Opgevallen

Vandaag is dit mij opgevallen:

26 maart 2019: Nadat we onze dochter naar school brachten gingen we Thais ontbijten in een eettentje en daarna op naar Immigration, want ik had een bewijs nodig waar ik woon, dit voor het verlengen van mijn rijbewijs. Vijf voor 10 kwamen we daar aan. Eerst werden we naar de 2e etage gezonden, daar verwees men ons terug, een verdieping lager. Wij moesten opschieten zei men, want het loket sluit om 10 uur!! Bij het loket konden we nog net het aanvraag-formulier in ontvangst nemen en verder moesten we morgen terugkomen om het in te leveren en de middag of de dag erna het gewenste formulier ophalen. Pffft, zo vaak terugkomen! We zijn maar naar de overkant gegaan naar het visumburo Tian. Papieren inleveren en 2 dagen later terugkomen op het op te halen. Wel 1.000 baht aftikken.

22 maart 2019: Nog 2 dagen tot de verkiezingen en de ‘koorts’ is zichtbaar. Overal rijden geluidswagens rond die hun partij aanprijzen. Maar deze ochtend een uitzondering. De geluidswagen van Pheu Thai , de meest populaire partij in het noorden van het land, reed rond met de leuze ‘Bring Payut back home‘ (in het Thai natuurlijk) en kreeg daarmee de duimen omhoog van tegemoetkomende scooter rijders. Het algemene beeld dat ik krijg is dat Prayut niet populair is, dat is hier in het noorden Pheu Thai en Future Forwards, oudere mensen stemmen Prayut, jongeren Future Forwards.

20 maart 2019: Nadat we onze dochter naar school brachten wilde Yui gezamelijk thais ontbijten in een restaurantje, waar zij gisteren een lekkere afhaal-maaltijd kocht. In de buiten-keuken stonden 2 dames, maar er gebeurde nix. Na enige tijd vroeg ik aan Yui of zij wel besteld had. Ja hoor, maar het gas is op en we moeten even wachten totdat het gebracht is.

19 maart 2019: Het echtpaar dat schuin voor ons zit in het restaurant komt wellicht uit Limburg of Belgie aan de spraak te horen. Het meisje van het restaurant staat voor hun tafel met een bloknote te wachten op hun bestelling. De gasten kijken op een menukaart met plaatjes, maar met Thaise tekst. Ze wijzen naar rijst met gehakt en de man zegt er achteraan “Not hot”. De serveerster knikt, ze heeft het begrepen. Als het eten gebracht wordt neemt de man als eerste een hapje en zegt tegen zijn vrouw, met een vies gezicht ‘Non de juu’ het eten is koud, maar hij bestelde toch Not Hot? Ik moest glimlachen en zei tegen de man toen ik opstond om het restaurantje te verlaten: bestel een volgende keer Mai Pet (niet te spijzig) dan krijgt u wat u wilde.

15 maart 2019: Al zeker 10 jaar heeft het noorden van Thailand te lijden onder smog in februari en maart. Ieder jaar weer en wat wordt er aan gedaan? Weinig. Hoe gevaarlijk het is, is te meten. Deze ochtend PM2.5 = 293 µg/m³, terwijl de uiterste veiligheids-norm 50 is. Enkele duizenden mensen zijn opgenomen is ziekenhuizen, heel veel meer hebben er last van en/of krijgen er later last van. Het bestrijden is lastig maar kan best. Je kunt boeren die hun land in de fik steken om oogstresten te verbranden een forse boete geven en bij herhaling hun land afpakken. Bij auto’s en scooters tijdens de keuring meten of zij rook uitstoten. Hier zie je veel auto’s met vele meters lange zwarte rook, dat is te repareren hoor! Chiang Mai behoort in deze maanden tot de meest vervuilde steden ter wereld. Vergelijk dit eens met het klimaat akkoord in Nederland waar er tegen zeer, zeer hoge kosten een niet te meten, slechts te berekenen, verlaging CO2 uitstoot van 0,0007% voor gehouden wordt. Foto’s met een expert aan het woord.

13 maart 2019: Als je jarig bent (geweest) ga je Thailand naar de tempel om de monnik te vragen een gebed voor je te doen waarin gevraagd wordt voor een gezond en lang leven etc. Je doet wat geld in een envelop en koopt 2 mandjes met gebruiks goederen. Yui doet de vertaling van de monnik naar mij toe, het is gezellig, de monnik houdt wel van een grapje.

Gebeden door de monnik voor een goed nieuw levensjaar.

