Opgevallen

Vandaag is dit mij opgevallen

Hoelang nog blijft Thailand een veilige haven tegen Covid nu er steeds meer mensen (zie artikel: https://www.thephuketnews.com/health-officials-chasing…) aan de medische aandacht ontsnappen, er risico wordt genomen met het toelaten van toeristen die eerst 14 dagen in een hotel moesten verblijven, maar nu nog maar 10 dagen omdat dit beter uitkomt. Laten we hopen dat er voldoende aandacht voor blijft. Wij hebben alvast maskers, hand gel, multi-vitaminen en vitamini D ingeslagen, als enige protectie. Voorzichtig blijven voor zover dat kan.

Gisteren naar ‘Big City’ Chiang Mai geweest. Het is treurig om te zien hoeveel panden gesloten zijn, te huur of te koop worden aangeboden. Het normaal drukke verkeer is afgeschaald naar ‘dorps drukte’. Rustig was het ook in het stadspark, dat is dan weer een voordeel.

In de 9 jaar dat ik Yui ken is zij hooguit 4x naar de kapper geweest en dan nog om een paar centimeter er af te halen. Ik heb haar overgehaald om nu maar eens goed de schaar er in te zetten en het resultaat is (naar mijn mening) erg goed. De afgeknipte haren stelt zij beschikbaar voor vrouwen die kaal geworden zijn ivm kanker.

Een buurman uit dit dorp spraken wij een maand of 3 geleden en hij vertelde dat hij binnenkort ontslagen werd. Om die reden solliciteerde hij bij een hotel als chauffeur, maar werd niet aangenomen omdat hij geen Engels spreekt. Vond hij vreemd want hij wilde alleen maar sturen, maar het hotel vertelde hem dat hij dan niet kon communiceren met de gasten in het busje, die wellicht naar de bank wilden of iets te eten wilden kopen. Gisteren spraken we hem weer eens en vroegen naar zijn cursus Engels. Hij keek verbaasd. Engels? waarvoor? Wel, probeerde ik, je bent al 3 maanden zonder werk, dus een cursus Engels zou je kunnen helpen en je bent nog jong, het is nog een lange weg tot je pensioen. Hij keek onbegrijpelijk.

Wij wonen in noord Thailand, ca 25 km van de stad Chiang Mai in een klein dorpje. Als we het dorp uitrijden komen we al snel in de ‘Eeuwige Rijstvelden’ van Thailand.

Female cactus

I dont know the name, but I think it is a #female #cactus.

Thaise Thee

Thaise ijsthee groen of bruin, het smaakt wel, maar slagroom er op? De room smaakt natuurlijk goed maar niet zo in combinatie met ijsthee, tenminste dat vind ik. Is dit weer typisch Thailand? Of drinken jullie in Nederland en Belgie ook thee met slagroom? Maar ….. have a Chic day!

Tilapia

Tilapia, why you look at me?

Treintje

En het is zaterdag, dan gaan we ‘iets’ doen met dochter Robin. Naar een grote speeltuin in de shoppingmall Airport Plaza in Chiang Mai en ook een ritje in het treintje.

Weekend foto’s

Weekend foto’s: Horse around noemt Robin deze draaimolen, maar deze keer heeft ze voorkeur voor de olifant

Siesta

We wonen niet in Spanje maar ook in Thailand is een siesta best lekker.
Om 12 uur een middag slaapje? Dat lijkt vroeg, maar deze moeder staat
om 6 uur op. Niet alleen de moeder maar wij alle 3 en dochter Robin wil
ook aandacht. Haar schooltas moet worden ingepakt met vanalles er in, er wordt eten voor haar klaar gemaakt en het opeten duurt 20-30 minuten. Dan douchen aankleden en om 7.30 uur naar school brengen. Weer thuis gekomen wordt het huishoudelijke werk gedaan en dan is het tijd voor siesta, toch? Dus deze foto kan ik iedere door-de-weekse-dag maken.

Koningin Sirikit

Op 12 augustus, is de populaire Thaise Koningin Sirikit jarig. Ze wordt dan 88 jaar. Overheid (Immigration), banken en scholen zijn gesloten. Het is dan ook Moederdag in Thailand. De koningin is ook erg populair bij Yui. Toen zij als kind in het ziekenhuis erg ziek was en haar ouders het hospital niet konden betalen werd dat gedaan door een fonds van Koningin Sirikit, dat vergeet ze nooit.

Coffeeshop

Als wij van Chiang Mai naar Sukhothai reizen, daar waar de familie van Yui woont, hebben we onderweg een vaste coffeestop. Als je de pics bekijkt zie je waarom daar.

Tao

Tao is een waterschildpad en liep zomaar het huis van mijn schoonmoeder in Sukhothai binnen en dat is bijzonder, want Tao heeft beslist water nodig en in de wijde omgeving is er geen water. Oma wist niet wat er mee te doen en dus hebben wij Tao mee naar Chiang Mai genomen, waar we hem in een grote teil geplaatst hebben. Tao is omnivoor en eet dus zo’n beetje alles, groeten en vlees. Als hij/zij wat groter is zullen we Tao op een goede plek ter water laten.

4 dagen naar Sukhothai

Het afgelopen lange weekend zijn we 4 dagen naar Sukhothai geweest, daar waar Yui vandaan komt en haar familie nog woont.

Als we er een hotelkamer willen huren, blijkt het hotel waar we vaak boeken de kamerprijs met 25% verhoogd te hebben, kennelijk om het verlies van de afgelopen maanden in te lopen. Het is een Thaise gedachte en dus boeken wij maar een ander hotel datwe kennen, tegen de normale prijs. Overigens las ik dat op Phuket de hotelkamers nog veel meer in prijs verhoogd zijn.

Op de tweede dag gaan we naar de Oma van Yui. Hoe oud ze precies is weet niemand, maar dik in de 80 is ze zeker en broodmager. Oma woont naast haar zoon ergens in de middle of nowhere kun je zeggen. De gemeente heeft er een nieuw huis voor haar gebouwd, haar 12 kinderen konden dat kennelijk niet opbrengen. Op de foto zie je de zeer magere Oma.

