Crematie

Crematie in Thailand

charlie1-284x395Als er iemand is overleden wordt die tot aan de crematie ‘gezelschap’ gehouden door de partner, familie en vrienden. Vierentwintig uur per dag wel te verstaan. De datum van de crematie wordt door de monniken bepaald en is doorgaans tussen de 3 en 5 dagen na het overlijden.

In grote plaatsen is het crematorium wat ‘netter’, maar in de dorpen, bv in noord Thailand is het niet meer dan een brandplaats, waarin houtblokken liggen waarover een brandbaar goedje wordt gespoten.

 

charlie7-322x395Vanuit de tempel waar de dode opgebaard was ga je door het dorp met een kar en de kist, die door monniken, familie en kennissen wordt  voortgetrokken naar de brandplaats die meestal op 1 of 2 km van de tempel ligt..

Aangekomen op de brandplaats, een crematorium kun je het niet noemen, het is gewoon een openlucht verbranding, gaan de monniken in gebed en dat duurt wel even. Dan is het tijd om de monnniken een kado te geven, meestal een nieuwe oranje pij. Eerst nemen de monniken afscheid van de overledene, daarna is er voor de aanwezigen nog gelegenheid om wierook met een bloemetje op de kist te leggen.

Aan het eind van de ceremonie wordt er vuurwerk afgestoken, niet alleen om de geesten weg te jagen, maar middels het vuurwerk wordt de kist met de overledene aangestoken en dat is tevens het sein om weg te gaan. Alle bezoekers zullen snel het terrein verlaten , omdat men denkt dat het lang blijven kijken en aanwezig zijn er toe zou kunen leiden dat je zelf dan weleens de volgende dode zou kunnen zijn. Bij de uitgang staat een emmer met een speciaal gekruid water waarin je de handen kan wassen om gevrijwaard te worden van boze geesten, die overigens al door hard knallend vuurwerk zijn verdreven. Een dag later zal de familie terug keren om de as en de niet verbrande botjes op te halen en deze te verstrooien,  in een rivier of op land.  Na 100 dagen zal er een herdenkings dienst zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA