Dinsdag

Roze is de kleur voor dinsdag,  Chompu in het Thai. Het verhaal voor dinsdag:   Papa Garden ( www.facebook.com/papagardencm ) is een goed en leuk restaurant in Doi Saket, bij Chiang Mai. We gaan er regelmatig lekker eten, maar ook om met onze dochter te zwemmen, naar de speeltuin met ballenbad, die zij ‘Horse auround’ noemt ivm de draaimolen, koffie drinken. Het restaurant ligt in een bos-complex met een tiental houten huizen die te huur zijn. Er is ook een fitness en een yoga gebouw en een zwembad dus. Klik op de foto voor een vergroting.

Het is 12 maart en dus ben ik jarig en is het in Thailand gebruikelijk dat we naar de tempel gaan. Yui schrijft op een envelop mijn naam en vraagt er aan de monnik of hij goede wensen voor mij wil wensen. Dochter Robin kijkt toe of er nix te jatten valt…..:) 

Na het avondeten kijkt dochter Robin (3) kindervideo’s op YouTube. Als er voor het eerst een Christelijke song voorbij komt zingt ze hardop mee: Jesus loves me yes I know, the bible tells me so. Wij horen het stom verbaasd aan want daar hebben we het nooit over. Een Godswonder? Niet helemaal want zij zit op een Christelijke school. We gaan de volgende dag op onderzoek en treffen op het schoolterrein een grote, ongeveer als een kerk ingerichte ruimte met dit grote Maria beeld en een microfoon. Later vragen we de teacher of ze dit lied kent. Ja, zegt ze, we zingen het voor het eten……. Overigens zijn Robin namen: Narinthara, Maria.

Het is een rit van 45 minuten om dochter Robin naar school te brengen. Onderweg passeren we ‘duizenden’ eet-kraampjes. Mannen met een Thaise partner herkennen dit wel: Iedere dag moeten we bij een tentje of kraampje stoppen, want Moeder krijgt er honger van, maar blijft gewoon ‘op gewicht’.

Een Thaise werkgever.  In een shopping mall in Chiang Mai city is er ondermeer een hele grote electronica zaak, men verkoopt er veel, van computer tot wasmachines. In die shop is een grote fraaie coffeeshop, we komen er graag en vaak en daarom kent iedereen ons daar, van bezoekers t/m het personeel dat graag met dochter Robin speelt. Gisteren vertelde 1 van de verkoosters het volgende: Ze vertrekt eind van de maand om voor zich zelf te beginnen, verkopen via Facebook. Ze had het graag met haar baan gecombineerd, maar dat mag niet van de baas, die ook haar Facebook controleerd!! Tot overmaat van ramp is er gisteren een notebook ter waarde van 45.000 baht gestolen en worden de mensen die op de computer-afdeling werken er voor verantwoordelijk gehouden, zij hadden er maar op moeten letten. Behalve camera’s die niet werkten, is er geen beveiliging aan de computers en ook geen controle poortjes. De 5 mensen die daar werken moeten gezamelijk de 45.000 baht ophoesten, dus krijgen ze deze maand geen salaris. Misschien dat de baas nog een beetje bijtrekt, maar voorlopig zit men in de stress. Lekker zo’n Thaise werkgever!


Met de Kerst naar de tempel….tsjaa, valt te verklaren. Thai gaan op hun verjaardag of spoedig er na naar de tempel en vragen de monnik te bidden voor een gezond en voorspoedig nieuw levensjaar. Onze dochter Robin is net 3 jaar geworden en vandaag was de eerste gelegenheid om naar de fraaie tempel van Doi Saket te gaan. Robin blijft niet stil zitten hoor, maar de monnik kan haar ook zo zegenen.