Visum

Vandaag op naar Immigration in Chiang Mai want het retirement visa moet verlengd. Daar aangekomen worden de Corona-regels strikt nageleefd. Eerst door een ‘ontsmettings-douche’ voordat de temperatuur wordt opgemeten. Vervolgens wordt je vriendelijk geholpen door medewerkers die jouw papieren controleren waarna je naar binnen kunt waar alweer alle papieren wordt bekeken voordat ik direct naar het loket kon doorlopen om het visum aan te vragen. Dit alles in 1,5 uur klaar en dat is niet slecht hoor. Verschil met vorig jaar is dat er een volgnummer aan het visum is toegevoegd. Daarna nog even het 90-dagen traject ingegaan, dat was minuten werk. Voor wie binnenkort ook naar Immigration moet, doe het snel want tegen het einde van de maand wordt een helse drukte verwacht ivm de eerder gegeven visum-vrijstelling tot 1/8/2020

Schoolgeld

1 juli 2020, De scholen zijn weer begonnen. Dochter Robin ging al 2 weken naar school, maar vandaag is de officiele start van het nieuwe leerjaar. Het verkeer is bijzonder druk, met name richting Chiang Mai stad. Uit de vorige klas van Robin zijn 32 kids overgegaan naar klas 3, de laatste op deze school. Van die 32 kinderen zijn er vandaag maar 14 komen opdagen, de rest is afgehaakt meestal van wege de kosten. Hoewel de school korting geeft op het schoolgeld en de ouders in vele termijnen mogen betalen is er een financieel probleem bij hen.Velen hebben geen werk meer of zijn verhuisd naar elders in het land om bij familie in te trekken.De school directie heeft de regering om hulp gevraagd, want zo kan het niet doorgaan natuurljk. Maar er is nog geen reactie ontvangen, wel zijn er heel wat verplichtingen aan de school opgelegd. Verplichtingen waar sommige dorps- of tempel scholen niet eens aan kunnen voldoen, dus die moeten voorlopig sluiten.Laten we hopen dat de regering hun uitgaven gaan herzien en financiele ruimte voor de kinderen/scholen maakt.

Vuilverwerking

Vandaag zijn alle manden waar de vuilzakjes in gingen in het dorp opgehaald. Thailand gaat met de tijd mee en vanaf nu wordt het vuil alleen opgehaald als het in de bekende zwarte plastic zakken zit, die worden 1x per week door de vuilniswagen opgehaald. Ach ja, het is de moderne tijd zal ik maar zeggen ….. En nu maar hopen dat de Thai niet weer aan eigen vuilverbranding gaan doen, want voor de plastic zakken moet je betalen.

Mondkapje

Af en toe moet ik naar de ATM bij de Bangkok Bank. Beide pinautomaten daar staan stijf tegen elkaar en om afstand te houden kan er maar 1 tegelijk pinnen. Ik wacht rustig af totdat de man voor mij klaar is. Net als ik mijn card in de ATM gestopt heb komt er een oudere vrouw, dame kan ik haar niet noemen, hijgend van de de 3 treden die ze op moet, schouder tegen schouder naast mij staan. Ik vraag beleefd of ze wellicht kan wachten totdat ik klaar ben, maar ze zegt zoiets als ‘ben zo klaar’. Het geluid komt uit haar smerige mondkapje, dat bij aankoop blauw was, dat kun je aan de zijkanten nog zien, maar verder is het vies grijs van kleur.

School begint

Het is 15 juni en na 3,5 maanden ‘Corona-vakantie’ begint de school van Robin weer. Alleen de particuliere scholen gaan open, staatsscholen blijven nog 2 weken dicht. Wel zijn er allerlei regels, zoals vaak handen wassen, douchen op school, diverse afstand-regels, waarbij je je af kunt vragen of dat wel werkt bij kinderen tot 6 jaar, die willen toch ook spelen, zie ook het bord met de regels. Robin wilde zo snel spelen en naar de klas dat ik er geen foto van kon maken. Later meer.

Stil

1 juni 2020: Het in stil in het centrum van Chiang Mai. De vrouw van BB- Burgershop klaagt dat er nauwelijks klanten zijn en het is toch lunchtime, maar ja, Thai eten geen ‘dure’ burger en farang toeristen zijn er bijna niet. Alle plek voor ons om wat te eten.

Geld

Geld & Sociaal. De populaire, nu ex-politicus, Thanatorn geeft 3.000 baht aan mensen die het echt nodig hebben. Hij vraagt zijn volgers om te zien naar mensen die het echt nodig hebben om te kijken en bij hem aan te melden.
Voorbeelden van mensen die geld hebben gekregen zijn o.a. een man in een zelf gemaakte rolstoel die niets of niemand heeft en een vrouw met twin-baby’s die geen geld voor melk voor de kleintjes heeft. Kijk, Thanatorn is wel miljonair maar kan natuurlijk niet iedere Thai geld geven en dus zoekt hij naar schrijnende gevallen.
Deze ochtend had mijn vrouw een telefoon gesprek met haar moeder die lucht van de aktie had gekregen. De moeder vroeg Yui om haar ook aan te melden bij
Thanatorn. Yui werd een beetje boos en zei: Ma je bent niet hulpbehoevend, je hebt 5000 baht van de regering gekregen, Pa verdient nog een klein beetje, je krijgt geld van mij, ook van je andere dochter en zoon, dus zo slecht heb je het niet. Ma is nu boos, Yui ook trouwens, want Ma wil ook voor die 3000 baht in aanmerking komen.
Thai en geld, dat gaat niet altijd even soepel samen.

Iedere dag Zondag

Mischien komt het omdat ik op een zondag geboren ben, maar zondag vond en
vind ik de fijnste dag van de week.

Nix hoeft, geen school voor onze dochter en dus kunnen we ‘uitslapen’
tot ca 8.30 uur, want dan begint het leven met een kopje koffie, het
nieuws en de emails lezen, kijken of mijn digitale gulden in waarde is gestegen
en vooral rustig wakker worden, liefst zonder een ‘goed gesprek’.

Als de ogen goed geopend zijn dan ga ik graag een uurtje op de mountain-bike.
om bij terugkomst minstens een half uur uit te blazen op het terrasje.

Later in de middag maken we vaak een Sunday-ride met de auto al kunnen we
nu in de Corona-tijd nergens koffie drinken of iets eten. Een beetje saai dat wel,
maar het spaart ook geld want thuis is er eten en drinken genoeg.

Dus waarom klagen over saaie dagen nu we veel binnen moeten blijven, het zijn
allemaal favoriete zondagen, waarop dochter Robin overigens wel de ‘Home-school’ doet.

Sunnyday

Dit weekend vertelde de buurvrouw dat haar zoon (11) deze maandag, ondanks de grote schoolvakantie, opnieuw 1 dag naar school moet omdat hij bij alle testen een dikke onvoldoende gehaald heeft. Gaat het niet goed dan moet hij dit leerjaar overdoen, tenzij……de buurvrouw 3.000 Baht (100 euro) aan de teacher betaald, dan profiteren de cijfers er heel goed van…… Wel, hoe anders is het met onze dochter Robin. Die gaat met veel plezier naar school en heeft haar testen heel goed gemaakt. Op maandag gaat ze met een dikke glimlach de klas in, maar op vrijdag heeft ze minder zin, dan is het Sun(ny) day zegt ze….:)

Het leerjaar is afgelopen, nu is het summer school en hoeven de leerlingen geen uniform aan. De helft van de klas neemt liever vakantie dan naar de summer school te gaan.

