Family Affaires

Maandag 15 mei start het nieuwe schooljaar en dus dienen schooluniformen gekocht te worden, en ook inschrijfgeld voor verzekering en kleine schoolartikelen moeten betaald worden. De pandjeshuizen in het hele land laten weten dat de afgelopen week zeer druk was en er soms rijen met ouders stonden om goederen te belenen. Soms wordt er korting op de rente aangeboden om de kosten voor ouders te verzachten. In Bangkok rekenen alle 21 gemeentelijke pandjeshuizen een maandelijkse rente van 0,5%, tegen normaal 1,25%.  Er kan maximaal 7.000 baht geleend worden. De standaard outfit voor de kinderen is vrij goedkoop verkrijgbaar bij bv Big C, maar alleen bruikbaar als je naar een tempelschool of een staatsschool gaat. Onze dochter Robin gaat naar een Kindergarten school en die hebben andere en duurdere uniformen, ook is het schoolgeld hoger. Het afgelopen jaar kon zij vrije kleding aan, maar nu ze een klasje hogerop gaat moet ook zij de schoolkleding dragen. Twee dagen het uniform, 1 dag sportkleding, 1 dag Chiang Mai dress en 1 dag vrije kleding.
Vorige week kreeg Robin de uniformen waar haar officiele namen op geborduurd
zijn: Narinthara, Maria Jenner. Narinthara betekent Lotus bloem van Buddha,
de naam Maria kreeg ze omdat zij vlak voor Kerst (23ste) werd geboren.

Gisteren een Sunday-ride gemaakt van bijna 4 uur, van Chiang Mai naar Mae On. Daarna hoog de bergen in met zeker 100 s-bochten. Door leuke dorpjes en gestopt bij meerdere tempels. Dochter Robin speelde al die tijd op de achterbank. Van grote monniken-beelden was ze bang. Hier een foto van de Griezels die bij 1 van de tempels staan. De griezels waarschuwen voor de Thaise hel als je een mia-noi hebt gehad, alcohol dronk en meer dingen die niet mogen.

Bong!! op de gong, zal ik deze tempel is even wakker schudden!!

Op de foto zie je allemaal oranje emmertjes, gevuld met (meestal) goed bedoelde rotzooi, die tempel bezoekers aan de monniken geven. Wij doen dat nooit, geven geld, want de monniken brengen de emmertjes terug naar de winkel en krijgen dan maar een deel van het geld dat de mensen aan de winkel betaalden. Zo’n gevuld emmertje kost al gauw tussen de 300 en 1000 baht. Maar de monniken in onze tempel zijn slim, die stapelen de zooi op en hangen er een bordje bij met 49 baht. Dus wij geven behalve geld ook zo’n emmertje. Vanmorgen gingen we even naar de tempel, want daar is het koel, kan dochter Robin lekker rond rennen, Yui doet (ook voor mij) gebedjes bij de verschillende Buddha beelden en ik kan rustig foto’s maken. Toen ik daar mee klaar was zocht ik 4 goed gevulde oranje emmertjes bij elkaar en vroeg of Yui even 200 baht voor mij had. Waarvoor? vroeg ze. Wel zei ik, om de monniken te helpen heb 4 emmertjes uitgezocht om mee naar huis te nemen…….Maar, dat was niet helemaal de bedoeling zei mijn echtgenote……:)

Vandaag, 2 februari 2017, is Yui jarig en dus gaan we naar de tempel om zegeningen voor het nieuwe levensjaar. De monnik heeft een envelop met inhoud plus een mand met van alles er in van Yui gekregen.

Vandaag, 6 januari 2017, zijn wij en 3 jaar getrouwd en wonen 5 jaar bij elkaar.

Bedgeheimen en nee, vieze mannetjes moeten maar doorzappen….:)
Dochter Robin heeft al weken een slaapprobleem. Heel laat naar bed en dan ook nog eens na 2 uurtjes wakker worden en bij ons in bed spelen. Ze is lief hoor, ze huilt niet maar zorgt er voor dat pappa en mamma ook wakker blijven. Als ze eindelijk, tussen ons in, in slaap valt, trekt ze mijn arm om haar heen, een fantastisch gevoel maar slapen doe ik niet meer. Mijn beide girls slapen dan ook uit in de morgen en soms, zoals vandaag wordt prinses pas na half 10 wakker en dan nog naar school!

Op eerste Kerstdag 2016 gingen wij naar de Dutch farm, ca. 40 km van Chiang Mai city. Erg leuk voor dochter Robin. Bekijk alle 25 foto’s hier.

Onze prinses Robin is vandaag 2 jaar geworden, het is feest bij ons maar ook een half uur op school om daar te trakteren en ook voor de monnik waar Robin een envelop met geld maar met moeite wil afstaan. In ruil doet de monnik een gebed waarin gevraagd wordt om gezondheid en een fijn nieuwjaar.

18 december 2016, Elephant parade in Chiang Mai city. Robin vond de beelden leuk. Jij ook?

