Mekong rivier

De Mekong rivier stroomt door China, Birma, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. Het is de tiende langste rivier in de wereld en de zevende langste in Azie. De rivier heeft een lengte van 4909 kilometer. De bron van de rivier ligt op het Tibetaans Plateau en uiteindelijk komt de rivier via de Mekong Delta uit in de Zuid-Chinese Zee. In China heet de Mekong: de Lancang.

Dammen bedreigen voedselzekerheid in Mekongbekken.
Verscheidene grote projecten, onder meer de bouw van tientallen dammen, bedreigen de vissen en rijstproductie in het Mekongbekken. Daardoor komt de voedselzekerheid in gevaar, zeggen experts.
Er wonen naar schatting 60 miljoen mensen in het Mekongbekken en 80 procent van hen hangt voor zijn voedsel af van het water van de benedenloop van de Mekong en zijn zijrivieren. Tegen 2030 moeten er 88 dammen gebouwd zijn op de Mekong. In China zijn er al zeven klaar en zijn er nog twintig in voorbereiding.
In het noorden van Laos is de bouw bezig van een megadam, de Xayaburi. De werken zijn begonnen in 2010, de dam is nu voor 10 procent klaar. Het wordt de eerste van elf dammen op de hoofdtak van de Mekong, waarvan negen in Laos en twee in Cambodja. De Mekong kent een uitzonderlijke vis-diversiteit. Critici vrezen dat de damprojecten nefast zullen zijn voor de migratieroutes van de vissen en dus voor de voedselvoorziening van de bevolking, voor wie vis het belangrijkste onderdeel is van de maaltijden. Als alle dammen gebouwd worden, dreigt naar schatting 220.000 tot 440.000 ton witte vis te verdwijnen.
“De Cambodjanen zijn de grootste viseters te wereld. Als de vis verdwijnt, ga je zware problemen krijgen want er is niet genoeg vee in Cambodja en Laos om dat verlies te compenseren”, zegt Ame Trandem van de organisatie International Rivers.  De Mekongdelta is de rijstschuur van Vietnam. De rivieren voeden enorme rijstvelden die goed zijn voor de helft van nationale rijstproductie en 70 procent van de rijstexport. 
Geoffrey Blate, adviseur van het Thaise Mekongprogramma van het Wereldnatuurfonds (WWF), zegt dat het delicate ecosysteem zeer kwetsbaar is voor de veranderingen als gevolg van de klimaatwijziging en de grote infrastructuurprojecten. Nu al is te merken hoe de waterstroming plotseling kan veranderen als gevolg van het voortdurende indammen, met meer en heviger neerslag als gevolg in het regenseizoen, zegt hij.
Thailand zegt dat het energie te kort heeft en dat de Xayaburidam, met een gepland vermogen van 1285 megawatt, absoluut nodig is.

China’s Silk Road push in Thailand may founder on Mekong River row
Read more.

Nong Khai ligt in Noordoost-Thailand en is de hoofdstad van de provincie en het district Nong Khai. De stad  telt ca. 60.000 inwoners. Nong Khai ligt aan de Mekong rivier op slechts 24 kilometer afstand van Laotiaanse hoofdstad Vientiane en op ongeveer 640 kilometer van Bangkok. De stad is ook bereikbaar per trein. De eerste … “Nong Khai”verder lezen

Thaise cultuur proeven in Chiang Khan. Wil je even tot rust komen en de echte Thaise cultuur induiken? Dan is het plaatsje Chiang Khan in de regio Loei de aangewezen plek. Het dorpscentrum is rijk aan authentieke houten huizen, wat zorgt voor echte Thaise charme en sereniteit. Laat jezelf onderdompelen in de Thaise cultuur door … “Chiang Khan”verder lezen

Een deel van de rijkdom aan dieren en planten is zelfs nog niet ontdekt en beschreven.  Maar de vraag is of deze rijkdom nog lang gehandhaafd kan blijven.