Donderdag

Als je jarig bent en dat was ik toen, dan is het gewoonte in Thailand om naar de tempel te gaan. Op een envelop met inhoud schrijft mijn echtgenote wat voor de monnik en vraagt o.a. om in het gebed een goede gezondheid voor de jarige. Ik koop nog wat gebruikers spullen voor de monnik en dan kunnen de gebeden beginnen. Sproeien met water en een touwtje om je pols is het sluitstuk. 

 

Lunch time!  Thailand is al lang niet meer het goedkope land van weleer, maar lekker lunchen in een restaurantje in Chiang Mai is dan weer bizar goedkoop. Voor 2 gerechten betaalden we gisteren ฿ 85 baht is ongeveer € 2 euro, totaal wel te verstaan. IJswater is ook nog eens gratis.

Feest op school. Zo’n 200 kinderen zitten netjes op de vloer, dochter Robin steelt de show door voor het podium te dansen en zingen….:)  Klik!


Meer doden ondanks minder ongelukken en gewonden tijdens de 7 gevaarlijke dagen rond oud en nieuwjaar 2018-2019.

Vreugde en verdriet op 1 dag.
Deze ochtend was de Kerstviering op de school van onze dochter. Om 6 uur opstaan, om 7 uur in de auto om om 8 uur tijdig op school aan te komen. Bijna 2 weken waren de verschillende leeftijd-groepen aan het oefenen voor hun Kerstuitvoering. In ochtend waren de kinderen tot 6 jaar aan de beurt. Het was druk, leuk en vermoeiend, feest afgesloten met een kadootje. Benieuwd naar de foto’s? Kijk dan hier.
En dan de middag. Verdriet bij de weduwe uit ons dorp over haar overleden Duitse echtgenoot. En Robin? Die zei dat ze de bloemen erg mooi vond.

Bij de foto: Dochter Robin, op de voorgrond, is gek op dansen op een podium.

25 baht kost een schaaltje aardbeien van ca. 200 gram op de markt, erg goedkoop. Als ik er 2 koop zegt de verkoopster snel, de 3e kost maar 20 baht. Doen we! Zo te zien is het arm bergvolk voor wie 70 baht goed verdienen is. In Nederland noemt men aardbeien ‘zomer koninkjes’, maar in Thailand waar alles anders is zijn het dus winter koninkjes. Hoewel winter? Het wordt vanmiddag 34 graden!

Wat Hariphunchai ligt in het centrum van Lamphun in de buurt van de Mae Kuang rivier en is open van 6 to 18.00 uur. De tempel stamt uit het jaar 1150 en beslaat een groot gebied waarop diverse gebouwen staan. Lamphung is een van de oudste steden van Thailand, gesticht in de 9e eeuw  (Lees en kijk verder)

Pis-link is mijn echtgenote, nee niet op mij maar op de fruitverkoper. Het zit zo: Na het avondeten gaat Yui vaak met dochter Robin in het dorp wandelen. Vaak stoppen ze dan bij een huis waar meer Thai van de aangename temperatuur genieten en er even lekker bij-kletsen. Onder hen deze keer een fruitverkoper die een paar straatjes verderop woont. Altijd als zij elkaar tegenkomen dan lacht hij Yui toe en maakt ‘avances’ om het maar zo te zeggen. Ook nu maakt de fruitverkoper toespelingen naar Yui, totdat iemand zegt: Ze is getrouwd hoor en Robin is haar dochter. De man valt stil en zegt daarna dat hij dacht dat Robin haar zusje was en dat is al vaker voorgekomen. Gisteren op de markt kocht Yui sinasappels bij de kraam van de man. Omdat het er druk was en zij zelf niet bij het fruit kon komen vroeg Yui de man om een kilo lekkere sinasappels voor haar in te pakken. Bij thuiskomst bleek dat de meesten van hele slechte kwaliteit waren en ze zo weggegooid konden worden, 35 baht kostte de rotzooi. Vandaar dus Pis-link en ze koopt er nooit meer…… Deze morgen was ze nog geergerd en dus zijn we maar gaan ontbijten nadat we dochter Robin naar school brachten. Dat was wel lekker, 2 gerechten en 2 capuchino voor precies 200 baht (5 euro)