Wij komen regelmatig in Sukhothai omdat mijn vrouw daar vandaan komt. Logeren bij de schoonouders doen we niet, het is te eenvoudig, geen bed en origineel Thais sanitair zonder  warme douche. En dus logeren we in hotels. We hebben we een 3-tal favoriete hotels. Dit is het al wat oudere Orchid hotel voor slechts ฿350 (€ 10) per nacht of ฿ 450 voor een grotere kamer beiden met airco. Een bordje met ‘Fax service’ bij de receptie geeft onbedoeld aan dat het hotel niet vorig jaar gebouwd is, maar het is er goed verblijven. Het hotel ligt in het centrum van de nieuwe stad Sukhothai en heeft een prachtig zwembad. Eten kun je aan de overkant van de straat of  natuurlijk bij de stalletjes en niet onbelangrijk er is een 7-eleven om de hoek. De oude stad Sukhothai, met het prachtige historische park, ligt een km of 10 er vandaan.

Kerst. En, zegt Yui, Thaise kinderen vinden, net als ik, Kerst ook leuk. We komen op gesprek ‘Kerst’ omdat in meerdere winkels in Chiang Mai half november al Kerstbomen staan, compleet met lichtjes en ballen. Onze Kerstboom zit nog in de doos, maar dat zal niet zo
lang meer duren, want Yui vindt het gezellig en dochter Robin ongetwijfeld ook. Maar weten die Thaise kinderen dan wat het Kerstfeest voor betekenis heeft, vraag ik. Dat niet zegt Yui maar Thaise kinderen vinden het leuk zo’n boom, liefst met kadootjes en een Kerstman. Bij een Buddha-feest moeten ze mee naar de tempel en niet ieder kind vindt dat ook leuk. En jij vraag ik: Weet jij waarom het Kerstfeest is? Het werd een beetje stil, nix meer om op te schrijven…..:)
Ach, de Thai houden wel van een feestje, zo viert men het Westerse nieuwe jaar, het Chinese nieuwe jaar en natuurlijk Songkran, het Thaise nieuwe jaar. En Kerstsongs…….., ach die hoor je in juli ook in de shoppingmalls.


En zo krijgt dochter Robin voor het huis les van haar moeder. ABC kende ze al, maar nu ook al de helft van het Thaise alfabet. Robin vindt het prachtig zo op straat, ook de mensen in het dorp die komen kijken. Wonen in Thailand.

Als je in Thailand woont, kijk je nog wel eens terug naar  Holland, 1962 nu dus. Ik zat in de woonkamer bij de draadomroep radio, te wachten op de tiener top 20 en dan met name op een nog vrij onbekend bandje met de naam the Beatles. Ik kende 2 nummers van ze, She loves you en I want to hold your hand. Wat lief toch? Ik moest de hele top 20 afluisteren want mijn favoriete nummers stonden ergens boven aan. De 2 nummers duurden minder dan 2 minuten per song en als ze gespeeld werden zette ik de radio ietsjes harder, waarop mijn vader, nog ver binnen die 2 minuten, uit de andere kamer stormde en hij zette die ‘pest herrie‘ af. Al die tijd voor nix zitten luisteren. Nu, 55 jaar later, kan ik het me nog goed herinneren. Een volgende zaterdag kon ik niet naar de muziek luisteren, ik moest voetballen, mijn andere passie. Een tournooi nog wel, een tournooi van de voetbalclub Marathon in den Haag, toen in 1962 dus, een heel belangrijk jeugd-tournooi. Ons team van RCDH, waar ik aanvoerder van was, waren jongens van maximaal 12 jaar. Na een lange dag speelden we de finale tegen JAC, toen een bekend sterk elftal met jongens van liefst 16 jaar. Maar we wonnen van ze, na strafschoppen. Op de foto sta ik, 3e van links, met de beker in mijn hand, mijn broertje mocht de wisselbeker van mij vast houden. Van school mocht ik eigenlijk niet meedoen, want ik moest oefenen voor het toneelstuk van de afscheidsavond, maar daar had ik helemaal geen trek in. Nu, 55 jaar later, kan ik het me nog goed herinneren.

Beetje dom vinden de Thai de farang die in Hangdong bij Chiang Mai, een huis bouwde met deze muur er om heen. Thai begrijpen wel dat de farang het niet vervelend bedoelt, maar vragen zich af waarom de Thaise echtgenote niet waarschuwde dat dit echt niet kan. Maar ja, zegt mijn echtgenote, sommige farang hebben ook een handdoek met een afbeelding van Buddha er op en vervolgens drogen ze er hun kont mee af.