Tot voor kort werden de Geestenhuisjes vlak bij ons huis nog wel voorzien van bloemen e.d., maar sinds enige tijd is dat niet meer zo. Twee dagen terug droomde Yui dat op die plek veel huilende kinderen waren. Vandaag heeft zij er eten/snoepgoed en drinken bij gezet. Meer pics

Eerder schreef ik al eens dat er sinds 1 jaar zoveel geklaagd wordt door de Thai. Inkomsten verminderen, banen verdwijnen. Het geklaag hoor je overal, ook over de prijzen die stijgen zonder dat de lonen volgen. Vandaag vertelde de schoolleiding dat er deze maand al 8 kinderen van school gehaald zijn omdat de ouders de maandelijkse kosten niet meer kunnen opbrengen. Over 2 weken is het grote schoolvakantie en dan zal pas echt blijken hoeveel kinderen niet meer terugkomen.

Het gaat lekker hier in het Thaise dorp. De achterburen zijn aan het scheiden. De vrouw is weg met achterlaten van haar 3 hondjes. De man weigert voor de dieren te zorgen, want ik wilde ze nooit en mijn vrouw neemt ze niet mee. Andere dorpsbewoners zorgen nu maar voor de dieren, zonder dat er geld voor voer wordt gegeven. En dan de naaste buren. De man is kort geleden in een nieuwe baan gaan werken. Nu komt hij bijna iedere avond niet om 17.00 uur thuis, maar rond 21-22.00 uur, maar dan wel volkomen lazerus. Volgens zijn echtgenote is hij nu ook aan de Yaba (drugs) en daardoor aggressief naar buren en zet snoeihard zijn autoradio aan. Als het niet beter wordt schakelt het dorp de politie in.

Het is wel bekend dat op voortgezette scholen, zeg maar 13 tot 18 jaar, veel onderling geweld bestaat. Niet alleen met rivaliserende scholen, maar ook op eigen school. De buurjongen (11) is er ook slachtoffer van. Vandaag vertrok het taxi-busje dat hem naar school moest brengen zonder hem. Zijn ouders zijn al om 5 uur in de ochtend naar hun werk, het busje komt om 6.15 uur, dus de ouders weten niet dat hij niet naar school is gegaan. Later bleek dat hij gepest en geslagen wordt door klasgenoten. De reden is onduidelijk maar doet er ook niet zo toe. Op school wordt er niet zo naar omgekeken zegt echtgenote Yui, het is een governement school en zie zijn over het algemeen niet zo geweldig. Hij leert ook niet goed. Als hij thuis huiswerk maakt met zijn vader dan kan hij de som 6+3 niet goed beantwoorden. Ook schrijven gaat slecht af. Yui vertelde mij dat toen zij in Bangkok naar school ging jongens haar ook pesten door o.a. haar rok steeds op de tillen en haar voor tomboy uitmaakten omdat zij kort haar had. Op een dag was zij het zat en heeft deze jongen een pak slaag gegeven, want Yui is sterker dan een gemiddeld meisje omdat zij semi-prof beach-volleybal speelde en brede, sterke schouders heeft. De jongen ging notabene klagen bij de directie en Yui werd bijna van school gestuurd, pas naar haar aandringen naar de beveiligings-camera werd gekeken, waarop bleek dat de jongen haar peste en ruzie uitlokte kon zij blijven. Later werd Yui gekozen tot, laten we zeggen, schoolvertegenwoordiger en moest zij iedere ochtend de ca. 1000 kids toespreken en sommige taken verdelen. Zo liet zij de pestkop de toiletten schoonmaken 🙂
Maar dit alles is zo’n 14 jaar geleden. Nu heeft Yui met ca. 60 ‘kinderen’ uit die tijd leuk contact via facebook en Line. De kinderen van toen zijn nu vaak getrouwd en hebben zelf kids.

Speelgoed, is dat bijzonder? Ja, toch wel. Het speelgoed op de foto is van dochter Robin, bijna 5 jaar. Zij speelt niet met poppen, dinosaurussen zijn haar favorieten en kijk eens verder, veel dieren die niet direct bij een meisje passen. Toen Robin 2 jaar werd mocht zij in de speelgoed winkel iets uitzoeken, nee met Barbie speelt ze niet, maar wij dachten toen meer aan een knuffel beer of zo. Maar nee, Robin liep met 2 grote dino’s naar de kassa, de verkoopsters zullen wel gedacht hebben……..

Op 5 december is het vaderdag in Thailand. Het is tevens de verjaardag van de overleden koning Bhumibol die nog zeer geeerd wordt. Het is een nationale feestdag. De tekening is ingekleurd door dochter Robin.

Op 5 december is het Vaderdag in Thailand

Kerry express, je ziet de oranje auto’s overal in Chiang Mai rijden. Als bezorger van pakketjes zitten zij flink in het vaarwater van Thailand Post. Ook zie je op veel plekken een kantoortje om je pakjes af te geven, veel meer mogelijkheden dan het tradionele postkantoor. En nu heeft men ook de motorbike ingezet.

Dochter Robin (4) is naar een nieuwe school. Lekker bijzonder zul je denken, toch wel een beetje. Het is namelijk een Chinese school ‘Premrudee‘, Robin noemt het Strawberry House. De kinderen noemen haar Nong Robin, zoiets als jongste. Op school spreekt men Thai, maar de kids leren ook Engels en…… Chinees. Thuis leert ze Chinees via YouTube en op school spreekt ze de leraar aan met teacher, maar dan in het Chinees. Ook kent ze al wat kleuren en andere woorden in deze nieuwe taal. Mama en papa is ook Chinees, alleen je schrijft het anders …..:)

Door de straatjes in ons dorp rijdt een pickup-truck met een grote megaphone op het dak. Ze vertellen ons dat zij op zoek zijn naar oude/kapotte mobiles en dat ze die willen ruilen voor een zak met 10 eieren. Nu kosten 10 eieren op de markt 30 baht en in de telefoons zit, zo las ik laatst, meerdere dure metalen. Het lijkt dus een goede ruil. Het doet mij denken aan de tijd dat ik 10-12 jaar was, toen kwam de schillenboer door de straat met paard en wagen, die zijn komst aankondigde met een ratelaar. We renden naar huis en haalden de schillen van aardappelen enzo uit de keuken en ruilden dat tegen een goedkoop speelgoedje. De schillenboer, die ons had zien voetballen, vertelde dat hij keeper was van VUC-7, een beroemde club in den Haag. De eerst volgende zondag gingen wij bij hem kijken en riepen als hij de bal pakte vanachter het doel: ‘Goed gedaan schillenboer!’. Hoe zal die man dat beleefd hebben dacht ik later… 🙂