Na vorige week een Thais paspoort voor onze dochter Robin ontvangen te hebben, kwam gisteren na bijna 4 weken haar Nederlandse paspoort binnen. Zo kan Robin later kiezen tussen Thailand en Nederland. Normaal moet je voor de aanvraag naar de ambassade in Bangkok, maar begin oktober kwam een delegatie van de ambassade naar Chiang Mai en daar hebben we meteen gebruik van gemaakt. Het was wel stressen of de dokumenten op tijd klaar waren want haar geboorte-akte en onze trouw-akte moesten vertaald en daarna gelegaliseerd worden in Bangkok. Het vertaalburo regelde dat prima voor ons. Het paspoort moet worden aangevraagd voordat Robin 18 jaar is en de Nederlandse vader moet nog leven. De kosten van het paspoort, het vertalen en laten legaliseren  bedragen in totaal 200 euro.

Op (alle?) Thaise scholen is het woensdag Boy-Scout-dag, niet alleen voor de boys, de girls doen net zo goed mee. Het lijkt wel een beetje op drillen om zo in de rij te staan. Het begint meen ik bij jongens en meisjes van10 jaar in lichtblauw tenue, daarna een donkerblauw tenue als de kids 12 jaar zijn en vervolgens een donkergroene outfit.  En vandaag, ook op school, werden we verrast met 2 dozen met elk 48 pakjes melk, kadootje van de regering. Robin drinkt er maar weinig van, dus heeft daddy genoeg melk om de rest van het jaar yoghurt te maken….

Het festival Loi Krathong (november) wordt in het gehele land gevierd, maar is toch wel erg sfeervol tussen de ru?nes van het Historische Park. Als je er Loi Krathong wilt vieren, reserveer dan lang van te voren een hotel.
Er is een nieuwe stad Sukhothai, op ongeveer 10 kilometer van het oude Historische Park. Het avondleven daar is zeer beperkt, rond 20.00 uur is vrijwel alles gesloten.
Het park is ook een geweldige locatie om trouwfoto’s te maken. Yui komt dus uit Sukhothai en daarom maakten wij er een fraaie reportage op onze trouwdag. We konden er met onze auto in, maar kregen een dame mee die ons de weg moest wijzen en, zo bleek, bij iedere Buddha riep ze ‘niet zoenen’. De toegang plus de begeleidster, die we halverwege geshift hebben, kost dan 500 baht.
Sukhothai heeft ook nog een prachtig vliegveld. Het behoort toe aan Bangkok Airways en dat is dan ook de enige maatschappij die er op vliegt. Het vliegveld is een oase van rust en er is een leuke dierentuin, alles gratis te bezoeken. Er vertrekt een vlucht om 8.00 uur en er is een aankomst om 16.00 uur. Dat is alles. Nog meer over Sukhothai, foto’s en een video.

Deze 5 geestenhuisjes staan vlak bij onze woning. Eerst was het er maar 1, maar kennelijk is het een goede plek om het huisje af te danken. Drie huisjes krijgen nog regelmatig bloemen of groene blaadjes, voor de andere 2 is er geen verzorging meer. Volgens mijn vrouw zijn er steeds meer Thaise vrouwen die afstappen van het Budhisme en soms overgaan naar een Christelijke kerk, mogelijk onder invloed van een westerse partner en ze geeft mij een aantal voorbeelden.  Kijk hier voor alle foto’s en de hele tekst.