Een Thais ontbijt is niet wat ik gewend ben, geen broodjes, geen koffie. Zie hier het ontbijt dat schoonmoeder maakt, dat bestaat altijd uit gebakken visjes en nog veel meer voor mij onherkenbare zaken. Als wij bij (schoon)moeder in Suhothai ontbijten, dan koop ik onderweg toch wel even 2 tosti’s en een blikje koffie bij de 7-Eleven. Dat ik niet mee ontbijt vindt schoonmoeder niet leuk en als we komen dan koopt ze in de vroege morgen meerdere soorten fruit voor mij op de markt. De tosti’s vergeet ik dus tegenwoordig, de koffie niet.

Bo Sang Umbrella Festival. Dit festival wordt steeds in januari gehouden. Bo Sang is een dorp en ligt ca. 20 km van Chiang Mai, Noord Thailand. De papieren umbrella’s zijn zeer bekend en worden in veel reisgidsen, voornamelijk bij rondreizen, vermeld. Een groot deel van het dorp verkoopt deze umbrella’s, niet alleen aan buitenlanders, maar er komen ook veel Thai op bezoek. foto’s

De Doi Suthep tempel is een absolute aanrader. Het is wellicht de belangrijkste tempel van noord Thailand. Het zwaar vergulde tempelcomplex ligt 14 kilometer buiten Chang Mai en….  lees verder 


Het nationaal park Doi Inthanon ligt in de provincie Chiang Mai in het noorden van Thailand. Het is de hoogste berg van Thailand, de Doi Inthanon, 2565 meter hoog, maakt deel uit van het nationaal park.


Van Chiang Mai, naar Chiang Rai, Thailand, deel 2.   Doi Chang heet het gehucht, naar de berg Doi Chang. Het dorpje is bekend om zijn koffie. In het noorden is de koffie teelt geïntroduceerd als alternatief gewas voor de bergvolkeren. Deze hielden zich in het verleden veel bezig met de teelt van opium. In de jaren 70 zijn er door de koninklijke familie programma’s opgezet die de opiumteelt tegen moesten gaan en tegelijkertijd voor betere leefomstandigheden van deze bergvolkeren moesten zorgen.  Doi Chang levert, wordt gezegd, een goede kwaliteit Arabica koffie. Zojuist ontving ik mijn bestelling Doi Chang koffie, ik moet het nog testen, ik laat het binnenkort weten. Is de koffie dus van goede klasse, het dorp, dat een heel eind klimmen van de doorgaande weg ligt, is nauwelijks de moeite waard te bezoeken, wij parkeerden er zelfs onze auto niet even. De weg naar het dorp is goed, maar in het dorp is dat anders. De straat zit vol met enorme kuilen, er valt nauwelijks te rijden. De koffie plantages zijn niet mooi om te zien.  En dan Doi Wawee bekend om zijn thee-plantages. Deze plantages worden secuur bijgehouden. Het ligt 45 km vanaf de voet van Doi Chang, een berg die 1500 meter hoog is. Het is een zeer bochtige en soms slechte weg, maar het ziet er allemaal leuker uit dan Doi Chang. Naast koffie zijn deze hogere gelegen gebieden ook geschikt voor de teelt van koffie en thee dus maar ook aardbeien. Op de Mae Kok rivier zijn bootreisjes te maken.

Doi Saket, Landelijk, rijstvelden met bergen in de achtergrond, dat is Doi Saket. Het dorp ligt 25 km vanaf Chiang Mai city. Veel valt er niet te beleven, maar er is een prachtig tempelcomplex dat zeer de moeite waard is om te bezoeken.  21 Foto’s

