Cambodja of Vietnam

Steeds meer toeristen, maar ook expats, kiezen niet voor Thailand maar voor Cambodja of Vietnam en in mindere mate voor Myanmar. Waarom? Dat probeer ik hier onder duidelijk te maken. Thailand was ooit goedkoop, die tijd is voorbij en een snel groeiend massatoerisme, vooral Chinezen, is niet altijd even prettig.

Wil je reageren of een bijdrage leveren? Mail dan naar: berthy@outlook.com

Cambodja

De munt: 1 Euro = 4433 KHR Riel, maar de US Dollar is populair. (1 KHR = 0.0002 €)

De taal: veel jongeren spreken Engels.

Het visum: Je krijgt een 30-dagen visum bij aankomst.  De kosten van dit visum zijn 35 USD. Wil je langer blijven? Dat is makkelijker dan in Thailand, waar ze het de toeristen steeds lastiger maken. Maar in Cambodja kan deze verlengd worden, naar , drie, zes of twaalf maanden, waarbij je het land niet hoeft te verlaten. Lees hier alles over het e-visum.

Aan deze pagina wordt gewerkt. Werk je Mee???

Vietnam

De munt: 1 Euro = 25319 Dong (op 17 mei 2020)

De taal: veel jongeren spreken Engels.

Het visum: Lees hier alles over het visum voor Vietnam

Myanmar

De munt: 1 Euro = 1.515 Kyat (op 17 mei 2020)

De taal:.

Het visum:

Reacties van Lezers:

Hallo Berthy, bij deze wil ik reageren op je opmerking dat Thailand steeds duurder wordt. Dit geldt mijn inziens alleen voor de toeristische plaatsen. Als solo reiziger ga ik vaak naar de Isaan provincies op vakantie en daar zijn de prijzen toch wel een stuk lager. Een grote fles Chang bier kost net zoveel of nog minder dan als je een kleine fles besteld in Sukhumvit soi 4. Zelfs als je na een jaar terugkomt in bepaalde horecazaken  zijn de prijzen niet eens gestegen. Afgelopen februari was ik  1 (een) nacht op Patong beach op Phuket na vele jaren en daar schrok ik wel van de prijzen. Gelukkig de andere dag met Air Asia naar Udon thani gevlogen en dan lijkt het wel of je hier in een andere land terechtkomt. Arie

Hai Berthy, Thailand is niet goedkoop meer, dat is te merken aan de prijzen, ook van de eerste levensbehoeften, vlees. kip, ei, rijst,  groenten, fruit, olie, gas, alles is heel veel duurder dan lange, maar ook korte tijd geleden. Ga geen prijzen noemen, dat merkt een ieder al wel op de markten, in de supers, enz. Een redelijk goed maaltje langs de weg is nog goed te betalen, dat nog wel.

Thailand doet erg moeilijk met de Visa regels en nu heeft men daar een schep bovenop gedaan, mensen met een retirement visa O-A moeten gelden langer op hun bank aanhouden, zelfs een deel permanent, zowel voor een verlengingsaanvraag als er na en er tussenin.

Ook moet een retirement Visa O-A bij verlenging voorzien zijn van een verplichte zorgverzekering bij een Thaise verzekeraar. Dat is niet altijd eenvoudig en soms onmogelijk voor iemand die niet meer wordt aangenomen.

Ook erg vals waar je denkt peace of mind te hebben met een prima visa wordt je ineens geconfronteerd met erg oplopende en opgelopen eisen, die gewoon ingevoerd worden, punt uit.

Nee, Thailand waardeert de longstay mensen niet meer, de mensen die permanent of semi permanent in Thailand verblijven, ik noem het de permanente toerist, die vooral ook spendeert bij de Thai en niet bij het Chinese thuisfront van en in China.

Vooral ook het niet respecteren van de eerdere bestaande voorwaarden bij visa verlengingen is frustrerend, levens worden kapot gemaakt, families uit elkaar gedreven, enz., een heel pijnlijk proces; als er dan toch gesaneerd moet worden, waarom dat de bestaande situatie niet gehandhaaft en voor nieuwe gevallen nieuwe voorwaarden, dat is billijkheid.

Nee, Thailand heeft in die zin zeker afgedaan als betrouwbare partner voor een rustige oude dag, we gaan ons redden, maar dat redden zou niet nodig moeten zijn. Ben benieuwd naar de reacties,

p.s.:

Bedenk dat bij het wonen in Cambodja de Aow wordt gehealveerd. Hoe dat is met Vietnam en Myamar weet ik niet, maar denk hetelfde als met Cambodja.

Vriendelijke groet, Peter.

Terug naar Sifaa.nl