Fruit uit Thailand

Fruit uit Thailand.

Vers fruit uit Thailand, er is zoveel te koop op de markt of op straat.

Kaki is de naam van dit fruit, tenminste in Nederland. Wij kochten 10 heerlijke Kaki’s op de markt voor slechts ฿ 25

De lychee is een ronde of ovaalvormige vrucht van 3 tot 5 cm doorsnede, met een opvallende rode schil. Deze voelt enigszins leerachtig aan en licht gebobbeld. Het vruchtvlees, de zaadmantel is glazig wit, van stevige structuur, en in het midden bevindt zich een langwerpige bruine pit. De vrucht is sappig (kruidig)zoet van smaak, te vergelijken met de muskaatdruif, en ‘kraakt’ enigszins bij het kauwen. Lychees zijn tevens in blik verkrijgbaar.

Maart 2017: De laatste jaren is het leven in Thailand flink duurder geworden en de waarde van de Euro is ook al griezelig. Maar soms denk je ‘Hoe kan dit’.  We kochten 7 tomaten (1 al op) op de markt in een dorpje voor ฿10. Het is eigen teelt en wordt verkocht door mensen uit de bergen.

 

Het is volop ‘aardbeien seizoen’ in Thailand. Was de prijs begin deze februari-maand nog ฿120 voor een 1/2 kg, nu de aardbeien helemaal lekker zijn betaal je ฿40 voor een 1/2 kg. Ze zijn zoet, mooi rood en bijna net zo lekker als in Nederland, waar jullie er nog een tijdje op moeten wachten. Aarbeien, niet direct een produkt dat je in tropisch Thailand zult verwachten. Ze worden dan ook pas sinds de jaren 70 in Thailand geteeld en kunnen slechts verbouwd worden in de koele bergen van het noorden, doorgaans door bergvolkeren zoals de Hmong.

 


 Rose appel, lekker fris en sappig fruit.  In januari volop verkrijgbaar. Wij betaalden op de markt ฿30 voor 1 kilo.

 


avocadoDe Avocado bevat in tegenstelling tot de gangbare fruitsoorten zoals appel en banaan heel veel onverzadigde vetten, weinig suiker en erg veel voedingsvezels. Dit is dus echt een fruitsoort die je aan je voedingspatroon toe kunt voegen. Wij kopen de Avocado’s direct van de farm, die geen verboden bestrijdingsmiddelen gebruikt, 3 kilo voor ฿150 + ฿60 aan verzendkosten, waardoor we de bestelling al de volgende dag ontvangen. Lees hier meer over de Avocado
.

durian-kleinDurian. Deze vruchten kunnen 3 kg zwaar worden. Ze zijn berucht om hun doordringende geur. Het gelige-witte vruchtvlees, eenmaal uit de schil genomen, is romig en minder doordringend van geur.  Doordat de doerian alleen via de lucht kan worden vervoerd (vanwege de geur) is de prijs op de Europese markt vrij hoog. De vruchten worden daar dan ook vaak in stukken en per gewicht verkocht. In combinatie met alcohol schijnt de durian verdovend te werken. Een teveel van beide kan in verband met de bloeddruk verhogende werking van de vrucht fatale gevolgen hebben (hartaanval). Geloofd wordt dat de durian goed is voor de potentie. Een durian is rijp zodra hij aan de onderkant begint open te scheuren. Wacht totdat je vanillekleurig vruchtvlees begint te zien (en ruikt!). Een Durian van ca. 2 kg, waarvan het grootste deel schil, kost nu ca. ฿280. Veel wordt aan China verkocht en dus is er thans ‘schaarste’ die de prijs opdrijft.

watermeloen2Watermeloen (in het Thai Taeng Mo), rood en geel. In februari is het fruit van het seizoen en overal langs de weg te koop voor 10 baht per kilo. Veel watermeloenen komen uit Sukhothai, dat zijn de lekkerste en daar kost de meloen ฿5 per kilo. Meloen is eigenlijk geen fruit, maar een groente. Watermeloenen zijn niet alleen heel lekker, maar ook erg gezond. Hij bestaat voor 95% uit water. Watermeloenen zijn ook rijk aan ijzer, kalium en vitamine C. Mensen die een hoge bloeddruk hebben, doen er dan ook goed aan om watermeloenen te eten. Kalium heeft namelijk een bloeddrukverlagend effect. Watermeloen kan ook hetzelfde effect hebben als viagra. Dit dankzij de aminozuren citrulline en arginine, die de productie van stikstofmonoxide bevorderen, een verbinding die de bloedvaten in het lichaam ontspant. Viagra werkt op dezelfde manier. Naast ijzer, kalium en vitamine C zit er in watermeloen ook lycopeen en bètacaroteen. Bètacaroteen (provitamine A) is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en helpt de huid ook om cellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat zorgt voor een gezonde opbouw van de huid en ook nog goed is voor je haar en je ogen.