Zitten we aan de rand van een grote vijver met tientallen Koi-vissen.
Naast ons een Thais jongetje van 4 jaar met zijn moeder. Zegt dochter Robin, 2,5 jaar, Fish, jongetje zegt plaa (Thais voor vis). Robin wijst oranje vis aan en zegt Orange, jongetje zegt sisom (Thais voor oranje). Wijst Robin naar het water en zegt in het Engels: water, jongetje zegt naam (Thais voor water).
Robin is het zat, staat op en zegt tegen het jongetje: Go away!  Het is maar een klein voorval met het taalprobleem die dochter Robin op school waarschijnlijk veel erger heeft, omdat ze maar weinig Thai spreekt en al veel Engels. Een paar teachers spreken een heel klein beetje Engels. Het eerste jaar op school ging prima, maar nu ze beter praat wordt het moeilijker op school. Gister-ochtend ging ze huilen toen we haar naar school wilden brengen en dat is nog nooit voorgekomen. We moesten naar Chiang Mai city en namen haar mee, stopten bij een andere school, mogelijk gaat Robin daar heen.

Misschien naar een nieuwe school, in iedergeval heeft Robin het hier wel naar haar zin.

Buren in het straatje achter ons hebben 4 honden. Twee kleintjes en die schijnen bij de buurvrouw in bed te slapen en twee grote harige honden, model Golden Retriever. De vrouw heeft die 2 grote zusjes ooit eens als puppy’s langs de weg gevonden. Het zijn dikke logge honden geworden. De buurman moet helemaal nix van de 4 honden weten en zo te horen is er regelmatig onenigheid over, maar ja, wie zou het wel goed vinden als er 2 honden bij zijn vrouw in bed slapen. Van de Golden Retrievers is er eentje ziek geworden en de eigenaresse heeft aan hun overburen gevraagd af en toe naar de zieke te kijken als zij aan het werk is. Rond 11 uur in de morgen lijkt het niet goed te gaan met de zieke en de overburen bellen de echtgenoot dat hij naar huis moet komen om met de hond naar de dierenarts te gaan. Tegen 3 uur komt de man reeds aanrijden in zijn nieuwe Honda. Zijn vrouw is al op de brommer aangekomen. De man wil de hond niet in zijn nieuwe auto en vervoert hem met de stokoude auto die al na 5 minuten dienst weigert. Het stel wacht lang op een taxi-bus. Inmiddels is de hond overleden bevestigde ook de dierenarts later. In de avond is er een grote kuil gegraven op een braak liggend terrein en wordt de hond met veel eer, een wai en bloemetjes over haar graf begraven. Hun buren zijn er bij, de echtgenoot niet.


Mijn bankpas verloopt binnenkort, dus een nieuwe aanvragen in de bank zelf. Een leuke dame probeert mij zo goed mogelijk te helpen, maar spreekt nauwelijks Engels. Met horten en stoten komt het, met de hulp van 2 collega’s, er uit dat ik kan kiezen tussen de normale gratis bankkaart en en card met een verzekering, voor 700 baht. Als ik vraag wat de verzekering precies is, moet er weer hulp komen en via de computer wordt het haar duidelijk dat ik 65 ben, te oud voor de verzekering. Toch kan ik de dure kaart wel kopen, maar dan vervalt de verzekering……. Mijn gratis card is ook mooi hoor!


En met een knipoog vanuit Chiang Mai:  Ben ik zo slim of zijn zij zo dom? De shoppingmall in Chiang Mai gaat om 11 uur open en je mag er 5 uur gratis parkeren. Wij rijden er om 13 uur uit, maar onze parkeerkaart moet uitgebreid gecontroleerd om te zien of we moeten betalen…….

Vervolgens ga ik mijn beltegoed opwaarderen. Ik zeg mijn telefoonnummer, dat is
082…. De man in de shop verstaat mij kennelijk niet zo goed en schrijft op 282….
en wil de opwaardering uitvoeren. Maar alle mobiele telefoonnummers beginnen met een 0…..


Ze noemt me wel Angry Bird en heeft ook zo’n poppetje in de auto gehangen, omdat ik, ook na 10 jaar, nog wel eens zit te ’mopperen’ in de auto vanwege het krankzinnige Thaise verkeer. Je leert ermee omgaan, maar wennen doet het nooit. ‘En ik heb nog nooit een verkeersdode gezien’, zei mijn vrouw eens. En juist die middag reden we op de motorbike en kwamen aan bij een verkeersongeluk tussen 2 scooters. Een oudere man lag dood op de straat, zijn vrouw lag hard huilend over hem heen gebogen. Enkele meters verder de 2e scooter en ook deze berijder lag dood op de weg. Gewoon op een recht stuk weg zonder dat er ander verkeer bij betrokken was, gewoon weer een volstrekt onzinnig ongeluk met 2 volkomen onnodige doden.


