Chiang Mai

muur2

Chiang Mai  betekent Nieuwe Stad en is na Bangkok de grootste stad van Thailand. Koning Mengrai stichtte Chiang Mai in 1296. Deze muur in het centrum van Chiang Mai is een overblijfsel uit de Lanna periode. Restaurants en barretjes met in de avond live-muziek zijn te vinden aan de rivier de Ping, net over de brug vanaf de avondmarkt van Chiang Mai. Op de grote toeristische, maar gezellige avondmarkt van Chiang Mai aan de Chang Khlan Road kun je ook lekker eten.

muur3

Fontein in het centrum van Chiang Mai met op de achtergrond dezelfde oude muur.

zoo1De Chiang Mai Zoo stamt uit 1977 en heeft ca. 700.000 bezoekers per jaar. Dit uitgestrekte complex van 850.000 m2, kun je natuurlijk niet te voet verkennen. Met de auto of de motorbike is het goed te doen. Eventueel huur je ter plekke een taxi. Taxi’s zijn er voldoende. Ook kun je gebruik maken van een ‘treintje’ op het complex. Er is een mono rail. Het beste bezoek je de dierentuin in de ochtend, als het warmer wordt gaan veel dieren slapen.

zoo3Grootste trekpleister van de Chiang Mai Zoo zijn de Panda beren die geleend zijn van China. Ze leven in een volledig geklimatiseerde omgeving.
Toegang tot de dierentuin is voor volwassenen 100 Baht,  kinderen 50 Baht. Voor het bezoeken van de panda’s wordt  hetzelfde bedrag extra berekend. In het park tref je op diverse plaatsen restaurantjes.

 

suthep1 suthep3De Doi Suthep is een 1300 meter hoge berg met een van de meest heilige tempels van Thailand, de Wat Phra That Doi Suthep, gesticht in de 14e eeuw. Na een goede weg, echter wel met 10-tallen bochten, bereik je de tempel. Een trap naar boven met 300 treden vereist een goede conditie, maar er is ook een lift. Buitenlanders betalen een toegang van 20 baht. De Doi Suthep tempel is een absolute aanrader. Het zwaar vergulde tempelcomplex ligt 14 kilometer buiten Chang Mai en sluit om 19.00 uur. Vanaf de tempel heb je een schitterend uitzicht over Chiang Mai en omgeving. Het verhaal wil dat de olifant van koning Nu in 1390 de locatie uitkoos door de berg op te lopen, te trompetteren en drie rondjes te draaien. Daarna viel hij dood neer.

Chiang Mai is tevens een startpunt voor (avontuurlijke) tochten, bijvoorbeeld naar Mae Hong Son of naar de Chiang Mai night safari. Voor de durf-alles is er ook de flight of the Gibbon. Bezoek ook de Queen Sirikit Garden, het olifanten kamp is 3 km voor de Queen Sirikit Garden, Bo Sang, ca. 20 km van Chiang Mai daar worden de beroemde beschilderde parasols van rijstpapier gemaakt en San Kampaeng hot water springs, die liggen ca. 40 km van Chiang Mai city.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Door Chiang Mai met een originele fietstaxi. Eigenlijk waren we in the city om de grote indoor markt, met honderden winkeltjes, in hartje stad te bezoeken. Maar we liepen tegen bovenstaande fietstaxi-driver aan, raakten aan de praat en gingen voor 250 baht een klein uurtje met Pa, Ma en dochter Robin in zijn taxi, om de kleine straatjes in Chiang Mai te bezichtigen, waar je met de auto niet komt. De foto’s zijn vanuit de losse heup geschoten in wiebelige fietstaxi. Oh ja, we hebben zijn telefoonnummer gevraagd, want volgende week doen we het zeker nogmaals. Het was fun! En de al wat oudere chauffeur reed ons moeiteloos rond.

CAMERA

Zo breed is een taxi niet, we zitten dicht op elkaar.

Door smalle straatjes. 1-richting verkeer, hij lijkt het niet te zien.