Dagboek

Dagboek zal voornamelijk gaan over ‘belevenissen’ met dochter Robin.

Op 23 december 2019 is Robin 5 jaar geworden. Het werdt een drukke dag. Naar Thaise gewoonte gaan wij eerst naar de tempel, daarna ergens lunchen en daar worden 40 cakes gebracht. De cakes brengen wij met z’n drietjes naar school waar de kinderen voor Robin zullen zingen. Vervolgens naar een speeltuin en daarna dineren.

Robin

Robin zit in Kinder Garten 2, een klas voor kinderen van 5 tot 6 jaar. Robin is de jongste. Vandaag vertelde haar teacher dat Robin mooie tekeningen maakte en die aan de andere kids liet zien. Al snel zaten alle andere 32 kinderen rond Robin en riepen om de beurt welk dier zij tekende. O.a. een aap in een boom, een zebra, een stingrai en meer. Maar ook een hele grote kip zei de teacher, een kip met hele lange poten. Wij moesten lachen want zondag waren wij naar de zoo geweest en de grote kip was vast geen kip maar een ostrich (struisvogel) maar de naam in het Engels kenden de kids niet. Overigens vonden de teacher en de kids het sanoek (gezellig).

What?

We zitten in de auto en Yui verteld mij in het Engels over een jongetje van 5 jaar, dat 1 jaar geleden op de markt is verdwenen en er is nooit meer iets van hem vernomen. Zegt Robin: What happend? Kan ze dus het hele verhaal volgen!

Chinees

Toen onze dochter net geboren was sprak ik met mijn vrouw af dat zodra Robin Thais ging leren, ik mee zou doen. Maar wat gebeurt? Robin wilde alleen Engels praten/verstaan. Het Thais komt nu een beetje, maar Chinees leert ze op school en dat gaat prima….:) Nu daddy nog.

Kerst

Vandaag oefenen de kinderen in de klas een bekend K-Pop dansje dat morgen ten uitvoer gebracht wordt in een shopping-mall waar de school Kerst viert. Robin en de meeste kinderen kennen dit liedje wel, het is populair op You-Tube. Tot plezier van allen ging Robin voor de groep staan en begon het liedje te zingen. Of het in zuiver Koreaans ging dat weet ik niet, maar wat maakt het uit, er is toch niemand die Koreaans verstaat.

Mobiele Monnik

Zo nu en dan komt de mobiele monnik naar de dorpsmarkt. Vandaag ook weer, natuurlijk om geld op de halen. De begeleidende pickup zorgt voor de muziek. Maar als Robin de muziek hoort, neemt zij tot genoegen van allen die rond de car staan, de drums over.

Meisje

Robin speelt met een meisje van 10 jaar dat ze kent. Als Robin naar het meisje toe gaat en ‘Hello what’s your name’ tegen haar zegt antwoord het meisje met ABC…..Ze vertelde aan Yui dat ze niet wist wat ze anders moest zeggen..:)

Het zoontje van Yui’s zus moet nog 5 jaar worden. Hij speelt altijd met ‘meisjes’ dingen en make-up. Gisteren heeft hij op school en thuis gezegd dat hij liever een meisje zou zijn.

Drinken

Op school zitten de kinderen in een kring op de grond. De juf vraagt of de kinderen willen vertellen wat zij het liefste drinken. Vrijwel zonder uitzondering is dat Cola + bv rode limonade. Bij Robin aangekomen zegt zij: Melk en water……

Test

Deze week worden er schriftelijke testjes gedaan op school. Robin rolt er makkelijk doorheen totdat er een test in Thai gemaakt moet worden. Ze doet een klein beetje en geeft het papier terug aan de teacher, die zegt: Heb je er geen zin in? Wanneer kunnen we die dan maken? Zegt Robin: Next Year.

Friends

Teacher verteld: 2 jongens en 2 meisjes waren boos op elkaar omdat er wederzijds speelgoed werd afgepakt. Robin ging naar ze toe, legde ombeurten haar hand op een schouder en zei tegen de kids: Be Good Friends!

Teachers day

Thailand kent niet alleen Vaderdag, Moederdag en Kinderdag maar ook Teachersdag. De school is die dag gesloten.

Robin met haar teacher Ann (foto van de school)

Engels

Vaak zit Robin apart zegt haar teacher, maar op de foto kun je zien waarom. Robin kan het goed vinden met de parttime Engelse teacher, maar zit aan tafel zoals ze thuis gewend is en niet als de andere kinderen op de grond.

Robin met de Engelse teacher. (foto van de school)

China

Vandaag vertelde de teacher over het gevaarlijke Corona virus. Ze vertelde o.a. dat je regelmatig je handen moet wassen en ook dat het virus uit China komt. Dan staat er een jongetje op en zegt dat hij ook uit China komt, waarop Robin ook op staat, wijst naar het jongetje en zegt: Go Away! Go Away!