Thai style.  Schoonvader verdient 200 baht per dag, dus nog geen 6000 per maand (ca. 160 euro) Om die reden steunt mijn vrouw haar moeder iedere maand financieel. Maar het blijft een raadsel dat Thai van zo weinig geld kunnen leven, wel in Thai style natuurlijk. Als pa thuis komt van zijn werk dan is er meestal vis te eten, zelf gevangen door schoonmoeder, dus niet gekocht, op de markt, soms gedroogd in de gratis zon. Is er geen vis, dan gaat schoonvader op jacht naar kikkers en slangen, grote vogels schiet hij met zijn kattapult uit de bomen. Hoewel groenten heel goedkoop zijn wordt het meeste toch van de een of andere boom getrokken.  Natuurlijk, ze hebben een hut, hun huis dus, zie foto, dat op het land van mijn vrouw staat. Toen ik het de eerste keer zag schrok ik mij de kolere, maar het went. Ik zou het moeilijk vinden er te wonen met name door het zeer gebrekkige sanitair, maar zij zijn er gelukkig. Pa in een rijtjes huis? No way! Hij is meer een jungle man. Yui heeft haar ouders al eens aangeboden een huis vlakbij een school te huren. Ma kan goed koken, zegt ze en dan kunnen ze beneden eten verkopen en boven wonen. Maar het aanbod is afgeslagen. En ja, ze betalen dus geen huur en heel weinig aan electra, want warm douchen is er niet bij, een airco hebben ze niet, geen internet en in de keuken staat geen koffie-zetter, geen microwave, geen mixer, geen friteuse, geen broodroaster, ze hebben het allemaal niet nodig. Een wasmachine heeft mijn vrouw kado gedaan. Verzekering voor beide ouders wordt door mijn vrouw betaald en de mobile telefoons hebben ze van ons gekregen. Als schoonmoeder met haar dochter wil bellen, dan laat ze de telefoon 2x overgaan en dan belt Yui terug. Kost haar dus ook nix. Lao kauw, Thaise illegaal gestookte rijst-whiskey, ik heb eens een klein slokje geproefd, smerig! Maar schoonmoeder koopt het ‘in het groot’ in, vader is de dan wel de beste klant maar die illegaal gestookte wiskey verkoopt ze ook en nu is ze een klant kwijt, niet aan de concurrentie hoor maar aan Buddha. De klant heeft zich opgehangen vetelde zij en nu zijn er in 2 weken tijd ook nog 5 mensen in het dorp overleden, niet dat Ma verdrietig is, ze waren toch al ziek en oud vertelde ze, maar Ma moet dan iedere keer de familie van de overledene 50 baht geven, dat is de gewoonte daar. Zo loopt het financieel uit de hand, maar Yui zal wel weer bijspringen. Het is zoals veel Thai leven. 

Ik wilde naar Chiang Mai city, een half uur rijden vanaf huis.  Wat ik er wilde doen vroeg Yui. Gewoon, rondwandelen op de grote markt en de zijstraten bekijken.
Maar dat hebben we een maand geleden ook al gedaan, probeerde Yui het idee te torpederen, want Thai hebben doorgaans een bloedhekel aan wandelen, helemaal als het warm is.  Klopt zeg ik, maar daar verandert alles met het uur en ik heb er gewoon even zin in.  Bovendien, zo zei ik, kunnen we dan weer eens gaan lunchen in het restaurant met jouw naam en daarmee had ik een goede troef in handen. Wandelen vindt ze niet leuk, eten wel en dus gingen we gezellig naar de city. In restaurant Yui haalden we herinneringen op over de geboorte van onze dochter, dat komt denk ik omdat het restaurant naast het McCormick ziekenhuis is. We aten de gerechten zoals op de foto, water en cola er bij en voor mij maakte men ook nog een kauw pad (gebakken rijst), staat niet op het menu, maar na 5 minuten wel op tafel. Eten uitkiezen doe je buiten, daarna brengt men het aan je tafeltje binnen. De tegenprestatie was slechts ฿150.

Voor mij de hete boontjes met pittig varkensvlees.

Die dag was het Teachers day en de meeste scholen zijn gesloten, zo ook de school dan dochter Robin en buurmeisje Nina (10). Nina komt al vroeg naar ons toe, want moeder moet werken en die heeft gezegd dat ze maar naar 1 van buren moet gaan. Wij willen naar het stadspark van Chiang Mai, maar onderweg valt Robin in slaap en dat duurt zeker 2 uur. Na overleg besluiten we maar naar een shoppingmall te gaan, daar kan Robin rustig slapen en wij wat eten en koffie drinken. Als we de mall binnengaan staat buurmeisje Nina te rillen van de kou, ja er is airconditioning. Nooit meegemaakt. Ook niet meegemaakt is de roltrap en ze houdt zich stevig vast. Ik heb geen trek, maar Yui en Nina wel en terwijl ik koffie drink gaan de dames eten. Nina’s ogen puilen uit van al dat uitgestalde lekkere eten en eten is wel een hobby van haar. Tien jaar en ze weegt net als Yui 55 kilo. Na 2 roltrappen gaan we met de lift naar beneden als Robin nog in de wandelwagen slaapt. Nina verliest bijna haar evenwicht als de lift naar beneden zakt. Ze is bang en wil er ‘nooit meer in’. Aangekomen bij de supermarkt valt Nina’s mond open van verbazing wat er allemaal te koop is. Is dit een talad (markt) voor Farang? vraagt ze, terwijl ze met duidelijk plezier de winkelwagen voortduwt. En dan gaan we naar huis, Nina zal, als haar moeder straks thuis komt, een lang verhaal aan haar vertellen schat ik zo in.

