoeding aan de ouders betalen. Dit is de Thaise realiteit en daarom heb ik een extra dure verzekering op mijn auto. Die betaald geen maximaal 500.000 baht, maar 1 miljoen baht uit als dat nodig is. Het kost me ieder jaar 5.000 baht extra, maar als er wat gebeurt……..

Als ik op een terrasje zit is er altijd wel iemand die een gesprekje met me wil aanknopen. Geen idee waarom en er zijn ook mensen die denken mij van TV te kennen. Ook geen idee waarom, want ik heb wel een TV, maar ben er nog nooit op te zien geweest. Sommige doordrammers zeggen: Doe niet zo flauw, in welk programma zat je? Eerste keer is dat wel leuk, maar na een keer of 15 ben ik het wel zat. Zat ben ik ook Jan de toerist, ja hij heet Jan, die mij verhaalde over alle leuke dingen die hij en zijn vrouw in deze vakantie hadden gedaan. Ik zal je de olifanten en de tijgerverhalen besparen, maar eentje vond ik toch zulke stomme humor. Zij hadden een excursie naar een Akha-dorp gedaan en geweldig, geweldig, zij hadden er de nacht doorgbracht, op de grond. Een niet te vergeten beleving en een aanrader, vertelde Jan. Met mijn vriendelijkste gezicht vertelde ik het stel dat als zij weer eens een niet te vergeten beleving mee willen maken, dat zij ook bij ons op de grond konden slapen…….

De politie in Bangkok pakte eens een dief op met ruim duizend vrouwenslipjes in de koffer van zijn auto. Bij een huiszoeking werden ook nog eens ca.10.000 damesslipjes aangetroffen. De 48-jarige Thai bekende dat hij al sinds zijn achttiende onderbroeken stal en verzamelde. “Hij rook er de hele tijd aan, zelfs als hij achter het stuur van zijn auto zat”, aldus een woordvoerder van de politie. De zaak kwam aan het licht, toen de man werd betrapt bij een inbraak in een appartements-gebouw in Bangkok.

Opa SMS (64), zoals hij in de Thaise media werd genoemd, kreeg een jarenlange gevangenisstraf voor het versturen van een beledigend sms-je inzake het Koningshuis. De rechter veroordeelde hem omdat de politie zijn i-mei opspoorde. Iedere mobile heeft een uniek i-mei nummer, maar in de rechtbank werd aangetoond dat iedere techneut dit nummer zomaar kan veranderen. Opa ontkende in de rechtbank, ‘Ik kan niet eens sms-en’. De advokaat van Opa had bij de provider het bel- en sms-gedrag opgevraagd en daaruit bleek dat Opa nimmer een sms-je verstuurde, bovendien was Opa op het moment van verzenden ver van die plek, ook dat bleek uit de telecom-gegevens. De rechter vond dit alles geen bewijs en stuurde Opa naar de gevangenis, waar hij enkele maanden later overleed aan maagkanker.

De meeste mensen houden links in het verkeer. Het kinkt mal maar in de praktijk houdt niet iedereen links. Houd er rekening mee dat fietsers, brommers en ook auto’s soms (uiterst) rechts houden, ook op de snelwegen komt dit voor.

In Thailand is bijna alles anders: De dierenarts hier in het dorp verkoopt ook gebraden kippen.

Raar? Toch waar! Alcohol kun je niet tussen 14 en 17.00 uur kopen, ook niet op speciale Buddha dagen, de verjaardag van de Koning of tijdens verkiezingen. (Behalve als je tenminste 10 liter koopt, dan mag het weer wel.) Maar Thailand zou Thailand niet zijn als daar niets opgevonden zou zijn. Ga je b.v. uit eten in een restaurant op zo’n ‘feestdag’, dan kun je geen bier of zo kopen, maar je kunt het natuurlijk wel zelf meebrengen! In Nederland onmogelijk, hier is het heel gewoon.

Raak niet het hoofd aan van een Thai want dat is heilig. Maar tegen het hoofd aanschoppen mag wel en dat vinden de Thai prachtig (Muay Thai boksen).

Vanmiddag fietste ik een stukje en stopte bij een roadblock van de politie, gewoon nieuwsgierig. Een pickuptruck bestuurder werd aangehouden en kreeg een bekeuring voor het niet dragen van een gordel. In de achterbak zaten 12 mensen, die er bij iedere bocht uit konden donderen, maar dat mocht wel.

Een meisje op haar brommer maar zonder helm werd ook aangehouden. Na betaling van de bekeuring kon ze wel verder rijden, zonder helm dus.

Raar?  Wetenswaardigheden in Thailand

Bijgeloof: Nee, een 13e verdieping zul je in een Thais appartements-gebouw of in een kantoortoren niet snel vinden. Niemand zou op die etage willen huren en dus gaat de lift van de 12e naar de 14e etage.

Geloof het of niet: Thai drinken hun biertje met meerdere ijsblokjes in het glas.

Die fraaie Ray Ban zonnebril die je op het strand wordt aangeboden voor 800 Baht, kun je na veel afdingen kopen voor 500. Diezelfde fraaie Ray Ban zonnebril koop je op de markt echt voor 99 baht. Adidas sport/zwemkleding is met 500 baht ‘spot goedkoop’, maar kost op diezelfde markt 80 baht.

Geloof een tuk-tuk chauffeur niet als hij zegt dat de bestemming die u op geeft gesloten is en ga nooit in op zijn voorstel u waar dan ook heen te brengen. Hou vast aan uw reisdoel of neem een andere tuk-tuk.

Het ergste dat een Thai kan overkomen is het lijden van gezichtsverlies. Gezichtsverlies is er al bij het uiten van milde kritiek. Wordt nooit zichtbaar boos en verhef nooit uw stem. Wie dat doet bereikt niets meer.

Afdingen moet in Thailand. Thai zelf doen het ook. Er wordt niet afgedongen op voedsel, drank, in warenhuizen, bij het openbaar vervoer en bij meter-taxi’s. Wel bij winkels, op markten en bij tuk-tuks.

Thai zijn verslingerd aan bijgeloof.  Als zwangere vrouw kun je beter niet op een drempel gaan zitten, maar is het juist wel weer verstandig onder de buik van een olifant door te kruipen.

Baby’s noem je altijd lelijk. Als je zegt hoe mooi het kindje is zou er wel eens een jaloerse geest kunnen toeslaan. Hetzelfde geldt voor complimenten over het eten. Ben je al te positief, dan zou je zomaar buikpijn bij jezelf kunnen oproepen.

Thailand kent geen sociale voorzieningen. Kinderen zorgen, als ze gaan werken, altijd voor de ouders en zonodig andere familie-leden.

Thai zeggen nooit gedag als ze weggaan. Afscheid nemen is verliezen, zo vinden zij.

In Thailand is bijna alles anders: Stap je in Nederland in de voorste taxi, in Thailand neem je de laatste.

Thai hebben geen zelfkritiek, het ligt altijd aan een ander.

Naar de kapper ga je niet op woensdag, da’s vragen om haarproblemen en in de avond knip je geen nagels.

Drugs zijn een ticket to Hell ! Alle gruwelverhalen over de mensonterende toestanden in het Thaise gevangeniswezen zijn waar.

De Thai verdragen geen enkele kritiek op de Koning, zeker niet van buitenlanders.