12 maart 2019: Vandaag ben ik jarig, maar een mooie dag is het niet. Ja, de zon schijnt wel maar de luchtkwaliteit is uiterst slecht in Chiang Mai, met als omschrijving uiterst ongezond. De Air Quality Index (AQI) krijgt om 9 uur 209 punten, PM2.5 =  159 µg/m³. Bedenk dat bij 25 µg/m³ de veiligheids norm is breikt in Europa en USA. In Thailand is de luchtkwaliteit slechter en dat wordt al snel overscheden dat men de norm van 25 µg/m³ verhoogd heeft tot 50 en het hier in de middag 209 ! wordt gemeten. De smog wordt veroorzaakt door boeren die hun land plat branden, bosbranden en auto’s en scooters met rook pluimen. Niemand lijkt er iets aan te doen, terwijl een luchtfoto aantoonde dat er 11 branden gesticht waren.

6 maart 2019:
De wat Rong Sua Ten ligt in Chiang Rai centrum, ook wel genoemd de blauwe tempel. Toen wij er waren was het er erg druk, busladingen Chinezen werden er afgeleverd. De tempel zelf zijn we maar niet ingegaan, een paar honderd van hen verpesten het aanzicht binnen in de tempel. Hier zijn de foto’s

5 maart 2019: In Chiang Mai zie je studentes in strakke schooluniformen in zo’n dure coffeeshop zitten, vaak spelend met hun dure iPhone. Begrijp jij het? vraag ik Yui, de ouders zijn vaak arme boeren uit de Isaan die er alles aan doen om hun dochters te laten leren, en die girls drinken coffee van 150-200 baht! Yui zegt dat die girls hun coffee meestal niet zelf betalen maar wachten op een man die dat voor hen doet en met hem verdere afspraken maken, zeg maar een suikeroom en zo kunnen ze ook een iPhone betalen, bovendien gebruiken studentes in Thailand in toenemende mate Facebook Live om zichzelf tegen betaling naakt te vertonen.

4 maart 2019: Morgen gaan we voor een paar dagen naar Chiang Rai en ik zocht op bookings-sites naar een hotel. Ik kon niet zo goed kiezen en ging maar commentaar van eerdere bezoekers lezen en wat mij opviel dat de hotels vaak complimenten krijgen maar dat de kamer minder goed gelegen is. Dat is mij ook eens overkomen in Pai, waar we in een heel goed hotel sliepen maar onze kamer alleen uitzicht op een muur had en alle andere kamers uitzicht op het zwembad. Toen ik verhaal ging halen bij de receptie, zei men: Dit is de kamer die u bij Booking geboekt heeft. We hebben voor morgen een paar hotels uitgezocht en gaan zelf ergens boeken.

28 februari 2019: Dit verhaal begint in een supermarkt in Nakorn Sri Thammarat , toen een jong meisje naar binnen ging met 5 baht in haar hand. Het meisje had een schooluniform aan en het was 11 uur in de ochtend. Het personeel vroeg waarom ze niet op school was.
Het kind zei dat ze door haar moeder uit de auto was gezet met de mededeling: “Ga je vader zoeken en blijf daar, zijn naam is Tuan”.
Het meisje had geen idee waar hij was of wat hij deed. Ze vertelde dat de naam van haar moeder “Kai” is. Het meisje is opgevangen in een kinder tehuis, in afwachting van een oplossing.

26 februari 2019 : De Rotterdamse haven-douane heeft een container met liefst 90.000 flessen Wodka bestemd voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en zijn leger-offcieren onderschept. De container lag verstopt onder de romp van een vliegtuig, in een boot. Het volk verhongert, maar de volgevreten dicator zorgt goed voor zichzelf en zijn clan. Een internationaal verbod op handel met Noord Korea is van kracht. Om die reden is de zending uit Rusland in beslag genomen.

25 februari 2019: Nepnieuws! In Thailand is gisteren het gerucht opgedoken dat mensen met een minimum inkomen bij een bepaalde bank een rekening kunnen openen waarna de regering er 3000 baht op zal storten. Ook mijn schoonmoeder in Sukhothai ging om een rekening te openen. Honderden mensen stonden al voor de opening voor de bank te wachten. Bij de bank wist men van helemaal nix en met behulp van een geluidsinstallatie werd omgeroepen dat iedereen wel een rekening kon openen maar dat er geen geld op gestort zou worden. Een laat nu vanavond het dorpshoofd hier bij Chiang Mai het nepnieuws nogeens omroepen!

24 februari 2019: Ondanks of dankzij de zware smog in het noorden zijn 1.171 bosbranden gesignaleerd vanuit de lucht, de meeste in Lampang. In het district Mae Chaem (Chiang Mai) werd een concentratie van 105 mcg PM 2,5 gemeten, tweemaal zo hoog als de veiligheidslimiet van 50. En wanneer grijpt men in?

Terug naar Sifaa.nl