Waar of onzin, maar al eeuwen lang worden over de gehele wereld waardes toegekend aan amuletten. Nergens is de handel in amuletten zo groot als in Thailand. Er zijn tempels waar de amuleten met honderden tegelijk worden vervaardigd. Maar wat wil je als er duizenden de tempel bezoeken en een amulet willen kopen als aandenken. Logisch dat zoveel amuletten niet door een monnik met de hand kan worden gemaakt. Daar hebben ze een machine voor, maar de grondstoffen worden nog steeds door de Monnik zelf gekozen. Zelf heb ik een 30-tal amuletten, een enkele dure maar de meesten hebben nauwelijks geldelijke waarde. Ik draag ze niet, wel heb ik er een aantal in de auto hangen.


Even voor de beeldvorming van dit verhaalje: Mijn vrouw is groot voor een Thaise t.w. 1.69 meter, met een vrijwel blanke huid. Mensen vragen regelmatig aan haar: Hoe kan het dat jij met een farang getrouwd ben? Farang willen toch alleen donkere girls van 1.55 meter. Ze heeft er geen antwoord op en vroeg het aan mij. Ik moest lachen en verklaarde: Farang zijn niet opzoek naar een girl van 1.55 meter met een donkere huid, maar het is nu eenmaal zo dat de meeste Thaise zo klein en zo donker zijn en mij maakt het niet uit of je klein of groot, donker of blank ben, ik hou gewoon van je.

Wat haar ook wel eens overkomt dat mensen aan haar vragen of zij Thais spreekt. De eerste keer viel ze stil en moest lachen. Yui heeft het voorkomen van een Japanse zegt men, vandaar. Japanners spreken haar ook wel aan en dat is leuk want doordat zij aan een uitwisselings-programma met een Japanse school meewerkte, spreekt zij een beetje Japans en kan nog antwoord geven ook…

Yui met plastic rozen…..

In een foodcourt schuivelde een sjofel geklede vrouw van tafel naar tafel en toen ik goed keek zag ik dat ze van iedere tafel overgebleven eten en drinken verzamelde en uiteindelijk ging zitten om het op te eten. Toen ze zich even omdraaide zag ik dat ze een mooi gezicht had en naar schatting niet ouder dan 30 jaar. Een mooi gezicht, maar ook een beschamend gezicht.


De baas is ook echt de baas in Thailand. Het tankstation hier in de buurt deelt bij iedere tankbeurt leuke glazen uit waarop de landen die aan het WK-voetbal meedoen staan afgebeeld. Imiddels heb ik 3x Brazil en 1x Argentina en toen ik bij de laatste beurt weer een Brazil kreeg vroeg ik of ze ook anderen  hebben omdat ik Brazil al 3x heb. Helaas kan ik die niet geven zij het meisje verlegen, want in de ochtend bepaald de baas welk land we vandaag uit delen. Ach ja, in Thailand is de baas de baas, tot in de kleinste details. Nu krijgen de dames bij de pomp lelijke gezichten omdat ze niet een ander glas kunnen geven. Als de Thaise baas zijn personeel ietsje vrijheid zou geven door glazen te laten kiezen, dan werken de dames bij de pomp vast veel prettiger en dus harder.

Vanmiddag naar de dorpskapper. De vloer is bezaaid met zwarte haren, maar voordat ik in de stoel mag gaan zitten worden al die haren weggeveegd want mijn grijze haren zouden toch wel erg afsteken bij de rest. De kapper weet dat ik niet de normale 50 baht betaal maar het dubbele, want 50 baht vind ik echt te weinig en dus krijg ik extra service. Hoewel, de kapper verteld dat hij zo’n 25 klanten per dag heeft met dus een dagopbrengst van tenminste 1250 baht, heel wat meer dan de 300 baht aan minimum loon.

Thailand kent niet alleen Moederdag, Vaderdag en Kinderdag, maar ook Teachers-day en dat is het vandaag, 14 juni 2018. De kinderen nemen dan een bloemetje voor hun teachers mee naar school. Op de foto dochter Robin in sportsday outfit die haar bloemen aan 1 van haar teachers geeft.