Farang

Iedere week komt er een farang teacher op school om Engelse les te geven. De meeste Thai kids blijven ‘op afstand’ maar Robin, als halve farang, heeft het dan juist naar haar zin en staat vooraan bij de les. De andere teachers noemen Robin ‘de nieuwe teacher’.

Foto gemaakt door een teacher.

Koffer

Met jonge kinderen maak je regelmatig iets ‘ontroerends’ mee. Deze keer dit: Wij hebben alle 3 zo’n weekend koffer die we aan het pakken waren voor een trip voor morgen. Met onze 2 koffers waren we bezig toen Robin haar eigen koffer ging pakken en die bij die van ons zette.

Teacher Robin

Vrijwel iedere dag als we dochter Robin van school halen maakt haar teacher Ann een praatje met Yui over wat er die dag gebeurt is. De klas startte met een filmpje met Engelse titels, Robin ging naast de TV staan en las alle titels voor aan de kids, Robin kan als enige in de klas lezen en schrijven. Toen het ‘free-time’ was pakten alle kinderen iets om mee te spelen, Robin een plaatjes boek in het Engels. Nadat zij het verhaaltje voor ging lezen kwamen er steeds meer kinderen rond haar heen zitten en luisterden naar haar verhaaltje. Vandaar ‘teacher Robin’.

Thai

Op de foto kun je Robin zien, werkend aan haar huiswerk. Het is in Thai! Tot voor kort deed ze alles in het Engels, maar het Thai begint te komen en Robin leert razend snel. Heeft het ABC 26 letters met 5 klinkers, het Thaise alfabet heeft 44 tekens waarvan liefst 23 klinkers. Teacher vertelde dat de kids in de klas nu 2 klinkers kennen en zij verbaasde zich dat Robin alle 23 klinkers kent. In de avond oefenen lachte Yui.

Drums

Iedere week gaan de kids naar de grote zaal waar zij gezamelijk liedjes zingen. De muziek-leraar zorgt met de drums voor begeleiding. Maar vandaag, zo vertelde de teacher, was die er niet. De kinderen gingen zingen, Robin stond op en riep ‘STOP, STOP‘. Iedereen stopte en Robin ging naar de drums om die te bespelen, na het commando van Robin ‘Let’s sing‘ begon de hele groep weer te zingen:)

De foto is van het schoolfeest waar Robin ook al belangstelling voor de drums had.

Que Sera Sera

De kids leren niet alleen op school maar er is ook ruim de tijd voor ontspanning. Zo wordt er regelmatig een YouTube song vertoond. Teacher zegt dat dit Robin’s favoriet is, die ze hard meezingt:

Summerschool: Robin’s klas is gehalveerd tot 15 kinderen, maar op 18-03-20 werd de school gesloten ivm het Corona virus. De volgende middag zei Robin: I want to go school ……

Voorlezen

Nu de school gesloten is vanwege het virus sluit ik dit dagboek ook tijdelijk. We hopen dat de school half mei weer open kan gaan. Als voorlopig afsluitend verhaaltje dit, wat we van haar teacher hoorden: In de klas staan veldbedjes voor de kids opgestapeld. Robin klom op 1 van die stapels en nam een boek mee dat ze in het Engels hardop ging voorlezen…..:) De kinderen, die geen Engels verstaan, zaten volgens de juf met open mond te luisteren.

Weer naar School

Op 15 juni 2020 is de school weer begonnen en kan dit dagboek weer open met leuke dingen over Robin hoop ik. Op de eerste dag was het al prijs. De teacher vertelde dat de kinderen aan het tekenen waren. Robin kan dat goed, zie ook hier boven. De kids weten dat ook en kwamen bij haar kijken, waarop Robin met een klap haar tekenpapier omdraaide …….

New Teacher

Op onze vraag aan de teacher hoe het vandaag met Robin op school ging vertelde zij dat er vandaag een nieuwe teacher in de klas is gekomen. Ik stuur jullie vanavond de foto’s ……

Microphone

Zo de scholen zijn, ook officieel, weer begonnen en het dagboek is weer geopend. Vandaag vertelde haar nieuwe teacher uit klas 3 dit: Vanmorgen gingen alle 4 de klassen bijeen zitten om ‘iets’ te oefenen, ik meen voor een sportdag. Robin pakte de microphone van de juf, zette het geluid wat harder en begon het Thaise ABC dat uit 44 letters/tekens bestaat voor te lezen. Toen ze klaar was vroeg de teacher of andere kinderen wellicht iets wilde zeggen, maar nee dus en Robin ging verder, maar nu in het Engels: Monday, Tuesday enz. Toen ze klaar was klapten alle kids en riep Robin: Great Job!! Geen foto helaas.

