Eten

Het lekkerste eten in Thailand is niet altijd Thai food:

Vanuit Nederland krijg ik regelmatig de opmerking: Lekker hoor, iedere dag Thai food, maar dat is echt niet zo. Als je in een toeristisch gebied bent hebben restaurants hun menu aan toeristen aangepast, het is beter eten en het kost dan ook een stuk meer dan het Thaise eten in de dorpen, waar een portie food vaak niet meer dan 20 baht (halve euro) kost. Het valt nauwelijks te begrijpen dat men eten, sausje met vlees, voor dit bedrag kan maken, toch maakt men het volop. Vraagt men meer geld voor beter eten, bv 60 baht, dan lopen de Thai weg, te duur. Een gerecht met kip bevat ook bot en iets met varkens of rundvlees zit vol met grote stukken vet, gehakt balletjes in de soep zijn meer stuiterballen van het vele vet dat er door gemalen wordt. En toch verdient men er aan. Een vrouw van de markt vertelde dat zij beiden iedere dag 500 baht verdienen, de massa dus. En voordat je mij in de rede valt ‘Ik weet ook wel dat frikandellen niet van biefstuk gemaakt worden. ‘Maar, eet eens met mij mee’

Deze pagina wordt steeds bijgewerkt met ‘nieuwe’ gerechten.

‘Steamed Bun’ in Nederlands wellicht Bapao ( sala pauw). Een gestoomd broodje met kruidig gehakt en ei er in. Kost in Thailand 10 baht voor een kleine en 20 baht voor zo’n broodje met een hele gehakt bal er in. Lekker! Als er goed gehakt in gaat. Deze zijn een beetje verkleukeld, omdat mijn dochter er op ging staan….:)

Dumpling zegt de vertaling van Thais naar Engels (khanom djieb). In Nederland heb ik het nooit gezien, maar het is deeg met kruidig gehakt er in. Een doosje van 6 kost 30 baht.

Sticky rice with mango. Een eenvoudig gerecht maar ooh zo lekker!
Kwetiau Vietnam, erg lekker, met soep en saus voor 50 Baht verkrijgbaar in het foodcourt van Big-C in Chiang Mai. Wat er in zit weet ik niet, maar geen vlees.
Fried noodles met vlees, in een foodcourt kost dit gerecht 40 baht.
Salade roll, salade, peen, krab en komkommer plus pittige saus. 6 stuks voor 30 baht op de markt.

Gepofte tamme kastanjes van de Thaise weekmarkt.
Gloeiend heet en heerlijk, helemaal als je er een biertje of een wijntje bij hebt. Kastanjes bevatten zetmeel, hebben een laag vetgehalte en veel voedingsvezels.

Phad Si Io

is een eenvoudig maar lekker gerecht dat bestaat uit gebakken noodels, stukjes kipfile en natuurlijk wat kruiden en sausjes. Het kost vaak niet meer dan ฿40-50.

Een broodje tartaar met ui natuurlijk. Lang niet gegeten maar ik ontdekte dat de slager in supermarkt Rimping in Chiang Mai tartaar verkoopt. ฿35 Voor 100 gram prima tartaar. Twee ons gekocht om de volgende dag een gebakken tartaartje te kunnen maken. Alles lekker!

Bietjes, ja hoor echt Hollands food, alhoewel? De bietjes komen uit Duitsland, het vlees en de pure uit Thailand en de saus uit de USA. Maar lekker ter afwisseling is het wel. Alles gekocht bij de Rimping Supermarket in Chiang Mai.

Sate smaakt goed, maar wel gekocht of gemaakt van goede kipfile. Gekocht voor ฿ 60 in het food court van Bo Sang.

Somtam, de Thai zijn er gek op. Ik lust het wel als het maar niet zo vreselijk spicy is. Deze van ฿ 40 smaakte dus wel, maar om eerlijk te zijn, heeft mijn vrouw de helft opgegeten. Gekocht bij het treinstation in Chiang Mai. Een goed restaurant er is een uitgebreide menu-kaart en je kunt bestellen wat je wil, het blijft spotgoedkoop en erg lekker.

Het zal wel raar klinken in Thailand, maar deze week was het lekkerste eten een broodje Frikandel speciaal. Je weet wel, frikandel, mayonese, curry saus en uitjes. De frikandellen kocht ik bij HDS in Chiang Mai, zie hds-co-ltd.com en het brood kwam van Bic C supermarket.

Roti met banaan voor ฿ 25. In Thailand spuiten ze er mierzoete dikke melk overheen, dat wil ik dus niet. Roti wordt vrijwel altijd gemaakt door moslims, geen idee waarom.

Kauw pad, gebakken rijst met kruiden, ei en wat groenten. We kopen het meestal kant en klaar in een food-court voor ฿40. Het gehakt in Thailand zit vaak vol met stukgehakt bot en daarom koop ik voor ฿ 50 rundergehakt in een supermarkt.