Ruim 6 jaar geleden kwam Yui bij mij wonen. Haar ouders waren er op tegen, maar de moeder ging na 2 weken overstag, de vader bleef boos. Begin van deze week vroeg ik aan Yui in welk hotel ze wilde logeren als we het komend weekend naar Sukhothai gaan, daar waar haar ouders wonen. Ik kreeg alleen een onverstaanbaar  gemompel te horen en dus vroeg ik het de volgende dag maar weer. Yui bekende dat ze er weinig zin in had, al die familie problemen, daar had ze dus geen zin in. Ik blijf liever in Chiang Mai zei ze. Toen wij ruim 4 jaar geleden trouwden was haar ‘boze’ vader heel erg blij. Nu kan ik rustig sterven zei tegen ons toen we op bezoek waren. Destijds was de vader boos omdat hij niets in die farang zag, een farang die zonder te trouwen met zijn dochter samen ging wonen en hij zei destijds: als die farang je terugstuurt naar Sukhothai dan wijs ik de man aan met wie je gaat trouwen. Er waren namelijk 3 mannen die bij de vader gevraagd hadden naar de sinsot(bruidschat) en die wilden betalen. En Yui zei mij deze week dat ze destijds niet alleen heel blij was dat ik met haar wilde trouwen maar dat ze ook blij was dat ze niet terug hoefde naar Sukhothai.

Af en toe wordt mij gevraagd naar de mogelijkheden om in ‘goedkoop’ Thailand te wonen. Dan geef ik het onderstaande door: Kreeg je in 2009 voor 1 euro 50 baht, met een inkomen van 1500 euro beschikte je dus over 75.000 baht per maand. Ruim voldoende om een retirement te kunnen aanvragen. Die tijd is helaas voorbij.

In mei 2018 krijg je voor 1 euro 37 baht. Dit wil zeggen dat je voor 1500 euro 55.500 baht krijgt. Dat is wel 19.500 baht minder dan destijds en te weinig  om een retirement visum te verkrijgen, daarvoor moet je 800.000 baht aan inkomsten hebben, eventueel aangevuld met je banksaldo.

Maar meestal duurt het niet lang of een gepensioneerde gaat samenwonen met een Thaise partner, dat kost meer geld. Wie van plan is om definitief naar Thailand te verhuizen, raad ik aan om eerst eens een paar maanden in Thailand te komen wonen. Huizen of condo’s zijn volop te huur.

Bedenk dat je in Thailand veel verplichtingen hebt naar immigration toe. Zo dien jij je iedere 90 dagen daar te melden met de nodige papieren, 1x per jaar een retirement visum aan te vragen en als je het land wenst te verlaten moet je een re-entry kopen, anders vervalt je visum. Als je een auto of scooter wilt kopen moet je dit eerst bij immigration aangeven.

Bedenk vooral dat als je in Thailand woont je geen recht meer hebt op de Nederlandse zorgverzekering. Je moet je tegen veel hogere kosten opnieuw verzekeren, met mogelijk uitsluitingen als je bestaande kwalen hebt.


Flashback: Geen schoolreisje. In de vierde klas van de lagere school was het wat onrustig in de klas. De strenge juffrouw Miebies, ik vergeet haar naam nooit, riep door de klas: Als het nu niet stil wordt dan is er dit jaar geen schoolreisje! Drie of vier kinderen hoorden dit wellicht niet en gingen door met lachen, waarop dat keng van een juf riep dat er dus geen schoolreisje gemaakt werd dit jaar. Voor mij was het schoolreisje  het aller leukste op school, mijn ouders gingen nooit een dagje weg, laat staan op vakantie. Kan er na 55 jaar nog boos om worden.


De Sarasas-school in Chiang Mai, de school van dochter Robin was al 2 dagen open in het nieuwe schooljaar, maar per vandaag moet het school-uniform gedragen worden. We vertrekken om 7.30 uur , Robin is nog niet helemaal wakker en dus kan een smile er nog niet af. Aangekomen op school moet zij haar handen cleanen en wordt er opgemeten of ze koorts heeft en dan is de smile er al weer.