Familie-bezoek aan Sukhothai, deel 2.
Ging gisteren de aandacht uit naar de schoonfamilie, de volgende dag namen we Oma mee om op bezoek bij Robin’s grootmoeder te gaan. Ze is ruim in de 80 en was de laatste tijd niet in orde. Om er te komen moeten we een heel stuk land inwaarts rijden en het laatste stuk is onverhard, rode aarde en blubber. Voor dat we naar grootmoeder gaan stoppen we in een dorp waar een markt is om inkopen voor haar te doen. Yui heeft haar moeder 1000 baht gegeven om alles wat nodig is te kopen. Oma leeft zich uit en de achterbak van de auto komt bijna vol. Dan rijden we nog een flink stuk door, we komen geen dorpen en slechts een enkel huis tegen, this is the country side hoor! Overgrootmoeder lijkt in orde als we aankomen en ziet nieuwsgierig toe als we de boodschappen neerzetten. Als ik foto’s van haar maak vraagt ze wie ik ben, geeft niets heeft de de afgelopen 8 keer ook gedaan…:) Ook Robin herkent ze niet meer, zo lijkt het. Ze woont in een hut van golfplaten, 10 meter naast haar zoon. Veel binnen zitten zal ze niet doen, want door de metalen platen is het haast in oven binnen. 20 Meter verderop staat een hok dat als toilet dient. Water komt uit de pomp er naast, stroom is er meestal wel, internet alleen over een mobieltje. Veel hulp van de zoon heeft ze niet, hij werkt op het land en is daarna aan de drank. Dat kun je verwijten, maar aan de andere kant ‘wat zou je hier anders moeten doen’. De zoon heeft een tweeling van 12 jaar, de meisjes worden voornamelijk verzorgd door de 80-jarige, hun moeder is vorig jaar overleden. Naast al het eten hebben we ook wat kleding voor de girls meegenomen en een GSM telefoon zodat ze beter in contact met mijn schoonmoeder kunnen komen wanneer er iets aan de hand is, want buren hebben ze niet, tenminste niet dichtbij. Hoe en waar ze naar school gaan is mij onduidelijk. Waarom zou je hier willen wonen denk ik. De zoon, ja die heeft voor het rijstveld te zorgen, maar voor de grootmoeder wordt niet gezorgd, in tegendeel, zij verzorgd. Als we teruggaan heeft schoonmoeder nog een idee om naar een leuk plekje te gaan, want hier wordt je niet vrolijk van hoor, alleen maar goed om weer weg te gaan en niet te veel over de tweeling nadenken. Maar goed, we hebben Yui’s Oma en Robin’s grootmoeder weer eens gezien. Aangekomen bij het leuke plekje van schoonmoeder blijkt dat de rivier met de houten huizen ondanks het regenseizoen bijna droog staat, nou ja, toch leuk voor wat foto’s.

In Nederland zijn de geesten van overledenen niet zo beleefd als hier in Thailand. Tenminste ik heb nog nooit gehoord dat die geesten afscheid komen nemen. Hier wel, zo vertelde een buurmeisje en mijn echtgenote beaamde dat het zo is.
De geest van de overleden tante (zie het verhaal hier boven) van het buurmeisje kwam enkele dagen terug, midden in de nacht afscheid nemen, de geest riep in de nacht meerdere malen de naam van het buurmeisje. Haar moeder hoorde het ook en de hond van de overburen stond te blaffen.