Het zijn maar kleine dingen die opvallen. Neem nu dit: Mijn vrouw koopt vrijwel iedere morgen een Thais ontbijtje langs de weg. Vandaag was dat in een nieuw tentje: Kip met rijst en 2 sausjes, dat kost 30 baht. Je kunt kiezen uit gekookte of gebakken kip, maar Yui wil beiden. Dan denk je dat kost 45-50 baht, maar nee, slechts 5 baht meer, zo wordt je dus nooit rijk. Onze dochter Robin had een schoolfeestje. Iedere klas had een dansje ingestudeerd, maar Robin danst niet in de groep maar ervoor, zie de foto waarop je ook kunt zien dat ze een flink stuk groter is dan haar klas- en leeftijd genootjes. Een schattig klein meisje komt slechts tot haar schouder. Een alleenstaande man uit Japan die hier in het dorp woont is 7 maanden geleden naar Japan gegaan om zijn hart na te laten kijken, maar sinds die tijd is hij niet meer gezien, op bellen en mailen reageert hij niet. Ook zijn 2 kinderen die in Thailand wonen kunnen geen contact meer maken.

Het seizoen van de Mango’s is voorbij. Op de markt alleen nog minder goede en vooral minder lekkere exemplaren te koop. Maar onze dochter is gek op lekkere mango’s. Buiten het seizoen kopen we die dan in de city, maar dat is 25 km van ons huis en dus hebben we met een verkoper in Chiang Mai de afspraak dat hij ons belt als er hele goede mango’s bij hem te koop zijn. Gisteren belde hij, vandaag gingen we ze ophalen, 100 tot 150 baht per kilo. Wat heb je een grote voorraad zei Yui. Dat komt vertelde hij dat ik normaal veel aan hotels verkoop, maar die kopen niet, want ze hebben bijna geen gasten…… Onze buurman die al jaren op de markt staat is er mee gestopt en heeft een baantje als ijsklontjes bezorger aangenomen, ‘want ik kan op de markt nix meer verdienen’ ….. Een achterbuurman heeft zijn Tuk-Tuk verkocht en een baantje als bezorger van eten aangenomen, want de tuk-tuk leverde niets meer op…. Maar het gaat goed met Thailand hoor je de ministers zeggen…..

19 augustus 2019: Gisteravond vertelde premier Prayut op tv dat er een plan gemaakt wordt om iedere Thai die buiten zijn provincie reist 1.000 Baht te geven om zo het binnenlands toerisme te bevorderen. Schoonmoeder stond de volgende ochtend al bij de bank om die 1.000 baht op te halen….:) Zo werkt dat natuurlijk niet, je zult zeker moeten aantonen dat je aan het reizen bent geweest. Overigens is het idee zoiets van de linker hand weet niet wat de rechter doet, want farang die in Thailand wonen en willen reizen het plezier al bij voorbaat wordt ontnomen door het inmiddels beruchte TM30 formulier.

Vandaag hield premier Prayut een speech voor de mensen in de Isan, men zit daar zonder water. De premier vertelde dat hij kwam helpen. Deze maand hoeven de mensen niet voor water te betalen. Opmerking uit het pbliek: Maar we hebben helemaal geen water…….

12 augustus 2019: Vandaag is het de verjaardag van Koningin Sirikit en het is een nationale feestdag, de scholen enzo zijn gesloten. Dochter Robin is, tegen de gewoonte in, al om 05 uur wakker, om 06 uur gaan we alle 3 uit bed. Even later komen 2 kids van een straatje achter ons bij ons buurjongetje (10) spelen. Het buurjongetje vraagt aan zijn vriendje (10): Heb je nog iets aan Moederdag gedaan? Ja, zegt hij, op school een mooie kaart voor haar gemaakt. En wat zei je moeder zegt het buurjongetje? Mooi en nu allebei naar buiten……….

9 augustus 2019: Op 12 augustus is de Thaise Koningin Sirikit jarig, dan is het tevens moederdag. De dag zelf is een vrije dag en dus werd er vandaag op school moederdag gevierd. Voorafgaand werd er een foto wedstrijd gehouden, wie de meeste likes kreeg op een foto van moeder en kind. Yui werd 1 van de 4 winnaars en alleen de winnaars waren genodigd om op school mee te vieren, omdat niet alle kinderen nog een moeder hebben. Een toespraak van de winnaars hoorde erbij, verder spreken de pics voor zich. https://photos.app.goo.gl/hubufagaRuNNeod78

19 juli 2019: Onze dochter Robin is 4 jaar en in kennis is ze haar leeftijdgenoten ver vooruit. Iedere week schrijft haar teacher iets in het week-rapport. Vandaag dit: De kinderen leren van 1 tot 10 te tellen en nu ook te schrijven, maar Robin ging met schrijven door tot 100 tot verbazing van de juf en de klasgenoten. Toen ze klaar was gooide ze haar pen met een smak op tafel en liep weg.

18 juli 2019: Enkele maanden lang hadden wij een zwerfkat op visite. Twee tot 3 keer per dag liet hij luidruchtig weten dat hij wel wat te eten lustte. Yui heeft hem al de maanden gevoed en steeds even met hem gespeeld. Totdat hij ineens ‘verdwenen’ was. Ruim een week kwam hij niet meer. En opeens stond hij er weer, nu met een halsbandje om. Hij at een klein beetje en ging toen rustig weer weg, waarschijnlijk kwam hij bedanken voor al die tijd eten en aandacht, want ook nu is hij weer verdwenen.

16 juli 2019: Vandaag is het Asahna Bucha day, de dag dat Buddha zijn eerste preek hield, ca 2500 jaar geleden. De monniken blijven hierna 3 maanden, zoveel mogelijk, in de tempel. Velen gaan die dag naar de tempel, brengen snoepgoed, bloemen en eten voor de monniken en Buddha. Ook thuis wordt Asahna Bucha day gevierd. Yui doet een gebed waarin ze ondermeer vraagt om een goede gezondheid voor ons gezin. Er worden bloemen, snoepgoed, water en wierook bij het geestenhuisje geplaatst.