Wij kwamen de vrouw die de illegale loten verkoopt vandaag tegen, we hebben haar lang niet gezien. In een praatje met Yui vertelde zij dat zij ruim een jaar geleden op haar motorbike door een dronken automobilist is aangereden. Ze heeft lang in het ziekenhuis gelegen en nog langer thuis verpleegd, nu kan ze weer lopen. Ziekenhuis en thuis verzorging heeft haar ruim 300.000 baht gekost en haar dochter heeft haar baan op moeten zeggen omdat zij voor moeder moest zorgen. De dronken Thai heeft slechts 50.000 baht bijgedragen aan de kosten, meer kon hij niet betalen, de verzekering betaald niets als er drank in het spel is.


Plots kwamen er gisteravond honderdduizenden dubbel gevleugelde vliegende mieren uit de grond tevoorschijn. Zij hielden een bruidsvlucht, ze vliegen jaarlijks tegelijk uit om te paren in de lucht. Deuren naar het terasje moeten dicht, want zij komen met z’n allen op het licht in de kamer af. Opvallend is dat de mieren van verschillende nesten op hetzelfde moment uit de grond komen gevlogen. Op die manier kan de koningin van het ene nest paren met mannetjes van een ander nest. Na de paring bijt de koningin haar vleugels af en gaat dan op zoek naar een plaats om er een nieuw nest te bouwen. De mannelijke exemplaren sterven na de bruidsvlucht en zijn voer voor de vogels. De vleugels veroorzaken een grote troep. Weet je overigens dat mieren-eieren een delicatesse zijn in Thailand.

Dom, Mr Dom wel te verstaan. Op deze donderdag bleek ons ontbijt restaurant gesloten en dus gingen we onderweg naar huis opzoek naar een ander restaurant. We troffen Mr. Dom, een fraai restaurant met prima airco aan de rand van Chiang Mai city. Nu het eten nog proberen. Samen zochten we 3 gerechten uit met rijst. Veel Thaise gerechten lust ik niet, maar deze 3 waren smakelijk. Ook de iced koffie was echt lekker. En dan afrekenen en omdat er geen menukaart is was dat even afwachten, maar we betaalden slechts 75 baht (2 euro) voor de 3 gerechten en de rijst. De koffie maakte het nog ‘duur’, 2 stuks voor 100 baht. We komen spoedig terug.

Op de 7 gevaarlijke dagen rond Songkran zijn er 418 doden gevallen en 3897 gewonden in het ziekenhuis opgenomen. Deze cijfers zijn exklusief de mensen die in het ziekenhuis overleden. Meer dan 200.000 mensen zijn gearresteerd, voornamelijk voor het rijden onder invloed. Bijna 50% van de slachtoffers waren motorbikers. Vorig jaar kwamen 238 personen om in het verkeer.

Vanmiddag was de crematie van vriend Jan, die afgelopen zaterdag door een dronken Thai werd doodgereden. Lees hier het verhaal over en rond het overlijden van Jan en bekijk de foto’s van de crematie.

Heb je trek in een lekker visje? Kijk dan eens  in de  Rimping supermarket, Chiang Mai.

Bij ons laatste bezoek aan de tempel in Doi Saket ontdekten we dit laantje, speciaal voor afgedankte geestenhuisjes. Kijk hier voor meer over dit onderwerp.

Dochter Robin heeft al schoolvakantie en dus konden we afgelopen dinsdag naar Sukhothai, waar Oma haar kleindochter wilde bewonderen. In Chiang Mai was er al flink wat smog, dat werd nog veel erger toen we Lampang naderden, het is te triest voor woorden. Ook in Sukhothai was er smog, zei het ietsje minder. Door het drukkende weer zijn we niet het historical park in Sukhothai in gegaan, maar er omheen is het ook mooi, zie de foto’s. Bij een coffeestop op de terugreis troffen we dit uiterst vriendelijke mannetje aan en we kochten 4 bloemen-slingers van hem. Jouw man is rijk lachte hij tegen Yui en gelijk heeft hij. Klik op de foto’s voor een vergroting.

Gepofte tamme kastanjes van de Thaise weekmarkt. Gloeiend heet en heerlijk, helemaal als je er een biertje of een wijntje bij hebt. Kastanjes bevatten zetmeel, hebben een laag vetgehalte en veel voedingsvezels.

Dit is de tempel in het dorp waar we wonen. Er is een piep klein schooltje, weinig leerlingen, maar een paar moeten, met de teacher, tot 17.30 uur wachten tot pa of ma hen komt ophalen en tot die tijd kan dochter Robin met ze spelen.