In Lampang tref je,behalve de vele andere tempels, een groot en fraai tempelcomplex, genaamd Wat Hariphunchai. Wij dwaalden er bijna 2 uur rond. Zie hier alle foto’s

sankampaeng

San Kampaeng Hot Springs, ca. 40 km van Chiang Mai city. Leuk voor een paar uurtjes, picknick mand meenemen! Robin vermaakte zich prima met haar benen in het warme water. Zie hier de foto’s die we maakten.

Goodmorning

Goodmorning from Chiang Mai. Het is nog vroeg, maar het wordt vast een mooie dag.

drums

Little drummer girl Robin had het drumstel al in een winkel gezien en mee gespeeld. We bestelden het via internet, eigenlijk voor haar verjaardag op 23 december, maar toen het pakket arriveerde en Robin zag de foto op de doos, stond ze zo te lachen dat we het maar meteen uitgepakt hebben.

Het was zondag, zwaar bewolkt en dus is het lekker weer met zo’n 28 graden. Goede dag om eens met dochter Robin naar het stadspark in Chiang Mai te gaan. Behalve een fraai park treft je daar ook honderden hongerige duiven aan en als je food hebt meegenomen, dan zijn dat je vrienden hoor. Robin vond het prachtig, was niet bang, maar was wel wat voorzichtig.

bietjesSmakelijk eten. Vanavond lekker Hollands gegeten. Ik had de pot bietjes al een paar keer in mijn handen, maar steeds niet gekocht. Vandaag dus wel, voor het eerst in ruim 10 jaar! Tijdens het smakelijke eten, opgediend door mijn Thaise echtgenote bedacht ik ‘Hollands’? De aardappelen en het gehakt komen uit Thailand, de pot bietjes uit Duitsland, onion gravy saus uit de USA en het Carlsberg biertje is ook al niet uit Nederland.

 

doisaket-tempel

 

Vandaag bezochten wij de fraaie tempel van Doi Saket, dat ‘moet’ zo af en toe, inklusief een praatje met een monnik die een envelop met wat geld krijgt. Yui schrijft dan op de envelop waarvoor zij graag wil dat de monnik bidt voor ons gezin. Bekijk de overige foto’s hier.

 

 

 

 

Chiang Mai heeft een fraai treinstation, daar waar de beroemde nachttrein Bangkok – Chiang Mai aankomt en vertrekt. Wij gaan er af en toe heen om rond te kijken, maar vooral om in het naastgelegen restaurant te eten. Er staan veel lekkere (Thaise) gerechten op de kaart voor een opvallend lage prijs.

Good Morning from Chiang Mai and have a nice day!

Vandaag gingen we naar het Maetaman Elephant Camp in Mae Taeng. Je hoeft er geen toegang te betalen en kunt, zoals je op de foto ziet, de jonge dieren aaien, al is Robin wel wat voorzichtig. De dieren krijgen er een goede verzorging, mishandelen lijkt hier niet aan de orde te zijn. Het was een leuke, aan te bevelen, ochtend.

Nee, de extra mouwen zijn niet omdat het koud is in Chiang Mai, maar ter bescherming tegen de zon (UV). En dat is hard nodig. Normaal ga ik uiterlijk om 7 uur een uur fietsen als dochter en echtgenote nog slapen, maar soms ben ik later wakker en kan ik niet meer weg, omdat dochter Robin eerst naar school gebracht moet worden. Dan kan ik pas na 9 uur weg, dan is de zon al lang wakker en heeft die de temperatuur al opgedreven naar 35 graden rond 10.30 uur. Vandaar de extra mouwen dus.

Schapenboerderijen langs de snelweg schieten als de bekende paddestoelen uit de grond, een leuk uitje voor de kinderen en je kunt er koffie en souveniers kopen. Het hek naar de schapen binnengaan kost je het kopen van een bosje gras, ฿ 10 of 20. Kennelijk goede handel en de meeste boerderijen zien er dan ook leuk uit. Vanwege de hitte die dag (42 graden) bleven we in de schaduw en de koffieshop.

Drama in de familie. Maandag is een tante van mijn vrouw overleden, zij had kanker. Zij wonen zo’n 20 km bij Sukhothai vandaan midden in de rijstvelden en een kleine kilometer van de eerst volgende woning. Het echtpaar, dat zwaar aan de drank is, heeft een tweeling van 11 jaar. In de nacht slapen zij bij hun ouders, overdag zorgt Oma, van dik in de 80 jaar, voor beide meisjes in een huisje dat naast de woning staat. Op die maandag-morgen werd de tweeling wakker en vonden de vloer onder gekotst door hun moeder. De vader was al naar de rijstvelden om er te werken. De meisjes ruimden de rotzooi op en verschoonden hun moeder, die zwaar ademde en buitenbewustzijn was. De girls gingen niet naar school maar bleven bij hun moeder. Na korte tijd hoorden zij hun moeder niet meer ademen. Zij luisterden aan haar borst en voelden of zij nog uit haar neus ademde. Dat bleek niet het geval en de meisjes haalden Oma op, die iemand van de tempel liet komen. Een van de meisjes ging het rijstveld in om haar vader te waarschuwen. Morgen is de crematie waar de hele familie financieel aan bijdraagt.