15 juli 2019: Autoweek: Maandag naar de APK keuring voor mijn auto en verzekering, dinsdag naar Hangdong om de wegenbelasting te betalen,
woensdag naar Fit garage voor een 10.000 km beurt, donderdag naar de autowas en vrijdag?……de kolere de airo doen het niet meer. Zaterdag naar B-Quick om de airco te repareren, want het is bloed heet in de auto, maar het was te druk. Op zondag was ik het zat en deed nix. Voor maandag heeft Yui een specialist via het internet gevonden, niet al te ver bij ons vandaan. Wij zoeken en zoeken en uiteindelijk gevonden, dwz 4 betonpalen en een golfplaten dak er over, meer is het niet. Gaf weinig vertrouwen, maar na een kwartiertje was ik hardstikke blij, de specialist is inderdaad een vakman. 300 Baht aftikken deed ik graag.

12 juli 2019: Mijn schoonmmoeder kan lezen noch schrijven en dat heeft zo af en toe zijn probleempjes. Bijvoorbeeld toen mijn vrouw van de week geld naar haar overmaakte. Om te beginnen snapt ze niet dat dit een kwestie
van 1 seconde is, nee ze gaat naar de bank en wacht daar een uur ofzo voordat ze naar de balie gaat om geld op te nemen, want via de ATM kan ze dat niet, ze kan immers niet lezen. Een keer eerder had ze aan een voorbijganger gevraagd of die het geld wilde pinnen voor haar en gaf de vrouw een papiertje met haar pincode er op. De hele familie riep later dat ze dat nooit mag doen, maar ik zei dat dit wel kan, want er staat toch nooit geld op……

6 juli 2019: Het is best stil in Chiang Mai city, nauwelijks toeristen en de drivers van fietstaxi’s klagen, zonder dat je er naar vraagt. Ook de fruit verkopers geven ongevraagd aan dat het aantal klanten sterk is teruggelopen. Wij waren er om lekker fruit van hoge kwaliteit te kopen. zie ook: www.sifaa.nl/chiang-mai/

4 juli 2019: Vandaag, met lood, in de schoenen, naar Immigration Chiang Mai geweest om mijn visum te verlengen. De vorige keer kwam ik om 8.30 uur en kreeg ik mijn visum rond 17.30 uur en toen had ik nog mazzel want meerdere mensen werden weggestuurd. Maar nu is alles anders en heel veel beter. Om 8.30 uur binnengekomen en om 10 uur met een verlengd visum naar buiten. Hulde voor Immigration Chiang Mai. Om het visum te vieren zijn we lekker gaan eten in Japans restaurant Fuji.

30 juni 2019: Iedere dag gaan we naar de markt met de auto, maar vandaag gingen we de 5 km eens op de scooter, dochter Robin vindt het prachtig als we door de dorpjes rijden. Dan ‘ontdekken’ we een bordje ‘Pad Thai’ en we stoppen. Hier wordt vanuit huis verkocht en in de tuin staan 2 tafeltjes. Het gepensioneerde echtpaar heeft het huis kort geleden gekocht en dit restaurantje gestart. Ze vinden het erg leuk zo’n klein ‘farang’ meisje op bezoek en de buren komen ook kijken, nodigen ons meteen uit om met onze dochter in hun grote tuin te komen spelen. Een volgende keer dan maar, want we nemen de Pad Thai mee naar huis.

18 juni 2019: Het is alweer een tijd geleden: ik zat op ons terasje naar de ondergaande zon te kijken. Strak blauwe hemel met slierten zonlicht. Opeens was daar een keiharde onweers-knal, zo vlak bij huis leek het.
De volgende dag kwam een vriend vertellen dat gisteren aan het eind van de dag een gezamelijke kennis was overleden.
Na een beroerte was hij hersendood verklaard en de arts had gezegd dat hij wel in het ziekenhuis verpleegd kon blijven, maar dat het een hoop geld kost en hij ook naar huis gebracht kon worden. Dat laatste gebeurde en er ging een handpomp om te beademen mee naar huis. Aan het eind van de middag werd er door de echtgenote besloten om met beademen te stoppen, waarna de kennis overleed. Enkele maanden later hoorden wij dat de echtgenote hun huis verlaten had en ergens anders was gaan wonen. Haar overleden echtgenoot kwam iedere nacht ‘spoken’. Het huis werd verkocht aan Thaise mensen die het huis kochten zonder de geschiedenis te kennen. Na korte tijd zetten zij het huis alweer te koop, ook zij hadden last van iemand die in de nacht kwam ‘spoken’. (Lees ook het verhaal van 22 mei 2019)

17 juni 2019: Vandaag trakteren wij de schoolklas van Robin op donuts. Nee, Robin is niet jarig, maar gewoon omdat het een leuk klasje is die lief voor haar zijn. Acht kinderen en 2 teachers kregen 12 donuts. Maar wat gebeurde? Een hoog-zwangere tacher kwam vandaag niet en dus werd haar klas er bij gezet en toen de klas daarnaast lucht kreeg van de donuts kon die ook niet worden overgeslagen. En dus werden de donuts in 4-en gesneden. Dat was niet de bedoeling maar wel erg leuk, zie foto.

7 juni 2019: Thailand is allang niet meer het goedkope land van weleer.
Dat komt niet alleen door prijsverhogingen, maar zeker ook door de lage koers van de Euro en de sterke Baht. Om eens een voorbeeldje te geven: Een gasfles (om te koken) kostte een paar jaar geleden 300 baht (€8,50), vandaag de dag dien je 450 baht (€13) te betalen. En de bussen in Bangkok hebben de ritprijs opgehoogd met 7 baht, dat is dus 14 baht per dag, per maand 350 (€10) baht extra te betalen. Dat is wel een dagloon.
Echtgenote Yui zit veel in dames groepen op het internet en hoort werkelijk iedereen klagen. Maar eten is nog steeds goedkoop. Zo aten we gisteren noedels en sate van de markt en dat kostte 50 baht (€1,50) voor 2 personen! Mijn biertje van 57 baht is dan duurder. En een dag eerder, ook van de markt, sticky rice met mango. Prijs 20 baht per persoon!(€0,60) En hardstikke lekker hoor! Ietsje duurder ben je uit als je een lunch of ontbijt bij de 7-Eleven koopt. Je hebt er keus uit zo’n 25 verschillende broodjes enzo. Afgebeeld: 25, 29 en 35 baht. Voor eten in een behoorlijk restaurant, ook met een biertje betalen wij 500 baht (€14), lunchen bij een Japans restaurant, met thee, doen we niet zo vaak en dan betalen wij ca. 700 baht en dat is €20.