Pavarana (Kathina Day), Religie: Boedhisme
Donderdag 5 oktober 2017:
Jaarlijks op de volle maan van de maanmaand Asvina (meestal in oktober). De dag van de sangha en het einde van de Buddhistische lente, waarin de monnniken 3 maanden in hun tempel verbleven (zoveel mogelijk dan). Veel Thai bezoeken in de vroege ochtend hun tempel, de vrouwen vaak in prachtige Thaise jurken. Yui versierde het geestenhuisje met bloemen, eten, snoepgoed en drinken. Ook het ‘Thuis tempeltje’ werd niet vergeten. Op deze belangrijke Buddha dag mag geen alcohol verkocht worden, maar ga je naar een restaurant dan kun je wel gewoon je eigen drank meenemen.

Kon vanmorgen niet kiezen op de markt en heb toen maar thuis wat brood voor het ontbijt uit de vriezer gehaald.

Bostempel in Doi Saket, provincie Chiang Mai, afgelegen, beetje mysterieus, tegenover een meer dat barstens vol zit met grote vissen. Je mag er niet vissen, want ooit zijn er vissen uitgezet door koningin Sirikit. Wij gaan er regelmatig heen om de vissen te voeren.

Van die Thaise dingen: In dit stuk boomstam bij een tempel in Thum Saliam zouden zich geesten bevinden, vandaar de bloemetjes, lintjes en meer. Je mag er geen grapjes over maken want de aanwezigheid van geesten (phi) is iets dat de Thai niet licht opvatten, een ongelukkige geest kan grote problemen veroorzaken. Geesten zijn overal in Thailand en de Thai gaan ze uit de weg om ze tevreden te houden.

Dit is toch het laatste wat je kunt verwachten in Thailand: Yui hoorde ik in de tuin in het Engels praten met een man, verstaan en zien kon ik het niet want ik was binnen aan het spelen met mijn dochtertje. Na enige tijd riep Yui mij en ging ik met Robin op mijn arm naar buiten. Daar begon een farang tegen mij te praten. ‘Ik kom God brengen’, zei hij. Heb even geen tijd voor hem antwoorde ik, want ik ben met mijn dochter aan het spelen. Wil je dan straks deze folder lezen vroeg hij. Terwijl ik die aanpakte liep ik naar binnen want geen zin in een gesprek met hem. Yui kwam achter mij aan en vertelde verbaasd: De man vroeg allerlei dingen aan mij, zoals: weet je wel wie je geschapen heeft en wie de wereld gemaakt heeft? God zei hij, waarop Yui hem duidelijk maakte dat zij van Buddha houdt. Binnen bekeek ik de folder en ja hoor, wie verwacht dat? Het waren Jehova’s getuigen, in Thailand! In het land van Buddha.


Van die Thaise dingen:  Vandaag hebben we Oma Sukhothai op visite, morgen gaat ze weer weg. Ze is, net als wij natuurlijk, stapelgek op onze dochter Robin en maakt van iedere gelegenheid gebruik om naar Chiang Mai te komen, met goedlachse Robin te spelen, zich te verbazen over haar blanke huidskleur en het donkerbruine krullende haar. Een sensatie voor haar was om met ons naar een shopping mall te gaan. Oma was nog nooit op een roltrap geweest en moest in evenwicht worden gehouden, hetgeen nog niet mee viel met haar meer dan 90 kg. Zeer verbaasd was Oma toen ze een groep kinderen zag roller-skaten. Ook nog nooit gezien. Het eten vond ze niet lekker, maar dat is logisch, het komt niet uit Sukhothai…….

Gisteren was er een enorm onweer boven Chiang Mai met mega knallen, onvoorstelbaar hard. Mijn vrouw Yui kreeg een huilbui van je welste, nog nooit eerder huilde ze. Ik ging bij haar zitten en toen ze wat bedaard was vertelde ze: Jaren geleden, toen ik nog bij mijn ouders woonde, was er ook zo’n enorm onweer. In de rijstvelden liep een man, die door de bliksem getroffen werd. Ik hoorde de man schreeuwen: aaaaahh, hij viel op de grond en bewoog niet meer. Toen het onweer over was gingen we kijken, de man was helemaal zwart. Ik dacht dat het mijn vader was en moest net zo huilen als nu. ‘Gelukkig’ was het mijn vader niet maar een vriend van hem.  Nu met dit zware onweer zie ik het allemaal weer gebeuren.

