Chiang Mai

augustus 2020: Het is best stil in Chiang Mai city, nauwelijks toeristen en de drivers van fietstaxi’s klagen, zonder dat je er naar vraagt. Ook de fruit verkopers geven ongevraagd aan dat het aantal klanten sterk is teruggelopen.

Wij waren in de city om lekker fruit te kopen. Het is wel wat duurder dan ins ons dorp, maar de kwaliteit is veel hoger.

Zoveel soorten lekker fruit!


De fietstaxi is in Chiang Mai nog gewoon in gebruik, niet alleen voor de toeristen, maar gewoon als taxi. Je ziet vooral dames van deze service gebruik maken. De drivers zijn oudere, gespierde mannen.

Het voordeel van een fietstaxi is dat hij maling heeft aan het 1-richting-verkeer en in het centrum geldt dat voor veel straten. Maar even verderop werd de taxi door een agent aangehouden, na een kort gesprekje kon hij toch weer gewoon verder….:)

Een van de taxi-stand plaatsen.

De grote bloemenmarkt in het centrum van Chiang Mai is beroemd. Hier koopt Yui bloemen met o.a. wierook (zie ook onderaan deze foto) omdat het morgen teachers day is en alle kinderen dan zo’n bosje aan de juf geven.

Het is Durian seizoen. De vrucht wordt om zijn sterke smaak aanbeden of smerig gevonden. De prijs is 100 baht per kilo, inklusief schil wel te verstaan. Een hele vrucht weegt meestal tussen de 2 en 3 kilo. Chinese en Japanse toeristen zijn er helemaal gek op en eten het fruit al aan de kraam op, maar dat is ook omdat je het fruit vanwege de geur niet mee in het hotel mag nemen.

Op de markt is een flink gedeelte ingeruimd voor fruit. Hierboven de heerlijke Lychee die hier best duur is, 100 baht per kilo, maar het zijn wel de mooiste vruchten. Op de markt in ons dorp betalen wij voor een iets minder grote vruchten 50 baht per kilo.

Zoveel te koop op de markt: Hier zie je fruit, corn, kleding, klokken en een goudwinkel en dat is nog maar een greep uit het grote aanbod.

Muurschildering bij een Chinese tempel. Er wonen veel Thai van Chinese afkomst in Chiang Mai. Midden in het centrum zijn er dan ook 2 Chinese tempels.

Binnen in 1 van de Chinese tempels.

muur2

Chiang Mai  betekent Nieuwe Stad en is na Bangkok de grootste stad van Thailand. Koning Mengrai stichtte Chiang Mai in 1296. Deze muur in het centrum van Chiang Mai is een overblijfsel uit de Lanna periode. Restaurants en barretjes met in de avond live-muziek zijn te vinden aan de rivier de Ping, net over de brug vanaf de avondmarkt van Chiang Mai. Op de grote toeristische, maar gezellige avondmarkt van Chiang Mai aan de Chang Khlan Road kun je ook lekker eten.

muur3

Fontein in het centrum van Chiang Mai met op de achtergrond dezelfde oude muur.

zoo1

De Chiang Mai Zoo stamt uit 1977 en heeft ca. 700.000 bezoekers per jaar. Dit uitgestrekte complex van 850.000 m2, kun je natuurlijk niet te voet verkennen. Met de auto of de motorbike is het goed te doen. Eventueel huur je ter plekke een taxi. Taxi’s zijn er voldoende. Ook kun je gebruik maken van een ‘treintje’ op het complex. Er is een mono rail. Het beste bezoek je de dierentuin in de ochtend, als het warmer wordt gaan veel dieren slapen.

zoo3

Grootste trekpleister van de Chiang Mai Zoo zijn de Panda beren die geleend zijn van China. Ze leven in een volledig geklimatiseerde omgeving. Voor een bezoek aan de panda’s dien je extra te betalen. Ook voor het aquarium wordt extra gerekend.
In het park tref je op diverse plaatsen restaurantjes.

suthep1 suthep3De Doi Suthep is een 1300 meter hoge berg met een van de meest heilige tempels van Thailand, de Wat Phra That Doi Suthep, gesticht in de 14e eeuw. Na een goede weg, echter wel met 10-tallen bochten, bereik je de tempel. Een trap naar boven met 300 treden vereist een goede conditie, maar er is ook een lift. Buitenlanders betalen een toegang van 20 baht. De Doi Suthep tempel is een absolute aanrader. Het zwaar vergulde tempelcomplex ligt 14 kilometer buiten Chang Mai en sluit om 19.00 uur. Vanaf de tempel heb je een schitterend uitzicht over Chiang Mai en omgeving. Het verhaal wil dat de olifant van koning Nu in 1390 de locatie uitkoos door de berg op te lopen, te trompetteren en drie rondjes te draaien. Daarna viel hij dood neer.

Chiang Mai is tevens een startpunt voor (avontuurlijke) tochten, bijvoorbeeld naar Mae Hong Son of naar de Chiang Mai night safari. Voor de durf-alles is er ook de flight of the Gibbon. Bezoek ook de Queen Sirikit Garden, het olifanten kamp is 3 km voor de Queen Sirikit Garden, Bo Sang, ca. 20 km van Chiang Mai daar worden de beroemde beschilderde parasols van rijstpapier gemaakt en San Kampaeng hot water springs, die liggen ca. 40 km van Chiang Mai city.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Door Chiang Mai met een originele fietstaxi. Eigenlijk waren we in the city om de grote indoor markt, met honderden winkeltjes, in hartje stad te bezoeken. Maar we liepen tegen bovenstaande fietstaxi-driver aan, raakten aan de praat en gingen voor 250 baht een klein uurtje met Pa, Ma en dochter Robin in zijn taxi, om de kleine straatjes in Chiang Mai te bezichtigen, waar je met de auto niet komt. De foto’s zijn vanuit de losse heup geschoten in wiebelige fietstaxi. Oh ja, we hebben zijn telefoonnummer gevraagd, want volgende week doen we het zeker nogmaals. Het was fun! En de al wat oudere chauffeur reed ons moeiteloos rond.

CAMERA

Zo breed is een taxi niet, we zitten dicht op elkaar.

Door smalle straatjes. 1-richting verkeer, hij lijkt het niet te zien.