mangosteenMangkut / Mangosteen,  op de markt, 1 kilo voor ฿35.   De mangistan is een bes met een diameter van 3-8 cm, waaraan een krans van vier houtige kelkbladeren behouden blijft. De bes heeft een tot 1,5 cm dikke, stevige, taaie, leerachtige tot houtige, gladde schil, die volrijp donker purperbruin tot roodviolet van kleur is.
Onder de schil zit een krans van vier tot acht dikke, zachte, sappige, sneeuwwitte zaadmantels. Van de zaadmantels bevatten er één tot vijf, een vlak zaad, maar er zijn ook zaadloze vruchten. De zaadmantels zijn zoetzuur van smaak, de smaak doet enigszins aan lychee denken.
rambutan
 Ngoh / Rambutan, ฿35 voor 1 kilo.  De vrucht groeit in trossen. De stekelige rode schil omvat de eetbare glazig witte, soms iets roodachtige sappige zaadmantel, die aangenaam zoetzuur aromatisch van smaak is. Vast aan deze zaadmantel groeit een ovaal bruin zaad. De ramboetan is een van de meest geliefde vruchten van Zuidoost-Azië.
ananas-klein
 We kochten op de grote markt van Chiang Mai city veel fruit van het seizoen, zoals 1 grote ananas van ca. 1 kilo voor ฿35 .  De ananas is een grote samengestelde vrucht die uit vele kleine, samengroeiende besjes bestaat. Hij kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden, heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig. De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuur. De grootte, de vorm, de smaak en de kleur zijn zeer verschillend afhankelijk van de variëteit. De ananas is rijk aan vitaminen, zoals bètacaroteen en vitamine E, en aan mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.
mango
 Mamuang Suk / Gele, zoete Mango, 1 kilo voor 30 baht, maar buiten het seizoen zijn de prijzen veel hoger, ฿60-120 per kilo. De Thai eten liefst groene Mango, zeer zuur!   Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure curry’s. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.

 

 December, de tijd om Longan uit de boomgaard te plukken. Door de eigenaar van de boomgaard zijn zo’n 20 mensen ingehuurd om de pluk te regelen. Op de markt kost het fruit ฿25 per kilo.
De ronde vruchten groeien in hangende trossen en hebben een diameter van 2,5-4 cm. De schil is dun, minder ruw dan die van de lychee en rijp geelbruin tot licht roodbruin van kleur. De zaadmantel is zacht, glazig, doorschijnend, grijsachtig en smaakt zoet en een beetje als mango, maar minder zoet dan de lychee. De zaadmantel omsluit een min of meer rond, glanzend donkerbruin zaad met een cirkelvormige witte plek aan de basis.
Deze pappaya, ca 20 cm lang, kochten we op de markt voor 10 baht. Het is maar een kleintje, de meeste vruchten zijn een stuk groter en kosten dan ฿20 tot 25. Ooit had ik een pappaya-boom in de tuin. Twee seizoenen lang gaf die meer dan 100 vruchten per jaar. Ik moest de boom omhakken, de wortels werden te lang en bedreigden het betonnen pad.  En verder: De vrucht is rond tot ovaalvormig, circa 20 cm lang. Het gewicht van een – in België of Nederland verkochte – papaja kan variëren van 300-500 g, alhoewel de vruchten 6 kg zwaar kunnen worden. Papaja’s van dit gewicht worden echter niet geëxporteerd. De papaja heeft een gladde, dunne schil, die tijdens het rijpen verkleurt van groen naar geel-groen-gevlekt. Een rijpe papaja heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees, ruikt enigszins naar abrikozen, is boterzacht en smaakt zoet en meloenachtig. Het vruchtvlees van de papaja bevat geen vruchtzuren, met als gevolg de zeer zoete smaak. In het midden van de papaja bevindt zich een holle ruimte die gevuld is met zwarte pitjes, die niet gegeten worden. De zaadjes kunnen gedroogd worden en gebruikt als peper bij bepaalde gerechten.
Aan deze pagina wordt gewerkt.