Pad Thai is het bekendste Thaise gerecht. Vaak zegt men ook het lekkerste gerecht, maar dat is onzin want in werkelijk iedere shop smaakt het anders en worden andere ingredienten gebruikt. Ik koop het hier in het dorp met een extra ei er door, lekker voor ฿40

Mama instand noodels eet ik regelmatig als lunch, als ik geen yoghurt in huis heb, als lunch. Er zijn tientallen smaken te koop, meestal van ฿ 20 tot ฿ 60 . Even heet water er in en ready.

Kipfilet met saus, sla en patat voor ฿ 135 in Papa Garden restaurant. Een leuk restaurant in een eigen park met een zwembad en een kinderspeeltuin. Lekker eten in een leuke omgeving.

Halve gebraden kip, desgewenst met peper saus en korrels. Op veel plaatsen in Thailand treft je kleine mobiele shopjes die deze prima kip verkopen voor ฿ 60 (halve kip)

Een kroketje met brood op zijn tijd, niet verkeerd. De kroketten kocht ik bij HDS in Chiang Mai, zie hds-co-ltd.com en het brood kwam van Bic C supermarket. Maar HDS verkoopt ook kaassouflee, erwten- en tomaten soep en op 31/12 heerlijke oliebollen

Bij het trein station in Chiang Mai city tref je in een leuke omgeving een restaurant met een uitgebreide menu-kaart. Het is er spotgoedkoop en vooral erg lekker. Veel Thaise gerechten maar ook bv pannenkoeken en heerlijk smoothies. Sluit om 18 uur.

Gele curry met kip en gekookte aardappelen, goed gemaakt is het heerlijk, voor ฿ 50

Cashew noten met kipfile, staat bij veel restaurants op de menu-kaart en het is 1 van mijn favorieten. Kost wel wat meer, meestal ca. ฿ 150

Vegetarische loempia’s kunnen erg lekker zijn, maar gekocht op de markt zijn ze dikwijls in oude olie gebakken en dat proef je. Op de markt ฿ 20 voor 3 stuks.

Pizza, we hebben het (te) vaak gegeten bij Duke in Chiang Mai. Mijn echtgenote was er gek op toen ze zwanger was. Nu hebben we er even geen trek meer in de prima Hawaii pizza die ฿ 160 kost.

Hamburger van Duke in Chiang Mai met heerlijke, zelf gemaakte patat, smullen voor ฿160. Overigens kun je hier ook uitstekende biefstuk eten. Yui lust het niet en Thai food verkopen ze niet, dus dan maar een afhaal hamburger met patat.

Spaghetti met stukjes bacon. Toen ik het voor het eerst zag dacht ik: waar is de saus? Maar het smaakte prima voor ฿ 40. De volgende keer bestelde ik extra bacon, prijs ฿ 60

Chicken Tika Masala, een diepvries product uit de supermarket van British-Indian Restaurant. Het kost ฿ 99 voor best een lekkere maaltijd. Er zijn meerdere smaken, allen met prima kipfile. Ik eet het met Tandoori Garlic Naan-brood en een flink stuk kost ฿ 20.

7-Eleven. Iedereen die in Thailand geweest is kent deze winkel-keten, er zullen er duizenden in Thailand zijn. Zij verkopen bijna alles en zijn altijd open. Midden in de nacht honger? De Seven biedt uitkomst. Zelf koop ik er nogal eens de ham en kaas tosti voor ฿ 25. Kan in de winkel getoost worden of onbewerkt mee naar huis voor morgen ochtend.

En dan vis. Thai zijn gek op vis, maar ik heb heimwee naar Hollandse vis, die vind ik veel beter. Schoonmoeder vangt vrijwel dagelijks vis en is dan ook dagelijks visjes aan het bakken of in de zon te laten drogen. Ik eet dan niet mee….. heb in de vroege ochtend echt geen trek in bakken visjes. Yui koopt vis meestal kant en klaar op de markt.

Japans eten ondermeer bij Fuji, is uiterst populair. Wij eten er een enkele keer. Mensen staan vaak ik de rij om naar binnen te mogen. Populair bij zowel Thai als de vele Japanners die er op af komen. Namen van de gerechten kan ik niet onthouden, maar het smaakt goed, meer verfijnd dan de Thaise keuken. Duurder ook….:)

Zelf yoghurt maken? Denk nu niet dat ik een keuken prins ben, alleen thee zetten lukt bij mij. Zelf yoghurt maak ik dan ook uit noodzaak. Vruchten yoghurt is er in grote aantallen in Thailand ook zijn er wel wat soorten gewone yoghurt, maar die vind ik niet lekker. Een echt lekkere yoghurt kost hier omgerekend  €5,75 voor 1 kilo, dat zijn 3 lunches en dat is best duur. In Holland betaal je voor 1 kg goede Griekse yoghurt €2. Zelf maken met een machientje van ฿490 is simpel. Punt is wel dat als de yoghurt klaar is en je roert het door, dan wordt het weer dun en dus eet ik gewoon uit het schaaltje waarin het gemaakt is. Recept: Halve liter houdbare melk, 2 eetlepels yoghurt er door roeren, machientje aanzetten en 8 tot 10 uur laten staan, daarna een nacht in de koeling en eten maar.

Recepten: 

Thai Pineapple Fried Rice, Khao Pad Sapparot
Thai Green Curry
Vegetarische Curry Recepten.
Pad Thai