Afgebeeld: 25, 29 en 35 baht

29 mei 2019: Op dit kantoor zijn we gewend om netjes Thai te spreken zegt de man van de verzekering tegen een vrouw die naast ons zit. Yui heeft het gehoord en de vrouw spreekt met een dik ChiangMai accent zegt ze. Yui studeerde in Bangkok en spreekt dan ook normaal Thai en kan mensen in Chiang Mai niet altijd verstaan. We zijn bij de verzekering om de huur van een auto te declareren, die we moesten huren ivm reparatie na een aanrijding. We krijgen slechts 300 baht per dag vergoed, de huur was 800 baht en dus schieten we er 6x 500 baht bij in. De vrouw naast ons werd aangereden met haar splinter nieuwe pickup, huurde een zelfde auto voor 14 dagen tegen 1800 baht, ook zij kreeg maar 300 baht vergoed en moet dus 14x 1300 baht zelf bijleggen. Ze is erg boos en geschrokken.

27 mei 2019: Vanochtend kreeg Yui een tekstberichtje van de teacher uit Robin’s vorige klas/school. Ik mis Robin schreef ze, geen enkel ander kind zingt nu liedjes in de klas. Het berichtje ontroerde me. Later op de ochtend naar de tempel ivm met de 7e sterfdag van mijn moeder. Als we klaar zijn zie ik een vrouw in een hoekje zitten. Ze heeft een schaal en een kruik bij zich, stevig gewikkeld in krantenpapier. Als ik Yui vraag wat dat te betekenen heeft antwoord zij: De vrouw heeft abortus gepleegd of een miskraam, het ongeboren kindje zit in de schaal en kruik. Ik hoorde haar met een monnik praten en voor 3000 baht zal hij het kind cremeren. De vrouw gaat dan naar ‘onze’ monnik om bidden en tegen het kind te zeggen dat het haar zo spijt, maar dat ze er niet klaar voor is. En de ochtend begon zo mooi……

22 mei 2019: Op 20 mei is mijn moeder op 91-jarige leeftijd overleden. Wij hebben meteen de monnik van ‘onze’ tempel bezocht. Na 7 dagen gaan we er naar Buddistisch gebruik weer heen en na 100 dagen nogmaals om de rouwperiode af te sluiten. Maar vannacht werd Yui wakker. Ze vertelde: Er stond iemand naar ons te kijken en ik rook een vreemde lucht. Ze werd wat angstig en belde haar moeder en die vertelde haar dat het wellicht mijn moeder is die afscheid komt nemen, dat is normaal op de 3e dag van overlijden.

16 mei 2019: De scholen zijn weer begonnen en dochter Robin gaat na een paar wen-weken waarin alleen gespeeld werd, nu in haar nieuwe uniform naar school waar dan weer echt les wordt gegeven. Ondertussen lijkt ze goed gewend want ze heeft op alle muren van de klas met een stift letters geschreven en tekeningen gemaakt. Kids vinden het leuk, juf niet en het schoolhoofd heeft nu overal whiteboards op laten hangen. Door op een half hoge tafel te klimmen en zo een podium te hebben heeft Robin een concert gegeven van meerdere YouTube songs. De kinderen keken met open mond vertelde de juf die dit dan weer wel kon waarderen.

13 mei 2019: We eten vandaag in een eenvoudig restaurantje langs de weg, waar het eten spotgoedkoop is. Schuin voor ons zit een stel dat net klaar is met eten en roept de eigenaar om af te rekenen. 40 Baht zegt hij en met een een vies gezicht trekt de vrouw 2 briefjes van 20 uit haar portemonnee, ze doet het met een gezicht van ‘Vuile oplichter‘. Prijs was inklusief ijswater.

12 mei 2019: Het is 40° in ons huis, tijd om in de airco auto ergens heen te gaan. Het werd Maajaidum in San Kampaeng, daar was het ‘maar’ 36°.. Ondersteund door grote fans en een ijskoud drankje is het daar beter uit te houden.

11 mei 2019: Het viel mij op dat er deze keer geen wachtrij voor Japans restaurant Fuji stond, alleen een serveerster om je naar een tafel te brengen, Dat lieten wij dus maar doen. Uit een zeer uitgebreide menukaart zochten wij wat lekkers: Kani salad Nigiri, Uakintku Don beef, Beef Teriyaki en 2 Japanse thee, voor in totaal 656 baht (18,75 euro). Meegenieten kun je via onderstaande foto’s.

9 mei 2019: Dochter Robin (4) heeft schoolvakantie. Een hele dag thuis, dan gaat zij zich vervelen en dus gaan we deze keer om 12 uur op pad, naar restaurant Papa’s Garden. We kregen bericht van hen dat de nieuwe overdekte speeltuin klaar is, een goede reden dus. Maar eerst lunchen met airco, want het is 40 graden. Als de man mijn iced coffee brengt zegt Robin ‘Great Job’ tegen hem. Hij moet lachen. We bestellen allebei Pad Thai, met drinken mee 280 baht (8 euro). Robin is gek op airco gekoelde ruimtes en vermaakt zich aan een eigen tafel met stoel. Als het eten op is gaan we de nieuwe speeltuin bekijken.

6 mei 2019: Vandaag is mij het volgende opgevallen. In de shoppingmall Promenada in Chiang Mai draagt bijna niemand een geel shirt, zoals door de regering is gevraagd rondom de kroning van de koning. In de mall ligt een boek klaar om iets aan de koning te schrijven, maar ondanks een oproep door de geluids-installatie komt er nauwelijks iemand, ja Yui.

In shoppingmall Promenada, Chiang Mai.

2 mei 2019: Opvallend nieuws uit Bangkok waar ZKH koning Vajiralongkorn volledig onverwacht bekend maakte dat zijn vriendin generaal Suthida (40), vanaf vandaag koningin van Thailand is. Zij zijn in prive kring getrouwd. Vanaf nu kunnen nieuw geboren kinderen niet meer de naam Suthida krijgen en mogelijk moeten de kinderen die die naam al dragen hun naam veranderen, maar dat is nog niet duidelijk.

26 april 2019: Zo, het is weer weekend en gaat dochter Robin (4) dus niet naar school, eigenlijk vind ik het wel fijn als zij het hele weekend bij ons is. Als ze vrolijk is dan zingt ze veel van haar bekende liedjes. Dat doet ze ook op school vertelde de teacher. Dan klimt ze op een half hoge tafel, roept naar de kids ‘Sing with me’ en start haar voorstelling. Alle kinderen uit de klas zitten op de grond en luisteren naar haar YouTube songs….:)


25 april 2019: Met een forse ‘bonk’ rijdt de auto in de zijkant van de mijne. Als ik uitstap zie dat de schade behoorlijk is. Ik loop naar de andere auto waarvan de bestuurster inmiddels ook uitgestapt is. Ze wijst naar de camera in haar auto en zegt dat ze over bewijs beschikt, vertaald Yui voor mij die er ook bijgekomen is. Ik zeg tegen Yui, die is gek hoor, ze is door rood gereden. In Thailand mag je bij een rood stoplicht wel links af slaan, maar je moet wel het ‘groene’ verkeer dat van een andere kant komt voorrang geven. Na een uurtje wachten komen de verzekerings-agenten van beide partijen kijken. De vrouw eist dat haar camera beelden bekeken worden, maar na de uitleg van haar hoe de aanrijding tot stand is gekomen glimlacht de verzekeringsman en verteld haar dat ze gewoon fout is. De vrouw maakt een wai en een buiging voor mij en zegt excuse me.