English Teacher

14 juni 2020. Vandaag is de teacher Engels weer voor een uurtje in de klas. Volgens de klas-teacher is Robin dan zeer actief en zit/staat ze vooraan en wil aan alles meedoen, dit in tegenstelling tot de ‘gewone’ lesuren, dan houdt zij zich vaak wat afzijdig, maar doet wel goed mee.

Keyboard, Chinees, Engels

Behalve natuurlijk Thai krijgt Robin op school ook Chinees en Engels te leren. Verder keboard en teak won do. Veelzijdig schooltje hoor!

Teak won do at school, Robin left

Magic

Vandaag (en morgen ook) worden de kids getest op school. Geen officiele test maar de school wil zien hoe de kinderen na 4 maanden vakantie er voor staan. Vandaag iets met rekenen en opdrachten op papier in het Engels. Teacher is aan de kinderen aan het uitleggen wat ze moeten doen als Robin het papier terug brengt. Heb je er geen zin in? vraagt de juf. En dan kijkt ze op het papier en ziet dat Robin zonder haar uitleg alle opdrachten uitgevoerd heeft, alles 100% goed en keurig netjes. Het is magic verteld de teacher ons als we Robin ophalen, echt magic!

Muziekles

23 juli 2020. Zoals ik al eerder schreeft zit Robin op een veelzijdig schooltje. Vandaag is er dus muziekles, maar wie geeft er nu eigenlijk les….:)

Teacher-day

Vandaag, 20 juli 2020, is het teachers-day op school. De kinderen nemen dan een bloemetje mee voor hun favorite teacher.

Awesome

Dochter Robin gaat zo graag met Daddy en Nanie (Mother) een ritje op de scooter maken.
Als ik de scooter start rent ze direct naar buiten, ook al heeft ze nog te weinig kleding aan. Altijd zit ze tussen ons in en vaak te zingen van plezier, maar als we even bij een mini-market stoppen zegt ze: Let’s Go !
Rustig rij ik op de landweggetjes tussen de rijstvelden maar als het kan draai ik het gas even open, dan roept Robin: Faster! Faster!
Gisteren kwamen we van een ritje thuis, Robin stapt af en zegt: Now I am tired, but it was awesome …:)

Geen haar.

1x in de maand komt er een monnik op school. De teacher vraagt dan of alle kids die dag in het wit willen komen. Afijn, de monnik komt binnen en Robin gaat naar hem toe en vraagt in het Engels: Waarom heb jij oranje kleding en geen witte? en waarom heb jij geen haar? Vertelde de teacher ons.

Big Fish

Waren we gisteren, in het lange weekend van 4 t/m 7 september, eerst naar de Chiang Mai Safari gegaan, vandaag gingen we naar Airport Plaza Chiang Mai. Robin kijkt er graag naar de Big Fish in een groot rond aquarium om vervolgens een uur in de grote speeltuin te spelen. Wel moet Mamma haar zeker 10x van de slider duwen. Daddy kijkt toe en bezoekt de McDonalds.

Asean

De kinderen in de klas van Robin zijn 5 en 6 jaar jong, toch leren zij al wat over de Asean, een soort Benelux, maar dan in Azie. Kinderen leren o.a. over de klederdracht in de verschillende landen, leuk om te zien. Teacher zegt dat Robin zeer geinteresseerd is en steeds vooraan staat, zoals je op de foto’s ziet en dat ze snel is met de opdracht die de kids moeten maken.

Picture

Every picture tells a story is het gezegde. Dat gaat voor onderstaande pic zeker op. Kijk maar eens: De klas krijgt les in Engels. Voor een meisje van 5 jaar beheerst Robin het Engels in lezen en spreken zeer goed, daar waar het voor de andere kids nieuw is. Voor Robin gaat het allemaal te langzaam, je ziet ze staat als enige bij de teacher, de andere kinderen zitten afwachtend op de grond. Teacher vindt het leuk dat Robin de les zo volgt, je ziet Robin ook lachen. En dan op de achtergrond de directeur van de school, die vindt de acties van Robin altijd geweldig en komt het vaak vertellen aan ons als we haar weer van school ophalen.

Balloon.

Dat je voor kinderen niet altijd maar speelgoed moet kopen weten de meeste mensen wel, kinderen spelen het lieft met een oude kartonnen doos o.i.d. Dit weekend was maar weer eens het bewijs. In een binnenspeeltuin vond Robin een balloon, zie de foto, en ze liep er de hele zaterdag en zondag mee onder haar arm. Op maandag was de balloon grotendeels leeggelopen en toen Robin uit school kwam speelde zij er even mee en begroef de balloon daarna onder een paar handdoeken en zei: Bye, Bye balloon…… Ontroerend voor mij.

Mamma heeft nieuwe setjes BH’s gekocht en laat het aan Robin zien. Robin wil er een aan en geeft hem niet meer terug. Ach ja, andere kinderen doen dat met schoenen van de moeder…..:)

Deze pagina gaat verder op: Berthy.nl