Buddha and more

De Voetbal Monnik

Buiten is het zeer warm, maar in de tempel van Doi Saket hoor ik het zachtjes geklingel van de belletjes, voorbewogen door een beetje wind dat door de geopende deuren en ramen komt, waardoor het binnen erg aangenaam is. We brengen 2 oranje emmertjes met gebruiksgoederen en een envelop met wat geld voor de Monnik mee. De monnik herkent ons vooral van dochter Robin denk ik, want die klimt steeds overal op. We komen er vaker en hij vraagt steevast hoe het in Holland is.
Terwijl Robin weer op een stoel naast de monnik klimt verteld Yui waarvoor
we gekomen zijn en wijst ze op de envelop die we gaven, die zij beschreven heeft.
Als de gebeden daarvoor gedaan zijn en wij door water gezegend zijn kijkt de monnik naar mij. Met een beetje Engels en een beetje Thai zegt hij tegen mij dat hij soms naar voetbal kijkt en dat leuk vindt. Maar vertel eens zegt hij, vertaald door Yui: Waarom speelt het Nederlands elftal in oranje? Heeft dat iets met Buddha te maken? Nee glimlach ik, het elftal speelt in oranje omdat onze koning oranje als achternaam heeft. Hij knikt begrijpend en vraagt weer: Vindt jullie koning dat dan wel goed? Ja hoor lach ik weer, onze koning houdt van sport en vindt het vast ‘Sanoek’ dat het elftal hem eert door in oranje te spelen.
Met een hoge wai nemen we afscheid van de monnik waarna Robin met een oprecht ‘See you next time’ ons behoorlijk aan het lachen brengt.

Wat Sanpana

Buddha Images in mijn bezit

Buddha

Geestenhuisjes

Crematie in Thailand

Amuletten

Het verhaal over Charlie

Phra Mae Ya

Phra Mae Ya is geen Buddha maar een belangrijke moeder van belangrijke zoons. 1 Van de zoons vocht voor Thailand tegen Myanmar, de ander een zwarte Thai heeft het Thaise schrift uitgevonden. Veel mensen bezoeken de beelden om te bidden, zo ook Yui. Nog voor wij trouwden wilde Yui bidden dat we een dochter zouden krijgen, hetgeen heel goed gelukt is.