Dinsdag

Roze is de kleur voor dinsdag,  Chompu in het Thai. Het verhaal voor dinsdag:  Ze noemt me wel Angry Bird en heeft ook zo’n poppetje in de auto gehangen, omdat ik, ook na 10 jaar, nog wel eens zit te ’mopperen’ in de auto vanwege het krankzinnige Thaise verkeer. Je leert ermee omgaan, maar wennen doet het nooit. ‘En ik heb nog nooit een verkeersdode gezien’, zei mijn vrouw eens. En juist die middag reden we op de motorbike en kwamen aan bij een verkeersongeluk tussen 2 scooters. Een oudere man lag dood op de straat, zijn vrouw lag hard huilend over hem heen gebogen. Enkele meters verder de 2e scooter en ook deze berijder lag dood op de weg. Gewoon op een recht stuk weg zonder dat er ander verkeer bij betrokken was, gewoon weer een volstrekt onzinnig ongeluk met 2 volkomen onnodige doden.


Familie-bezoek aan Sukhothai, deel 2.
Ging gisteren de aandacht uit naar de schoonfamilie, de volgende dag namen we Oma mee om op bezoek bij Robin’s grootmoeder te gaan. Ze is ruim in de 80 en was de laatste tijd niet in orde. Om er te komen moeten we een heel stuk land inwaarts rijden en het laatste stuk is onverhard, rode aarde en blubber. Voor dat we naar grootmoeder gaan stoppen we in een dorp waar een markt is om inkopen voor haar te doen. Yui heeft haar moeder 1000 baht gegeven om alles wat nodig is te kopen. Oma leeft zich uit en de achterbak van de auto komt bijna vol. Dan rijden we nog een flink stuk door, we komen geen dorpen en slechts een enkel huis tegen, this is the country side hoor! Overgrootmoeder lijkt in orde als we aankomen en ziet nieuwsgierig toe als we de boodschappen neerzetten. Als ik foto’s van haar maak vraagt ze wie ik ben, geeft niets heeft de de afgelopen 8 keer ook gedaan…:) Ook Robin herkent ze niet meer, zo lijkt het. Ze woont in een hut van golfplaten, 10 meter naast haar zoon. Veel binnen zitten zal ze niet doen, want door de metalen platen is het haast in oven binnen. 20 Meter verderop staat een hok dat als toilet dient. Water komt uit de pomp er naast, stroom is er meestal wel, internet alleen over een mobieltje. Veel hulp van de zoon heeft ze niet, hij werkt op het land en is daarna aan de drank. Dat kun je verwijten, maar aan de andere kant ‘wat zou je hier anders moeten doen’. De zoon heeft een tweeling van 12 jaar, de meisjes worden voornamelijk verzorgd door de 80-jarige, hun moeder is vorig jaar overleden. Naast al het eten hebben we ook wat kleding voor de girls meegenomen en een GSM telefoon zodat ze beter in contact met mijn schoonmoeder kunnen komen wanneer er iets aan de hand is, want buren hebben ze niet, tenminste niet dichtbij. Hoe en waar ze naar school gaan is mij onduidelijk. Waarom zou je hier willen wonen denk ik. De zoon, ja die heeft voor het rijstveld te zorgen, maar voor de grootmoeder wordt niet gezorgd, in tegendeel, zij verzorgd. Als we teruggaan heeft schoonmoeder nog een idee om naar een leuk plekje te gaan, want hier wordt je niet vrolijk van hoor, alleen maar goed om weer weg te gaan en niet te veel over de tweeling nadenken. Maar goed, we hebben Yui’s Oma en Robin’s grootmoeder weer eens gezien. Aangekomen bij het leuke plekje van schoonmoeder blijkt dat de rivier met de houten huizen ondanks het regenseizoen bijna droog staat, nou ja, toch leuk voor wat foto’s.

In Nederland zijn de geesten van overledenen niet zo beleefd als hier in Thailand. Tenminste ik heb nog nooit gehoord dat die geesten afscheid komen nemen. Hier wel, zo vertelde een buurmeisje en mijn echtgenote beaamde dat het zo is.
De geest van de overleden tante (zie het verhaal hier boven) van het buurmeisje kwam enkele dagen terug, midden in de nacht afscheid nemen, de geest riep in de nacht meerdere malen de naam van het buurmeisje. Haar moeder hoorde het ook en de hond van de overburen stond te blaffen.