Sterren staan ver weg en zijn onbereikbaar, zegt men. Maar hier bij mij in
Thailand gaat dat niet op. Mijn vrouw met roepnaam Yui heet voluit: Laongdao.
Dat is Thais voor ster aan de hemel en ze woont gewoon bij mij. Maar op een dag, nu 3 jaar geleden vertelde mijn vrouw dat er nog een ster op komst is, hij of zij komt eind december, gewoon hier bij ons op aarde wonen .


Vandaag, 22 juni, gaat de nieuwe Transformers-film in premiere. Nou en? Ja, dat denk ik ook, maar mijn echtgenote is super-fan van de Transformers en kan niet wachten om naar de bioscoop te gaan. Zal wel een middag voorstelling worden, dan is dochter Robin naar school. We gaan niet vaak naar de bioscoop, want hier in Chiang Mai staat het geluid op 10 en de airco op 10 graden. Mooie bios, goede stoelen, dat wel, maar koud en herrie maken het wat mij betreft niet aangenaam.


Burenruzie op Valentijnsdag, het is aan de buren waarschijnlijk voorbij gegaan. Normaal horen we hen nooit, maar op deze Valentijnsdag hebben ze ruzie. Het begon al rond 12 uur toen de buurman thuiskwam en avondeten gekocht had. Het eten zinde zijn echtgenote niet en dat was te horen ook. Zeker slecht geslapen of zo? De rest van de middag was het stil, de buurman was weg met de honden. Toen het tijd voor het avond eten was vroeg buurman op geirriteerde en voor ons verstaanbare toon aan zijn vrouw waar ze het eten dat hij in de middag kocht, gelaten had. De gepikeerde vrouw ‘riep’ hem toe dat ze het had opgegeten, waarop buurman ontplofte met een ‘En je zei dat je het nix vond!’. Na enkele krachttermen werd het weer stil bij de buren. Kijk daar heb ik nu nooit last van. Mijn Thaise vrouw lust geen kaas, kroket of frikandel, bier en whiskey raakt ze niet aan.


Wij komen regelmatig in Sukhothai omdat mijn vrouw er vandaan komt, maar ook belangrijk is het Historisch Park met de vele overblijfselen van tempels uit een lang vervlogen tijd.
Het Koninkrijk Sukhothai bestond van 1238 tot 1438, het was een tijd van grote voorspoed, er werden veel tempels gebouwd. Het park is een oase van rust en bezinning, waar je het beste met een picknickmand heen kunt gaan om er een hele dag door te brengen. De toegang tot het park is voor Thai ฿ 20, farang betalen ฿100. Je kunt er voor ฿30 een fiets huren, maar lopen kan ook, mits je tegen de warmte kunt en een goede conditie hebt, het park is vlak. Er rijdt ook een treintje rond het park voor Jan de toerist. Er bevinden zich overblijfselen van het koninklijk paleis en 26 tempels, waarvan Wat Mahathat de grootste is.
Het festival Loi Krathong (november) wordt in het gehele land gevierd, maar is toch wel erg sfeervol tussen de ru?nes van het Historische Park. Als je er Loi Krathong wilt vieren, reserveer dan lang van te voren een hotel.
Er is een nieuwe stad Sukhothai, op ongeveer 10 kilometer van het oude Historische Park. Het avondleven daar is zeer beperkt, rond 20.00 uur is vrijwel alles gesloten.
Het park is ook een geweldige locatie om trouwfoto’s te maken. Yui komt dus uit Sukhothai en daarom maakten wij er een fraaie reportage op onze trouwdag. We konden er met onze auto in, maar kregen een dame mee die ons de weg moest wijzen en, zo bleek, bij iedere Buddha riep ze ‘niet zoenen’. De toegang plus de begeleidster, die we halverwege geshift hebben, kost dan 500 baht.
Sukhothai heeft ook nog een prachtig vliegveld. Het behoort toe aan Bangkok Airways en dat is dan ook de enige maatschappij die er op vliegt. Het vliegveld is een oase van rust en er is een leuke dierentuin, alles gratis te bezoeken. Er vertrekt een vlucht om 8.00 uur en er is een aankomst om 16.00 uur. Dat is alles. Nog meer over Sukhothai, foto’s en een video.

Geef een reactie