Zo, gisteren naar Chiang Mai city geweest, brood voor een hele week gekocht, pizza voor mijn vrouw, voor mij lasagne en ook nog wat croissants. Alles in de vriezer, maar wel eerst de frikandellen, patat en kroketten opzij schuiven. Thai food, fruit en groenten worden dagelijks vers gekocht.  Hoe anders gaat dat in Sukhothai, Thailand: Als mijn schoonvader aan het eind van een dag werken thuis komt vraagt hij zich af wat hij wil eten. Is het niet in huis dan gaat hij bijvoorbeeld kikkers vangen en gelijkertijd speuren naar een slang. Grote vogels lust hij ook en die worden met een kattapult uit de boom geschoten. Schijnt lekker te zijn. Een kippetje? Er lopen er genoeg rond het huis, kwestie van vangen. Vaak eten mijn schoonouders vis. Nee, niet gekocht op de markt, maar zelf gevangen met hengel in de rivier of zoals vaker gebeurt, gaat Ma het rijstveld in om daar vissen te vangen. Toen ik dat laatste voor het eerst hoorde moest ik lachen, jij wellicht ook, maar weet je dat de rijstvelden vol met jonge vissen zitten, tenminste zolang er goed voor de velden gezorgd wordt en er dus een laagje water in staat. Als we in Sukhothai zijn wordt ons dat als diner steevast voorgeschoteld. Mijn vrouw lust het, want niemand kookt beter dan moeders. Tot verbazing van de familie bedank ik met een smoesje voor het lekkere eten en ga later op de avond, als we naar ons hotel gaan, ergens anders iets te eten halen.


Van die Thaise dingen: We gingen naar een massagesalon, nemen we 3 bedden in beslag. Een voor Yui, een voor mij en in het midden Robin, die rustig een YouTube kinder-cartoon kijkt. Komt er een vrouw van begin 20 de shop in, het blijkt de dochter van de vrouw die Yui masseert te zijn. Ze kwam zojuist terug uit Bahrein, een eilandstaatje in de Perzische Golf. Daar was zij met 2 vriendinnen naar toe gegaan om geld te verdienen in een massage-salon. Echter bij de eerste klant ging het direct mis. De man pakte haar bij haar kont beet en dat was niet haar bedoeling, vertelde zij aan Yui, die het later voor mij vertaalde. De vrouw ging haar beklag doen bij de baas van de salon, maar die vertelde dat sex er bij hoort. Dat had ze niet begrepen en wilde ze ook niet. Om haar paspoort terug te krijgen moest ze een som geld aan de salon betalen, geld dat ze uit Thailand over liet komen. Ze moest op het geld wachten en ondertussen haar ticket regelen. In de dagen dat ze dat in orde maakte vernam ze van haar 2 vriendinnen dat die wel bleven, ze konden veel geld verdienen zeiden zij en de moslims gebruiken geen condooms vertelden ze ook nog, maar ach, wie in Thailand zou het ooit weten. Inderdaad, als ze terugkomen zijn het gewoon weer verlegen girls……

Bij de foto: Rotsen/bergen in Thum Saliam, Thailand.

Raar? Toch waar in Thailand

Geloof het of niet: Thai drinken hun biertje met meerdere ijsblokjes in het glas.

Geloof een tuk-tuk chauffeur niet als hij zegt dat de bestemming die u op geeft gesloten is en ga nooit in op zijn voorstel u waar dan ook heen te brengen. Hou vast aan uw reisdoel of neem een andere tuk-tuk.

Thai zeggen nooit gedag als ze weggaan. Afscheid nemen is verliezen, zo vinden zij.

In Thailand is bijna alles anders: Stap je in Nederland in de voorste taxi, in Thailand neem je de laatste.

Naar de kapper ga je niet op woensdag, da’s vragen om haar problemen en in de avond knip je geen nagels.

Normaal gesproken koop ik bruine bolletjes, maar er waren geen verse en dus kocht ik een half wit broodje. Maar dat ging snel op want mijn vrouw vond dat ook lekker en dus moest ik weer nieuw kopen, een heel brood dan maar. Wat bleek: Een half broodje kost 30 bath en een heel brood 65 baht.
Ben een klein beetje zuinig dus heb maar 2 halfjes gekocht.

Overigens zag ik laatst in een winkel de volgende reklame: Blikje Cheers bier 30 baht. Promotie: 3 voor 100 baht.

Bij de foto: In de buurt van Tak, bij een resort staan allemaal Flinstone beelden.