And we let her go……. Vandaag (1 maart 2016) gaat dochter Robin voor het eerst naar school. Ze heeft een eigen teacher die haar zal begeleiden want Robin is met 14 maanden de jongste ooit op deze school. Normaal kunnen kinderen pas naar deze school als zij tenminste 18 maanden zijn, maar de meesten zijn al 2 jaar. Robin heeft het nodig en is bovendien groot en sterk. Wij kwamen net voor het volkslied binnen en daarna deed Robin al mee met de Vogeltjes dans!

Een Thais ontbijt is niet wat ik gewend ben, geen broodjes, geen koffie. Zie hier het ontbijt dat schoonmoeder maakt, dat bestaat altijd uit gebakken visjes en nog veel meer, voor mij onherkenbare zaken. Als wij bij (schoon)moeder in Suhothai ontbijten, dan koop ik onderweg toch wel even 2 tosti’s en een blikje koffie bij de 7-Eleven. Overigens kookt Yui thuis in Chiang Mai in de ochtend het ontbijt als ware het een diner, nee ik eet niet mee, voor mij wordt iets anders gekookt.

Als we in Sukhothai en logeren, hebben we een 3-tal favoriete hotels. Dit is het al wat oudere Orchid hotel voor slechts ฿350 per nacht, ca. € 10. Een bordje met ‘Fax service’ geeft onbedoeld aan dat het hotel niet vorig jaar gebouwd is, maar het is er goed verblijven. Het hotel, met airco, ligt in het centrum en heeft een prachtig zwembad. Eten kun je aan de overkant van de straat of natuurlijk bij de stalletjes.


pindaToen ik voor het eerst in Thailand een zakje pinda’s kocht, spuugde ik de eerste meteen uit. Zacht en kletsnat waren ze en ik voelde mij bekocht. Realiseerde mij niet dat pinda’s geen noten zijn maar peulvruchten die in de grond groeien, aardnoten dus. Voor menselijke consumptie is het gebruikelijk pinda’s eerst te laten drogen, zij hebben 25-50% vocht in zich, om ze daarna te branden. Maar ja, in Thailand is alles anders.

birdyEen Thaise oplossing. Gisteren ging ik bij een kleine 24-uurs Tesco winkel 4 blikjes koffie en batterijen kopen. Met mijn dochter op mijn arm, die probeerde om lollies en kauwgom bij de kassa te jatten, had ik niet zoveel aandacht voor het afrekenen. Ik betaalde 297 baht. Terug in de auto vond ik dat toch wel wat veel en keek het bonnetje na. Wat bleek, er waren geen 4 blikjes koffie afgerekend maar 14. Ik terug naar de winkel, waar de cassiere beaamde dat zij 10 blikjes te veel afgerekend had. Ze liep naar achteren en kwam terug met een mandje met 10 blikjes koffie. ‘Er zijn er maar 3 koud’ verontschuldigde zij zich,’ de rest moest uit het magazijn komen’. Met behulp van Yui vertelde ik de cassiere dat ik toch meer dacht aan het terug betalen van de 10 te veel berekende blikjes koffie. Ze viel even stil, hier had ze nog niet aan gedacht. Maar zo kon het ook opgelost worden zei ze.

Roti is zo’n heerlijk Thais straatgerecht. Zelf koop ik steeds Roti-banaan voor 20 of 30 baht en meestal gemaakt door deze dame. De stralende lach krijg ik er gratis bij. Opmerkelijk is dat roti’s vrijwel uitsluitend gemaakt worden door Moslims, net zoals het goud verkocht wordt door Thai van Chinese afkomst.

 

Een middagje winkelen in Central Festival, een nieuwe shopping mall aan de rand van Chiang Mai. Daar tref je ondermeer deze geconfijte kiwi’s, de vullingen springen uit je kiezen als je er alleen al langs loopt. Bekijk de foto serie

 

bouwvakkers

Vrouwen in de bouw. Heel normaal in Thailand. En ze doen ook het zware sjouwwerk en nog zwaarder het stucken. Vriendelijk lachen doen ze ook. Bekijk de serie.

Van die Thaise dingen: In dit stuk boomstam bij een tempel in Thum Saliam zouden zich geesten bevinden, vandaar de bloemetjes, lintjes en meer. Je mag er geen grapjes over maken.

 

Dit is het vrouwtje van de laundry. Wij brengen het wasgoed 1x per week en zij wast en strijkt ieder item voor 5 baht, of het een t-shirt of spijkerbroek is, maakt niet uit. Na 2 of 3 dagen kunnen we het weer ophalen.

 

naai-1-259x300

 

Meerdere dames in het dorp waar wij wonen werken thuis als naaister. Hier showt zij de broeken die gemaakt worden. De stof wordt aangeleverd en het maakloon is 8 baht per stuk. Als ze flink doorwerken kunnen er 20 per dag gemaakt worden, dus 160 baht per dag, dik onder het minimum dagloon van 300 baht.

chicken

 

In Thailand is bijna alles anders: De dierenarts hier in het dorp verkoopt ook gebraden kippen.