Het Weer

Chiang Mai, 30 maart 2020. Temperatuur: 40° / 23°. Regenkans is 1%. Het weer in andere Thaise steden.

De Air Quality Index in Chiang Mai, in de ochtend,  229 punten,  zwaar over de veiligheidsgrens van 50.  PM2.5 = 171 µg/m³  en dat is ernstig ongezond.

Het weer in veel Thaise steden staat onderaan deze pagina


AQI Air Pollution en Gezondheidseffecten
0 – 50 Goede luchtkwaliteit en luchtverontreiniging vormt geen risico

51 -100 Matigde luchtkwaliteit maar acceptabel. Mensen met ademhalingsaandoeningen, zoals astma, moeten langdurige inspanningen in de buitenlucht beperken.

101-150 Matigde luchtkwaliteit maar nog acceptabel. Mensen met ademhalingsaandoeningen, zoals astma, moeten langdurige inspanningen in de buitenlucht beperken.Ook active kinderen beperkt buiten laten spelen.

151-200 Ongezond voor iedereen, je kunt gezondheids-effecten gaan ervaren, vooral kinderen, moeten langdurige inspanningen in de buitenlucht beperken.

201-300 Zeer ongezond. Alle inspanningen buitenshuis voorkomen.

300+ Alarm voor je gezondheid. Iedereen kan meer ernstige gezondheidseffecten ervaren, iedereen moet alle inspanningen buitenshuis voorkomen.


Fijn stof (PM2.5)

De dagelijkse concentratie fijn stof (PM2.5) is afhankelijk van het weer. In de steden zijn de concentraties overdag gemiddeld iets hoger dan ’s nachts, vooral door de verkeersbijdrage. PM2.5 is een verzamelnaam voor zwevende, inhaleerbare deeltjes met een maximale doorsnede van 0,0025 millimeter. De wettelijke norm is een jaargemiddelde van 25 (μg/m3). Doordat PM2.5 nog kleiner is dan PM10 kunnen deze deeltjes dieper doordringen in de longen en zijn ze schadelijker voor de gezondheid.

Fijn stof (PM10)

De dagelijkse concentratie fijn stof (PM10) is afhankelijk van het weer. In de steden zijn de concentraties overdag gemiddeld iets hoger dan ’s nachts, vooral door de verkeersbijdrage. PM10 is een verzamelnaam voor zwevende, inhaleerbare deeltjes met een maximale doorsnede van 0,01 milimeter. De wettelijke norm is een jaargemiddelde van 40 (μg/m3). Daarnaast mag het daggemiddelde jaarlijks maximaal 35 keer hoger zijn dan 50 (μg/m3).

Ozon (O3)

Ozon wordt niet rechtstreeks uitgestoten, maar wordt gevormd uit stikstofoxiden, vluchtige organische stoffen en koolmonoxide. De concentratie ozon (O3) is vooral afhankelijk van het weer. In heel Europa wordt de bevolking gewaarschuwd bij ozonconcentraties boven 180 (μg/m3). Een concentratie van 240 (μg/m3) is de Europese alarmdrempel.

VOC : Volatile organic compounds (VOCs) are compounds that easily become vapors or gases. VOC’s ontstaan door o.a. brandstof zoals benzine, hout, steenkool of aardgas.

De Air Quality Index (AQI), zoals vermeld bij iedere dag van de week is gemiddeld, en kan in de loop van de dag veranderen. Vaak zijn de waardes in de ochtend en avond hoger. De AQI is te voorspellen, net zoals het weer en de temperatuur. Jaarlijks gemiddelde voor Chiang Mai is 34, beste dag is 12, slechtse dag is 211. De index is een samenstelling van concentraties van NO2, VOC, PM2.5 en PM10. Veel meer info kun je op deze pagina vinden.

Een AQI van meer dan 200 betekent ongezonde lucht, waardoor een waarschuwing wordt gegeven om niet naar buiten te gaan zonder gezichtsmasker, terwijl het veilige niveau voor PM2,5 50 per kubieke meter is.

Weersverwachting Thailand

Weersverwachting
Chiang Mai

Weeronline.nl – Meer weer in Chiang Maiweeronline.nl Altijd jouw weer

De weersverwachting voor vele plaatsen in Thailand tref je hier.

Het regenseizoen is van juni tot oktober, maar start soms al half mei. Regenseizoen klinkt nogal dreigend, maar dat valt mee. Het regent niet iedere dag en als het regent meestal niet langer dan 30 tot 60 minuten. Wel valt er dan veel meer regen dan je uit Nederland kent. Ben je in dit seizoen in Thailand hou dan rekening met een enorme stortbui, die doorgaans snel weer opdroogt. Voor een strandvakantie kun je deze periode beter mijden. De prijzen van hotels zijn meestal veel lager dan in het drukke, warme of koele seizoen. Het landschap is groener dan in de hete periode wanneer de temperaturen kunnen oplopen tot meer dan 40 graden. In het regenseizoen reizen betekent ook dat er meestal meer ruimte is in vervoer zoals bussen en treinen. Nadeel is dat er meer muggen zijn, insmeren dus. Als er overstromingen zijn (veel in Bangkok), ga dan niet onnodig door het water lopen, want de rioleringen overstromen dan ook. Bedenk dat het ook in het regenseizoen ca. 30 graden is, dus je loopt niet meteen een verkoudheid op en……. na de regen schijnt de zon weer hoor!

Thailand kent een tropisch klimaat. In het noorden van Thailand is er een tropisch savanneklimaat, in het zuiden een tropisch moessonklimaat. Het moessonklimaat houdt in dat er een regenseizoen is (de moesson), en een lange droge periode. Het savanneklimaat houdt in dat zomers nat zijn, en winters droog. Het regenseizoen in Thailand kenmerkt zich niet door dagenlange regen. Er vinden echter korte hevige regenbuien plaats, ongeveer 1 à 2 keer per dag.

Thailand is groot en uitgestrekt, het Noorden en Zuiden zijn daardoor niet gelijk qua klimaat. Het Noorden is in de zomer warmer, en in de winter kouder dan het Zuiden.

Wie naar Thailand op vakantie gaat moet er rekening mee houden dat het er altijd warm is. Zeker bij het bezoeken van de vele bezienswaardigheden kan deze hitte je weleens opbreken. Het koelste wordt het in de wintermaanden in de bergen in het noorden, de temperaturen kunnen daar dalen tot rond de tien graden ’s nachts. Overdag schiet de thermometer dan gewoon weer naar bijna tropische waardes van tegen de dertig graden.

Thailand kent 3 seizoenen in het binnenland:
De warmste maanden zijn april, mei en soms juni.
Het regenseizoen is van juni tot oktober, maar start soms al half mei. De ‘koelste’ maanden november, december, januari, februari en maart

Thailand kent 2 seizoenen in het zuiden, aan de kusten:
De westkust: Phuket, Krabi, en Phi Phi eilanden, kennen zware stormen en regenval van april tot oktober.

De oostkust: Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao is regenachtig van september tot december.

Info over de waterstand in de Thaise dammen.