23 maart 2019: In Nederland kun je water zo uit de kraan drinken, in Thailand is dat niet de bedoeling en dien je drinkwater te kopen. Onderstaande flessen water heb ik getest op hun PPM, met een verrassende uitkomst. lees verder op de speciale pagina.

14 april 2019: Songkran, het Thaise nieuwe jaar. Het Buddha altaartje moet schoongemaakt worden en voorzien van nieuwe bloemen. De groene Buddha krijgt van ons water over de borst gegoten, Aab naam heet dat.

12 april 2019: Zittend in een shopping-mall krijg ik een mooie, gulle lach toegeworpen van een jonge Moslima. Kennelijk zag zij dochter Robin aan voor een Moslim-meisje, vanwege haar favorite handdoek om haar hoofd. Die oude handdoek moet overal mee naar toe.

10 april 2019: Vandaag is de laatste schooldag voor de #Songkran vakantie. Dochter Robin gaat in Songkran outfit en gewapend met een heus waterpistool de boel onveilig maken, want de hele school viert het waterfeest vandaag.

4 april 2019: Mijn vrouw wordt regelmatig gevraagd of ze al 18 jaar is, of dat onze dochter aangezien wordt als Yui’s zusje. Vaak is het wel grappig en ook een compliment als Yui moet zeggen: Doe er maar 10 jaar bij. Maar vandaag werd ze toch afgebluft toen er 2 mannen aan het hek van onze tuin stonden. Ze wilden een waterzuiveraar verkopen en Yui ging naar buiten. Toen vroegen de mannen of haar vader of moeder thuis was……….:)

4 april 2019: Toen ik afgelopen zaterdag een hotel in Sukhothai wilde boeken, via zo’n hotelsite, probeerde ik eerst een ons bekend hotel te boeken, maar helaas, alles vol. Yui zegt dat ze dit niet geloofd en belt het hotel zelf. Geen probleem, we konden onze favoriete kamer reserveren. Komen we zondag bij het hotel aan, staat er 1 auto op de parkeerplaats en in het toch grote hotel zijn 3 of 4 gasten…… Lekker van die hotelsite en je kunt ???? zetten bij de info die zij verstrekken.

31 maart 2019: Vandaag gaan we van Chiang Mai naar Sukhothai om de vreselijke, ongezonde smog te ontvluchten. Onderweg zien we dat de berm in brand staat. Even later kan ik nog net een varken ontwijken. Een groot dik varken ligt midden op de snelweg. Hij bloedt en is wellicht dood. Mogelijk uit de vrachtauto gejumpt. Even verder staat inderdaad een kleine pickup truck langs de kant met nog meer varkens. Als we wat eten kopen bij de 7-11 eet ik alvast mijn ijsje terwijl Yui nog iets zoekt begin ik aan de Magnum en geef de wikkel aan mijn vrouw om af te rekenen, maar daar zegt de cassiere ‘er zit geen ijsje in het papier’ . Nou ja, het zijn geen grote lichten die bij de seven werken.

29 maart 2019: Zo, mijn Thaise rijbewijs met 5 jaar verlengd. Behalve wat papierwerk dien je een kleurentest en een reactietest te doen. Simpel. Daarna verplicht 1 uur video kijken, nee geen goede film maar een uur lang verkeersregels enzo bekijken. Goed voor starters, maar ik heb al 50 jaar een rijbewijs. Als ik de regels nu nog niet ken………

26 maart 2019: Nadat we onze dochter naar school brachten gingen we Thais ontbijten in een eettentje en daarna op naar Immigration, want ik had een bewijs nodig waar ik woon, dit voor het verlengen van mijn rijbewijs. Vijf voor 10 kwamen we daar aan. Eerst werden we naar de 2e etage gezonden, daar verwees men ons terug, een verdieping lager. Wij moesten opschieten zei men, want het loket sluit om 10 uur!! Bij het loket konden we nog net het aanvraag-formulier in ontvangst nemen en verder moesten we morgen terugkomen om het in te leveren en de middag of de dag erna het gewenste formulier ophalen. Pffft, zo vaak terugkomen! We zijn maar naar de overkant gegaan naar het visumburo Tian. Papieren inleveren en 2 dagen later terugkomen op het op te halen. Wel 1.000 baht aftikken.

22 maart 2019: Nog 2 dagen tot de verkiezingen en de ‘koorts’ is zichtbaar. Overal rijden geluidswagens rond die hun partij aanprijzen. Maar deze ochtend een uitzondering. De geluidswagen van Pheu Thai , de meest populaire partij in het noorden van het land, reed rond met de leuze ‘Bring Payut back home‘ (in het Thai natuurlijk) en kreeg daarmee de duimen omhoog van tegemoetkomende scooter rijders. Het algemene beeld dat ik krijg is dat Prayut niet populair is, dat is hier in het noorden Pheu Thai en Future Forwards, oudere mensen stemmen Prayut, jongeren Future Forwards.

20 maart 2019: Nadat we onze dochter naar school brachten wilde Yui gezamelijk thais ontbijten in een restaurantje, waar zij gisteren een lekkere afhaal-maaltijd kocht. In de buiten-keuken stonden 2 dames, maar er gebeurde nix. Na enige tijd vroeg ik aan Yui of zij wel besteld had. Ja hoor, maar het gas is op en we moeten even wachten totdat het gebracht is.

19 maart 2019: Het echtpaar dat schuin voor ons zit in het restaurant komt wellicht uit Limburg of Belgie aan de spraak te horen. Het meisje van het restaurant staat voor hun tafel met een bloknote te wachten op hun bestelling. De gasten kijken op een menukaart met plaatjes, maar met Thaise tekst. Ze wijzen naar rijst met gehakt en de man zegt er achteraan “Not hot”. De serveerster knikt, ze heeft het begrepen. Als het eten gebracht wordt neemt de man als eerste een hapje en zegt tegen zijn vrouw, met een vies gezicht ‘Non de juu’ het eten is koud, maar hij bestelde toch Not Hot? Ik moest glimlachen en zei tegen de man toen ik opstond om het restaurantje te verlaten: bestel een volgende keer Mai Pet (niet te spijzig) dan krijgt u wat u wilde.