Zo, gisteren naar Chiang Mai city geweest, brood voor een hele week gekocht, pizza voor mijn vrouw, voor mij lasagne en ook nog wat croissants. Alles in de vriezer, maar wel eerst de frikandellen, patat en kroketten opzij schuiven. Thai food, fruit en groenten worden dagelijks vers gekocht.  Hoe anders gaat dat in Sukhothai, Thailand: Als mijn schoonvader aan het eind van een dag werken thuis komt vraagt hij zich af wat hij wil eten. Is het niet in huis dan gaat hij bijvoorbeeld kikkers vangen en gelijkertijd speuren naar een slang. Grote vogels lust hij ook en die worden met een kattapult uit de boom geschoten. Schijnt lekker te zijn. Een kippetje? Er lopen er genoeg rond het huis, kwestie van vangen. Vaak eten mijn schoonouders vis. Nee, niet gekocht op de markt, maar zelf gevangen met hengel in de rivier of zoals vaker gebeurt, gaat Ma het rijstveld in om daar vissen te vangen. Toen ik dat laatste voor het eerst hoorde moest ik lachen, jij wellicht ook, maar weet je dat de rijstvelden vol met jonge vissen zitten, tenminste zolang er goed voor de velden gezorgd wordt en er dus een laagje water in staat. Als we in Sukhothai zijn wordt ons dat als diner steevast voorgeschoteld. Mijn vrouw lust het, want niemand kookt beter dan moeders. Tot verbazing van de familie bedank ik met een smoesje voor het lekkere eten en ga later op de avond, als we naar ons hotel gaan, ergens anders iets te eten halen.


Van die Thaise dingen: We gingen naar een massagesalon, nemen we 3 bedden in beslag. Een voor Yui, een voor mij en in het midden Robin, die rustig een YouTube kinder-cartoon kijkt. Komt er een vrouw van begin 20 de shop in, het blijkt de dochter van de vrouw die Yui masseert te zijn. Ze kwam zojuist terug uit Bahrein, een eilandstaatje in de Perzische Golf. Daar was zij met 2 vriendinnen naar toe gegaan om geld te verdienen in een massage-salon. Echter bij de eerste klant ging het direct mis. De man pakte haar bij haar kont beet en dat was niet haar bedoeling, vertelde zij aan Yui, die het later voor mij vertaalde. De vrouw ging haar beklag doen bij de baas van de salon, maar die vertelde dat sex er bij hoort. Dat had ze niet begrepen en wilde ze ook niet. Om haar paspoort terug te krijgen moest ze een som geld aan de salon betalen, geld dat ze uit Thailand over liet komen. Ze moest op het geld wachten en ondertussen haar ticket regelen. In de dagen dat ze dat in orde maakte vernam ze van haar 2 vriendinnen dat die wel bleven, ze konden veel geld verdienen zeiden zij en de moslims gebruiken geen condooms vertelden ze ook nog, maar ach, wie in Thailand zou het ooit weten. Inderdaad, als ze terugkomen zijn het gewoon weer verlegen girls……

Bij de foto: Rotsen/bergen in Thum Saliam, Thailand.

Raar? Toch waar in Thailand

Geloof het of niet: Thai drinken hun biertje met meerdere ijsblokjes in het glas.

Geloof een tuk-tuk chauffeur niet als hij zegt dat de bestemming die u op geeft gesloten is en ga nooit in op zijn voorstel u waar dan ook heen te brengen. Hou vast aan uw reisdoel of neem een andere tuk-tuk.

Thai zeggen nooit gedag als ze weggaan. Afscheid nemen is verliezen, zo vinden zij.

In Thailand is bijna alles anders: Stap je in Nederland in de voorste taxi, in Thailand neem je de laatste.

Naar de kapper ga je niet op woensdag, da’s vragen om haar problemen en in de avond knip je geen nagels.

Normaal gesproken koop ik bruine bolletjes, maar er waren geen verse en dus kocht ik een half wit broodje. Maar dat ging snel op want mijn vrouw vond dat ook lekker en dus moest ik weer nieuw kopen, een heel brood dan maar. Wat bleek: Een half broodje kost 30 bath en een heel brood 65 baht.
Ben een klein beetje zuinig dus heb maar 2 halfjes gekocht.

Overigens zag ik laatst in een winkel de volgende reklame: Blikje Cheers bier 30 baht. Promotie: 3 voor 100 baht.

Bij de foto: In de buurt van Tak, bij een resort staan allemaal Flinstone beelden.