15 maart 2019: Al zeker 10 jaar heeft het noorden van Thailand te lijden onder smog in februari en maart. Ieder jaar weer en wat wordt er aan gedaan? Weinig. Hoe gevaarlijk het is, is te meten. Deze ochtend PM2.5 = 293 µg/m³, terwijl de uiterste veiligheids-norm 50 is. Enkele duizenden mensen zijn opgenomen is ziekenhuizen, heel veel meer hebben er last van en/of krijgen er later last van. Het bestrijden is lastig maar kan best. Je kunt boeren die hun land in de fik steken om oogstresten te verbranden een forse boete geven en bij herhaling hun land afpakken. Bij auto’s en scooters tijdens de keuring meten of zij rook uitstoten. Hier zie je veel auto’s met vele meters lange zwarte rook, dat is te repareren hoor! Chiang Mai behoort in deze maanden tot de meest vervuilde steden ter wereld. Vergelijk dit eens met het klimaat akkoord in Nederland waar er tegen zeer, zeer hoge kosten een niet te meten, slechts te berekenen, verlaging CO2 uitstoot van 0,0007% voor gehouden wordt. Foto’s met een expert aan het woord.

13 maart 2019: Als je jarig bent (geweest) ga je Thailand naar de tempel om de monnik te vragen een gebed voor je te doen waarin gevraagd wordt voor een gezond en lang leven etc. Je doet wat geld in een envelop en koopt 2 mandjes met gebruiks goederen. Yui doet de vertaling van de monnik naar mij toe, het is gezellig, de monnik houdt wel van een grapje.

Gebeden door de monnik voor een goed nieuw levensjaar.

12 maart 2019: Vandaag ben ik jarig, maar een mooie dag is het niet. Ja, de zon schijnt wel maar de luchtkwaliteit is uiterst slecht in Chiang Mai, met als omschrijving uiterst ongezond. De Air Quality Index (AQI) krijgt om 9 uur 209 punten, PM2.5 =  159 µg/m³. Bedenk dat bij 25 µg/m³ de veiligheids norm is breikt in Europa en USA. In Thailand is de luchtkwaliteit slechter en dat wordt al snel overscheden dat men de norm van 25 µg/m³ verhoogd heeft tot 50 en het hier in de middag 209 ! wordt gemeten. De smog wordt veroorzaakt door boeren die hun land plat branden, bosbranden en auto’s en scooters met rook pluimen. Niemand lijkt er iets aan te doen, terwijl een luchtfoto aantoonde dat er 11 branden gesticht waren.

6 maart 2019:
De wat Rong Sua Ten ligt in Chiang Rai centrum, ook wel genoemd de blauwe tempel. Toen wij er waren was het er erg druk, busladingen Chinezen werden er afgeleverd. De tempel zelf zijn we maar niet ingegaan, een paar honderd van hen verpesten het aanzicht binnen in de tempel. Hier zijn de foto’s

5 maart 2019: In Chiang Mai zie je studentes in strakke schooluniformen in zo’n dure coffeeshop zitten, vaak spelend met hun dure iPhone. Begrijp jij het? vraag ik Yui, de ouders zijn vaak arme boeren uit de Isaan die er alles aan doen om hun dochters te laten leren, en die girls drinken coffee van 150-200 baht! Yui zegt dat die girls hun coffee meestal niet zelf betalen maar wachten op een man die dat voor hen doet en met hem verdere afspraken maken, zeg maar een suikeroom en zo kunnen ze ook een iPhone betalen, bovendien gebruiken studentes in Thailand in toenemende mate Facebook Live om zichzelf tegen betaling naakt te vertonen.

4 maart 2019: Morgen gaan we voor een paar dagen naar Chiang Rai en ik zocht op bookings-sites naar een hotel. Ik kon niet zo goed kiezen en ging maar commentaar van eerdere bezoekers lezen en wat mij opviel dat de hotels vaak complimenten krijgen maar dat de kamer minder goed gelegen is. Dat is mij ook eens overkomen in Pai, waar we in een heel goed hotel sliepen maar onze kamer alleen uitzicht op een muur had en alle andere kamers uitzicht op het zwembad. Toen ik verhaal ging halen bij de receptie, zei men: Dit is de kamer die u bij Booking geboekt heeft. We hebben voor morgen een paar hotels uitgezocht en gaan zelf ergens boeken.

28 februari 2019: Dit verhaal begint in een supermarkt in Nakorn Sri Thammarat , toen een jong meisje naar binnen ging met 5 baht in haar hand. Het meisje had een schooluniform aan en het was 11 uur in de ochtend. Het personeel vroeg waarom ze niet op school was.
Het kind zei dat ze door haar moeder uit de auto was gezet met de mededeling: “Ga je vader zoeken en blijf daar, zijn naam is Tuan”.
Het meisje had geen idee waar hij was of wat hij deed. Ze vertelde dat de naam van haar moeder “Kai” is. Het meisje is opgevangen in een kinder tehuis, in afwachting van een oplossing.

26 februari 2019 : De Rotterdamse haven-douane heeft een container met liefst 90.000 flessen Wodka bestemd voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en zijn leger-offcieren onderschept. De container lag verstopt onder de romp van een vliegtuig, in een boot. Het volk verhongert, maar de volgevreten dicator zorgt goed voor zichzelf en zijn clan. Een internationaal verbod op handel met Noord Korea is van kracht. Om die reden is de zending uit Rusland in beslag genomen.

25 februari 2019: Nepnieuws! In Thailand is gisteren het gerucht opgedoken dat mensen met een minimum inkomen bij een bepaalde bank een rekening kunnen openen waarna de regering er 3000 baht op zal storten. Ook mijn schoonmoeder in Sukhothai ging om een rekening te openen. Honderden mensen stonden al voor de opening voor de bank te wachten. Bij de bank wist men van helemaal nix en met behulp van een geluidsinstallatie werd omgeroepen dat iedereen wel een rekening kon openen maar dat er geen geld op gestort zou worden. Een laat nu vanavond het dorpshoofd hier bij Chiang Mai het nepnieuws nogeens omroepen!

24 februari 2019: Ondanks of dankzij de zware smog in het noorden zijn 1.171 bosbranden gesignaleerd vanuit de lucht, de meeste in Lampang. In het district Mae Chaem (Chiang Mai) werd een concentratie van 105 mcg PM 2,5 gemeten, tweemaal zo hoog als de veiligheidslimiet van 50. En wanneer grijpt men in?

Terug naar Sifaa.nl